Yaşam

20 Kasım Dünya Çocuk Günü 2024

Dünya Çocuk Günü nedir, ne zaman ve neden kutluyoruz? Dünya Çocuk Günü ve Çocuk Hakları sözleşmesi'nin önemi ve tarihçesi nedir?

Dünya Çocuk Günü nedir, ne zaman ve neden kutlanıyor? Dünya Çocuk Günü’nün önemi ve tarihçesi nedir, nasıl ortaya çıktı, ilk ne zaman kutlandı? Dünya Çocuk Günü veya Evrensel Çocuk Bayramı var mı? Neden 20 Kasım seçildi? 20 Kasım özel bir gün mü? Dünya Çocuk Hakları günü ne zaman 2024?

Evremsel Çocuk Günü neden önemlidir ve amacı nedir? Bu yılki çocuk bayramının teması nedir? Çocuk bayramının kurucusu kimdir? Dünya çocuk hakları sözleşmesi’ne neden ihtiyaç duyulmuştur, önemi ve amacı nedir?

Dünya Çocuk Günü

Geleceğimize yatırım yapmak, çocuklarımıza yatırım yapmak demektir – bu nedenle Birleşmiş Milletler her 20 Kasım’ı Evrensel Çocuk Bayramı olarak belirlemiştir. Ayrıca 20 Kasım, 1959 yılında BM Genel Kurulu’nun Çocuk Hakları Bildirgesi’ni kabul ettiği ve aynı zamanda 1989 yılında BM Genel Kurulu’nun Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi kabul ettiği önemli bir tarihtir.

Özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”yi imzalamıştır.

Dünya Çocuk Günü ve Evrensel Çocuk Bayramı, sadece çocukları oldukları gibi kutlamak için bir gün değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki istismar, sömürü ve ayrımcılık biçimlerinde şiddete maruz kalmış çocuklara farkındalık kazandırmak için bir gündür. Günümüzde halen daha çocuklar bazı ülkelerde işçi olarak kullanılıyor, silahlı çatışmalara giriyor, sokaklarda yaşıyor, din, azınlık sorunları veya engellilik gibi farklılıklardan acı çekiyor. Şu anda, çocuk işçiliğine zorlanan 5 ila 14 yaş arası yaklaşık 153 milyon çocuk olduğu tahmin ediliyor.

Dünyanın her yerinde birlikteliği teşvik etme, dünyanın her köşesinde çocukların karşılaştığı sorunların farkındalığını artırma ve tüm çocukların refahını artırma zamanı.

2024 Dünya Çocuk Günü Ne Zaman?

1954 yılında kurulan Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel Çocuk Günü, dünya çapındaki çocuklar arasında uluslararası birlikteliği ve farkındalığı teşvik etmek amacıyla her yıl 20 Kasım’da kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu olan UNICEF, çocukların refahını da artırmaya yönelik bu özel günü teşvik etmekte ve koordine etmektedir.

Geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızın doğuştan gelen haklarını korumak için dünya çapında kutlanan Dünya Çocuk Hakları Günü ve Dünya Çocuk Günü, çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek adına bu yıl 20 Kasım Çarşamba günü kutlanıyor.

  • 2024 – 20 Kasım Çarşamba
  • 2025 – 20 Kasım Perşembe
  • 2026 – 20 Kasım Cuma

Dünyanın daha yaşanabilir bir hal alması için çocukların mutlu, huzurlu ve güler yüzlü olması için temsili bir gün olan Dünya Çocuk Hakları Günü 1989 tarihinden beri tüm dünyada kutlanıyor.

1990 yılından bu yana, Dünya Çocuk Günü aynı zamanda BM Genel Kurulu’nun hem Çocuk Hakları Bildirgesi’ni hem de Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul ettiği tarihin yıldönümüdür.

UNICEF, iklim değişikliği, eğitim ve ruh sağlığından ırkçılık ve ayrımcılığın sona erdirilmesine kadar çocuklar ve gençler, nesilleri için önemli olan konularda seslerini yükseltmeye ve yetişkinleri daha iyi bir gelecek yaratmaya çağırıyor.

Tarihçesi

Çocuk Bayramı, 1857 Haziran ayının ikinci Pazar günü, ABD Chelsea, Massachusetts’teki Universalist Kurtarıcı Kilisesi papazı Rahip Dr. Charles Leonard tarafından başlatıldı. Leonard, çocuklara adanmış özel bir etkinlik düzenledi ve güne Gül Günü adını verdi, ancak daha sonra Çiçek Pazarı olarak adlandırıldı ve ardından Çocuk Günü olarak değiştirildi.

Çocuk Bayramı ilk kez 1920 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından 23 Nisan olarak resmi tatil ilan edilmiştir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 1920 yılından beri Türk hükümeti ve dönemin gazetelerinin çocuklar için bir gün ilan etmesiyle ulusal olarak kutlanmaktadır. Ancak bu kutlamanın açıklığa kavuşturulması ve haklı gösterilmesi için resmi bir teyit gerektiğine karar verilmiş ve resmi açıklama 1929 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından ulusal düzeyde yapılmıştır.

Birleşmiş Milletler tarafından 1954’te Evrensel Çocuk Bayramı ilan edilmiş olsa da, BM Genel Kurulu’nun Çocuk Hakları Bildirgesi’nin genişletilmiş bir biçimini kabul etmesi 20 Kasım 1959’a kadar gerçekleşmemişti. İlk olarak 1924’te Milletler Cemiyeti tarafından edinilen BM, bu belgeyi kendi çocuk hakları beyanı olarak kabul etti.

Orijinal metin şöyledir:

  • Çocuğa hem maddi hem de manevi olarak normal gelişimi için gerekli araçlar sağlanmalıdır.
  • Aç olan çocuk doyurulmalı, hasta olan çocuk tedavi edilmeli, geri kalmış veya kusurlu çocuğa sahip çıkılmalı, yetim ve kimsesiz çocuk korunup barındırmalı ve yardım edilmeldiir.
  • Çocuk, sıkıntı zamanlarında ilk yardım alan kişi olmalıdır.
  • Çocuk geçimini sağlayacak bir konuma getirilmeli ve her türlü sömürüye karşı korunmalıdır.
  • Çocuk, yeteneklerinin hemcinslerinin hizmetine adanması gerektiği bilinciyle yetiştirilmelidir.

Bu metin, 26 Kasım 1924’te Milletler Cemiyeti Genel Kurulu tarafından Dünya Çocuk Refahı Sözleşmesi olarak kabul edildi ve hükümetler arası bir kurum tarafından onaylanan ilk insan hakları belgesiydi. 1934’te Birlik tarafından yeniden onaylandı. Devlet ve Hükümet Başkanları, ilkelerini iç mevzuata dahil etme sözü verdi. Fransa’da her okulda sergilenmesi emredildi.

20 Kasım 1989’da BM Genel Kurulu, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul etti. Bu sözleşme, çocukların medeni, siyasi, ekonomik, sosyal, sağlık ve kültürel haklarını belirleyen bir insan hakları sözleşmesidir. Belge, çocuğa özgü ihtiyaçlar ve haklar ile ilgilenmekte ve onu onaylayan tüm ulusların uluslararası hukukla kendisine bağlı olmasını ve çocuğun yüksek menfaatleri doğrultusunda hareket etmesini şart koşmaktadır.

1989’da imzalanan bu sözleşme, tarihte en geniş çapta onaylanan insan hakları anlaşması haline geldi ve dünya çapında çocukların yaşamlarının değişmesine yardımcı oldu.

Eylül 2012’de, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, çocukların eğitimi girişimine öncülük etti. İlk olarak 2015 yılına kadar her çocuğun okula gitmesini ve sonrasında bu okullarda edindiği becerileri geliştirmesini, son olarak da barışı, saygıyı ve çevresel kaygıyı teşvik etmek için eğitimle ilgili politikaların uygulanmasını istedi.

Ülkelere göre Çocuk Bayramı Tarihleri

Çocuk Bayramı, her yıl kutlanma tarihleri ülkeden ülkeye değişen çocukların onuruna kutlanan bir anma günüdür. 1925 yılında, Uluslararası Çocuk Günü ilk kez Cenevre’de Dünya Çocuk Refahı Konferansı sırasında ilan edilmiştir.

Hindistan’da Çocuk Bayramı veya Çocuk Günü, çocukların hakları, bakımı ve eğitimi konusunda farkındalığı artırmak için Hindistan genelinde her yıl 14 Kasım’da kutlanmaktadır.

Güney Afrika’da Ulusal Çocuk Bayramı, Kasım ayının ilk Cumartesi günü kutlanıyor. Kutlamanın amacı, çocuk haklarının gerçekleştirilmesi ve geliştirilmesi yönünde kaydedilen ilerlemeyi vurgulamaktır.

Avustralya’da Ulusal Aborijin ve Torres Strait Islander Çocuk Bayramı olarak bilinen Çocuk Bayramı, Aborijin ve Torres Boğazı Adalı aileleri ve toplulukları ile tüm Avustralyalıların, çocukların güçlerini ve kültürlerini kutladıkları bir zamandır ve her yıl 4 Ağustos’ta kutlanır.

Rusya’da 1950’den beri her yıl 1 Haziran’da kutlanan Çocuk Bayramı, Moskova’da Uluslararası Kadınlar Demokratik Federasyonu tarafından kurulmuştur. Moskova, St Petersburg ve diğer şehirler genellikle çeşitli faaliyetlerde bulunur. Kalabalık ailelerden ve yetimhanelerden gelen çocuklar için ücretsiz öğle yemeği ve atıştırmalıklar da hazırlanmaktadır.

2024 Dünya Çocuk Günü Teması

Bu yıl için belirlenen Evrensel Çocuk Günü 2024 teması Geleceği Dinle olarak belirlendi. Öğrenciler Kasım ayının önemli günleri için Dünya Çocuk Bayramı 2024 Temasını takip etmelidir.

Çocuk haklarını öğrenin. Tüm çocukların hakları var mıdır? Çocuk hakları insan haklarıyla aynı mıdır? Çocuk hakları hakkında bilgi edinmek, çocuk hakları savunucusu olma yolunda atılan ilk adımdır.

Çocuk haklarını savunmak, bugün, yarın ve gelecekte daha iyi bir dünyaya giden pusuladır.

Çocukları dinleyerek onların kendini ifade etme haklarını yerine getirebilir, onların ihtiyaçlarını anlayabiliriz.daha iyi bir dünya için fikirlerve önceliklerini bugünkü eylemlerimize dahil etmeliyiz.

Çocuk hakları insan haklarıdır. Pazarlık konusu olamaz ve evrenseldir. Ancak bugün birçok yerde çocuk hakları yanlış anlaşılıyor, göz ardı ediliyor veya hatta inkar edilip saldırıya uğruyor.

Her yıl 20 Kasım’da kutlanan Dünya Çocuk Günü 2024, daha parlak ve daha kapsayıcı bir gelecek inşa etmek için çocukların seslerini dinlemenin ve bakış açılarını dikkate almanın önemini vurgular. “Geleceği Dinle” teması, yarının mimarları olarak çocuklara odaklanmayı önerir ve hayatlarını doğrudan etkileyen politikaları, eğitimi ve yenilikleri şekillendirmede aktif katılımlarının gerekliliğini vurgular.

Bu gün, çocuk haklarını savunmak, potansiyellerini kutlamak ve eğitim, iklim değişikliği, ruh sağlığı ve eşitlik gibi küresel zorluklarla mücadele etmek için bir platform görevi görüyor.

Dünya Çocuk Günü, her birimize çocuk haklarını savunmak, tanıtmak ve kutlamak, çocuklar için daha iyi bir dünya inşa edecek diyaloglara ve eylemlere dönüşmek için ilham verici bir fırsat sunuyor.

Mavi renk, Çocuk Bayramı’nda çocuk haklarının sembolüdür.

Evrensel Çocuk Bayramı Neden Önemlidir?

Tipik hükümet belgelerinde, insanlara verilen hakların genellikle yetişkinler için olduğu anlaşılır. Bununla birlikte, BM sayesinde dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, çocuklara yaşam, sağlık, eğitim, oyun, aile, şiddetten korunma, ayrımcılık ve baskıdan korunma haklarını garanti eden anlaşmalar benimsemiştir.

Değişiklikler zaman alır ve gelecek zaman ile, nesiller kastedilir. Gezegenimiz için istikrarlı, güvenli ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamak istiyorsak, bugünün çocukları ile başlamalıdır. Bu nedenle erken eğitim zorunludur ve BM burada sorumluluğu üstlenir.

Günlük yaşamınızda belirgin değilse, bugün çocukların karşılaştığı sorunları gözden kaçırmak kolay olabilir. Evrensel Çocuk Bayramı, dünya çapında eğitime, sağlık hizmetlerine veya fırsatlara erişimi olmayan milyonlarca çocuk olduğu bilgisini yaymayı ve farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Çocuk Hakları sözleşmesi’nin önemi ve amacı nedir?

Çocuklar ve gençler, iklim değişikliğinden eğitim ve ruh sağlığına, ırkçılık ve ayrımcılığın sona erdirilmesine kadar birçok konuda seslerini yükseltiyor.

Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu hakların evrensel tanımıdır. BM sözleşmesinin temel amacı çocukların sağlıklı bir yaşam sürmelerini garanti altına almaktır.

Çocuk hakları Sözleşmesi, sağlık, eğitim, aile hayatı, oyun ve eğlence, yeterli yaşam standardı ve istismar ve zarardan korunma hakkını içerir. Bu haklar, bir çocuk büyüdükçe zamanla değişen gelişimsel ve yaşa uygun ihtiyaçlarını kapsar.

Sözleşme, tüm çocukların temel insan onurunu ve onların esenliğini ve gelişimini sağlamanın aciliyetini ifade eder. Birkaç kişinin sahip olduğu bir ayrıcalıktan ziyade, temel bir yaşam kalitesinin tüm çocukların hakkı olması gerektiği fikrini açıkça ortaya koyar.

Herkes 18 yaşına kadar çocuk kabul edilir. Yaşamak, her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk amacı çocukların yaşam hakkını korumaktır. Çocuklara verilmiş olan isim, aile bağları ve vatandaşlık hakkı korunmalıdır.

Tüm çocuk haklarının temelini oluşturan dört genel ilke vardır:

Ayrımcılık yapmama; tüm çocukların her durumda ve her zaman potansiyellerini geliştirme hakkına sahip olduğu anlamına gelir. Örneğin, her çocuğun cinsiyeti, ırkı, etnik kökeni, uyruğu, dini, engelliliği, ebeveynliği, cinsel yönelimi veya diğer statüsü ne olursa olsun eğitime eşit erişimi olmalıdır.

Çocuğun yüksek yararı; bir çocuğu ilgilendiren tüm eylem ve kararlarda “birincil düşünce” olmalı ve farklı haklar arasındaki çatışmaları çözmek için kullanılmalıdır. Örneğin, çocukları etkileyen ulusal bütçe kararları alırken Hükümet, kesintilerin çocuğun yüksek yararını nasıl etkileyeceğini düşünmelidir.

Hayatta kalma ve gelişme hakkı; temel hizmetlere erişimin ve çocukların tam gelişimlerini gerçekleştirmeleri için fırsat eşitliğinin sağlanmasının hayati önemini vurgulamaktadır. Örneğin, engelli bir çocuğun tüm potansiyellerini gerçekleştirmesi için eğitim ve sağlık hizmetlerine etkin erişimi olmalıdır.

Çocuğun görüşleri; haklarıyla ilgili tüm konularda çocuğun sesinin duyulması ve saygı duyulması gerektiği anlamına gelir. Örneğin, iktidardakiler onları etkileyecek kararlar almadan önce çocuklara danışmalıdır.

Dünya Çocuklar Günü’nde Neler Yapılır?

  • BM her yıl farkındalık yaratmak amacıyla çocukları ve yetişkinleri bir araya getiren etkinliklere sponsorluk yapıyor.
  • 2024 Dünya Çocuk Günü’nde yetişkinleri Çocuklara yaklaştırmak ve toplumumuzdaki ihtiyaçlarını anlamaya çalışmak için bazı etkinlikler düzenlemeliyiz.
  • UNICEF ve diğer kuruluşlar, her ay sabit bir fiyatla bir çocuğa bağış yapmayı, hatta sponsor olmayı her zamankinden daha kolay hale getirdi. Küçük bir bağış, bir çocuğun hayatını değiştirmede büyük bir yol kat edebilir.
  • Değişiklikler zaman alır. Zaman derken nesilleri kastediyoruz. Çocuklarımıza istikrarlı, güvenli, sürdürülebilir bir gelecek sağlamak istiyorsak bu Dünya Çocuk Bayramı ile başlıyor.
  • En az bir çocuğun geleceğini değiştirmek için 2024 Dünya Çocuk Günü kutlamasında bir Slogan alın.

Dünya Çocuk Hakları Günü Sözleri ve Mesajları 2024

Çocuk bugünün yarını, yarının umududur. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun.

“Çocuklar, Allah tarafından hayatımıza gönderilen küçük meleklerdir. Onları korumak ve mutlu etmek bizim görevimizdir. Dünya Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun.”

Büyüklerin aldığı kararların çocukları olumsuz etkilemesinin önüne geçmek için Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin önemini unutmamalı…

Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın Dünya Çocuk Hakları Günü Kutlu olsun.

Sağlık, yaşam, barınma ve eğitim her çocuğun hakkıdır. Her platformda bunu unutmamalı, unutturmamalı…

Çocuklar etrafınızdayken asla üzgün ya da sıkıcı olamazsınız çünkü onlar her zaman kalplerimizi neşeyle doldurmak için oradadırlar.

“Yalnızca bir çocuğun gülümsemesi kalpleri eritme gücüne sahiptir. Çocuklar mutlu olduğunda, mutlu bir dünya olacağından emin olabiliriz. Onları sevelim ve şımartalım. Herkesin Dünya Çocuk Bayramı kutlu olsun.”

“Çocuklar özgür olsunlar… Oynamakta özgür olsunlar, hata yapmakta özgürler çünkü onlar sadece kanatlarını kullanmalarına izin verildiğinde öğrenecek kuşlar gibidirler. 2024 Dünya Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun.”

Geleceğin nesilleri çocukların hakkını savunmak bizim en büyük görevlerimizden biri… Her çocuğun Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun.

Mutlu ve özgür çocukların yaşayacağı sevgi dolu bir dünya diliyoruz. Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun!

Çocuk umuttur, Sevgidir çocuk. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutluyor ve tüm çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyoruz.

Çocuklarımıza aydınlık bir gelecek sağlamak umuduyla Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun!

Tüm çocukların gülümseyebildiği bir dünya dileğiyle. Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun.

Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır. (M.Kemal ATATÜRK) Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün