Gündem

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü

Bugün 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü. Ulusal Beyaz Baston Günü nedir? Beyaz Baston Güvenlik Günü neden kutlanıyor? Beyaz baston nedir? Beyaz baston hikayesi ve tarihçesi...

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü. Ulusal Beyaz Baston Günü nedir? Beyaz Baston Güvenlik Günü neden kutlanıyor? Beyaz baston nedir? Beyaz baston hikayesi ve tarihçesi… Beyaz baston görme engelliler haftası ne zaman?

Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü

Beyaz Baston Güvenlik Günü (White Cane Safety Day) her yıl 15 Ekim’de kutlanmaktadır. Görme engellilere adanmış bir gündür. Beyaz baston görme engelli insanların olağanüstü başarılarını temsil eder ve bağımsızlıklarını sembolize eder. Beyaz Baston Güvenlik Günü, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1964’ten beri, Türkiye’de ise 1969’dan bu yana her yıl 15 Ekim’de kutlanan ulusal bir gündür.

Türkiye Körler Federasyonu 1969 yılında, Dünya Körler Federasyonu’nun Görme engellilerin güvenliğini, bağımsızlığını ve özgürlüğünü simgeleyen bu önemli günü, Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü olarak kabul etmiştir.

Bu özel günün amacı, Dünya’nın her yerindeki kör veya görme engelli insanların başarılarını kutlamak, onların sorunlarını ve çözüm önerilerini, taleplerini birlikte yaşadığı toplumla paylaşmayı; yöneticileri, duyarlı olmaya davet ve teşvik etmeye odaklanmaktır.

Beyaz Baston Güvenlik Günü Tarihçesi

Baston, değnek ve sopa gibi körler için seyahat yardımcıları uzun süredir kullanılmaktadır, ancak beyaz bastonların ortaya çıkması ve körler tarafından başkalarını uyarmak için kullanılan bir sembol haline gelmesi ancak 20. yüzyılda olmuştur.

İngiltere’nin Bristol şehrinden bir fotoğrafçı olan James Biggs’in beyaz baston kavramını ortaya çıkaran kişi olduğu söyleniyor. 1921’de Biggs, körlükle sonuçlanan bir kaza geçirdi. O dönemde yollardaki araç sayısı artıyordu, bu nedenle Biggs, sürücülerin yanı sıra diğer yayalar tarafından da kolayca görülebilmek için bastonunu beyaza boyamaya karar verdi.

Fransa’da müzisyen ve yazar Guilly d’Herbemont, 1931’de Ulusal Beyaz Çubuk Hareketi adlı körler için bir etkinlik başlattı. Birinci Dünya Savaşı gazileri de dahil olmak üzere Fransa’daki birçok görme engelli kişiye beyaz baston hediye etti. Bu, Birleşik Krallık’ta da olumlu ve iyi karşılandı. Birleşik Krallık, körlere beyaz baston verilmesini ve bunu taşıyan kişinin kör olduğunun bir göstergesi olarak evrensel olarak kabul edilmesini önerdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, körlere beyaz baston verme fikrini ortaya atan Uluslararası Lions Kulüpleri (Lions Clubs International) oldu. Savaş gazileri için uzun beyaz bastonlar sadece bir tanımlayıcı olarak değil, aynı zamanda hareketlilik için kullanılan bir araç olarak da işlev gördü.

6 Ekim 1964’te Başkan Lyndon B. Johnson ve ABD Kongresi ortak bir karara imza attılar ve 15 Ekim’in her yıl Beyaz Baston Güvenlik Günü olarak kutlanmasını ilan ettiler.

II. Dünya Savaşı gazileri rehabilitasyon uzmanı Richard E. Hoover, 1944’te Lions Club’ın beyaz bastonunu (aslında tahtadan yapılmıştı) aldı ve bir hafta boyunca gözleri bağlı olarak Valley Forge Ordu Hastanesinde dolaştı. Bu süre zarfında, şu anda standart olan “uzun baston” eğitimi yöntemini veya diğer bilinen adıyla Hoover Metodu’nu geliştirdi. Şimdi Richard Hoover, “Hafif Uzun Baston Tekniğinin Babası” olarak anılıyor.

Beyaz bastonun ucunun kırmızı olması ne anlama gelir?

Kırmızı uçlu beyaz bir baston taşıyan bir kişi görürseniz, bu kişinin sağır olduğu anlamına gelir. Hem sağır hem de kör. Tamamen beyaz bir baston ise sadece görme bozukluğu anlamına gelir.

Uçakta beyaz baston taşınabilir mi?

Evet. Uçakta beyaz baston taşımak yasaldır, ancak ancak X-ray makinesi tarafından tarandıktan sonra.

Beyaz baston nasıl yapılır?

Beyaz bastonları hafif ve dayanıklı hale getirmek ve bunları üretmek için alüminyum, fiberglas veya karbon fiber gibi malzemeler kullanılır.

Beyaz Baston Güvenlik Günü Nasıl Kutlanır?

Bu günü kutlamanın, ihtiyacı olan insanlara beyaz bastonlar vermekten daha iyi bir yolu var mı? Hala beyaz bastonu olmayan birçok görme engelli insan var. Eğer maddi imkanınız varsa biraz beyaz baston salın ve ihtiyacı olanlara hediye edin.

İnsanları beyaz baston yasaları hakkında eğitin. Beyaz bastonlu görme engelli bir kişinin yolda öncelikli geçiş hakkı olduğu gibi birçok insan beyaz baston yasalarının farkında değildir. Buna hem kör olan hem de gören insanlar dahildir. Mahallenizde ve çevrenizde Beyaz baston yasaları hakkında farkındalığı yaymak için bu günü kullanın.

Bu gün, görme kaybından muzdarip olanlara, onların engellerinden çok daha fazlası olduklarını hatırlatmak için mükemmel bir fırsat olacaktır. Topluluğunuzda veya çevrenizde görme engelli bir kişi varsa, hayatlarını etkileyecek bir şey yaparak onlara sevgi gösterin. Onlara kariyer fırsatlarını, bilmedikleri haklarını anlatın ya da henüz öğrenmedilerse Braille (körler alfabesi) öğrenmelerine yardımcı olun.

Dünya çapında 250 milyondan fazla insanın görme engelli olduğu tahmin edilmektedir. Beyaz Baston Güvenlik Günü, kör insanların başarılarını takdir ve sorunlarına dikkat çekmek için özel bir gündür. Bu gün, yardımınıza ihtiyacı olabilecek insanlara ulaşma fırsatı veriyor.

Beyaz Baston Güvenlik Günü’nde düzenlenen toplantı ve etkinliklere katılabilir, görme engellilere yardımcı olacak çalışmalar yapabilirsiniz.

Beyaz bastonlar, görme engelliler için bağımsızlığın simgesidir. Bu gün, insanları bu aracın önemi hakkında öğrenmeye ve eğitmeye ve bu bağımsızlık sembolünü kutlamaya davet ediyor.

Yıllara Göre Dünya Beyaz Baston Günü Tarihleri

2024 yılında Dünya Beyaz Baston Günü 15 Ekim Salı gününe denk geliyor.

  • 2024 – 15 Ekim Salı
  • 2025 – 15 Ekim Çarşamba

Toplum genelinde farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl dünyada 7-14 Ocak tarihleri arası Beyaz Baston Körler Haftası olarak kutlanmaktadır.

İlginizi Çekebilecek Benzer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün