Yaşam

Dünya Enerji Günü 2025

Dünya Enerji Günü ne zaman? Neden Dünya Enerji Günü kutlanıyor? Enerji nedir, anlamı ne demek? Dünya Enerji Günü'nün tarihçesi ve önemi?

Dünya Enerji Günü ne zaman, hangi tarihlerde kutlanıyor? Neden 14 Şubat Dünya Enerji Günü kutlanıyor? Enerji nedir, anlamı ne demek? Dünya Enerji Günü’nün tarihçesi, kökeni ve önemi nedir? Enerji tasarrufu ve Enerji verimliliği nedir?

Dünya Enerji Günü

14 Şubat’ta, bu kaynağın günlük hayatımızdaki önemi ve enerji kaynaklarının sorumlu ve verimli üretimi ve kullanımı ihtiyacı konusunda farkındalık yaratmaya yönelik küresel bir girişim olan Dünya Enerji Günü’nü kutluyoruz.

Enerji günlük hayatımızın bir parçasıdır: sokaklarımızı aydınlatan ışık, evlerimizde ve ofislerimizdeki klima ve ısıtma, insanların ve malların taşınması veya yiyecek elde etmek ve hazırlamak için gereken kaynaklar ve diğer birçok günlük aktivitedir. Ancak enerji aynı zamanda bir ülkenin kalkınması için de önemlidir, çünkü ekonomik büyümesi ve sakinlerinin yaşam kalitesi buna bağlıdır. Önemi konusunda farkındalık yaratmak için, Dünya Enerji Günü, daha sürdürülebilir bir gelecek için alternatifler arayışını teşvik etme fırsatı olarak 14 Şubat’ta kutlanmaktadır.

Bilimsel topluluğa göre, iklim değişikliğinin en olumsuz etkilerinden kaçınmak için emisyonların 2030’a kadar neredeyse yarı yarıya azaltılması ve 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşılması gerekiyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, fosil yakıtlar (kömür, petrol ve gaz gibi) iklim değişikliğinin başlıca itici güçleridir – toplam küresel sera gazı emisyonlarının %75’inden fazlasını ve tüm karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %90’ını oluşturmaktadır.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın en son Dünya Enerji Görünümü 2023’e göre, fosil yakıtlar küresel arzın %70’inden fazlasını oluşturmaya devam ediyor (2022’de bu oran %82 ​​idi). Yenilenebilir enerji kaynakları, özellikle güneş ve rüzgar, büyümeye devam ediyor ve 2025 yılına kadar elektrik üretiminin ana kaynağı haline gelmeleri bekleniyor.

Enerji nedir?

Enerji, farklı biçimlerde kendini gösteren ve bağlama bağlı olarak çeşitli şekillerde tanımlanabilen evrenin temel bir özelliğidir. Enerji genellikle bir bedenin veya sistemin iş yapma veya kendisinde veya başkalarında bir değişiklik üretme yeteneği olarak anlaşılır. Bu değişiklikler hem fiziksel hem de kimyasal olabilir, örneğin yer değiştirme veya hareket, ısı, ışık veya kimyasal reaksiyonlar.

Meydana gelen her bir değişimin farklı formlarında enerjiye ihtiyacı vardır, yani etrafımızdaki her şey bir enerji kaynağının eyleminin sonucu olarak var olur. Tüm canlılar onun sayesinde büyür ve gelişir ve makinelerin de işlev görebilmesi için buna ihtiyacı vardır.

Enerji, evrensel korunum ilkesini izler: ne yaratılır ne de yok edilir; sadece başka bir şeye dönüştürülür veya başka bir gövdeye aktarılır ve kinetik enerji, potansiyel enerji, termal enerji, kimyasal enerji vb. gibi çeşitli biçimlerde var olabilir. Ancak, Enerji Günü, elektriğin günlük hayatımızdaki özel önemini vurgular.

Elektrik enerjisi, aralarında elektriksel potansiyel farkı olduğunda iki nokta arasındaki elektronların (negatif yükler) hareketidir ve bir metal tel gibi bir verici veya iletken aracılığıyla temas ettirilir. Sonuç olarak, çok çeşitli elektrikli cihazlara ve sistemlere güç sağlamak için kullanılan bir elektrik akımı üretilir. Diğer formlara en kolay dönüştürülebilen enerji biçimidir.

Dünya Enerji Günü’nün kökeni ve önemi

BM, enerji verimliliği ve üretim alternatifleri üzerine düşünmeye davet etmek için 14 Şubat 1949’da Dünya Enerji Günü’nü kurdu. 1998’de Avusturya’da düzenlenen Birinci Uluslararası Konferans -50 ülkeden 350’den fazla uzman ve liderin enerji krizini ele almak ve olası çözümleri tartışmak üzere bir araya geldiği- bu tarihin ve verimli bir gelişmeyi ilerletmenin önemini pekiştirdi. Bu toplantı, Dünya Enerji Verimliliği Günü gibi yeni ilgili etkinliklere yol açtı.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 7: Evrensel ve sürdürülebilir enerjiye erişim

Enerji, iki zorlukla karşı karşıyadır: kimseyi geride bırakmamak ve gezegeni korumak. Bunu başarmak için yenilenebilir enerji anahtardır. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 7 (SDG 7) -BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi’nde belirlediği 17 hedeften  biri- bu fikir üzerine kuruludur. SDG 7, herkes için uygun fiyatlı, güvenli, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişim sağlamaya odaklanır ve Dünya Enerji Günü ile uyumlu olarak birkaç önemli temel fikre ayrılabilir:

Enerji erişimi: BM’ye göre amaç, “temel insan ihtiyaçlarını karşılamak için, uygun maliyetlerle ve elektrik ve gelişmiş ekipman dahil olmak üzere modern enerji hizmetlerinin fiziksel olarak erişilebilirliğini” teşvik etmektir.

Yenilenebilir enerji: Küresel enerji karışımında yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin payının artırılması teşvik edilmelidir.

Enerji verimliliği: SDG 7 ayrıca, kullanılan enerji kaynaklarının miktarını en aza indirmek için sanayiden hanelere kadar tüm sektörlerde verimliliğin artırılmasının önemini de ele alıyor.

Sürdürülebilirlik: Enerji üretimi ve tüketiminde sürdürülebilirliğe vurgu yapılarak, sera gazı emisyonlarını azaltan ve olumsuz çevresel etkileri hafifleten uygulamalar teşvik edilmektedir.

Sürdürülebilir kalkınma: Uygun fiyatlı ve sürdürülebilir enerjiye erişim, ekonomik kalkınmanın yanı sıra yoksulluğun ortadan kaldırılması, sağlık ve eğitimin iyileştirilmesi için hayati önem taşımaktadır.

Yenilenebilir enerji türleri

Sürdürülebilir bir gelecek için olmazsa olmaz olan yenilenebilir enerjiler, asla tükenmeyecek doğal kaynaklar kullanılarak üretilen ve sürekli yenilenebilir olanlardır. Çevre dostu kaynaklardır ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yardımcı olurlar. Yenilenebilir enerjilerin başlıca türlerinden bazıları şunlardır:

Rüzgar enerjisi

Bu, rüzgar kullanılarak üretilen enerjidir, yani rüzgar türbinleri kullanılarak hava kütlelerinin kinetik enerjisinden yararlanılarak. Bu rüzgar türbinlerinin nerede bulunduğuna bağlı olarak, kara rüzgar enerjisi veya açık deniz rüzgar enerjisinden bahsedebiliriz. Yüzyıllardır, her an mevcut teknolojilerle ve farklı işlevlerle kullanılmaktadır.

Güneş enerjisi

Bu tür enerji, fotovoltaik hücreler gibi toplayıcılar kullanılarak güneşten gelen elektromanyetik radyasyondan yararlanılarak elde edilir. Fotovoltaik güneş enerjisi, belirli malzemelerin fotonları (hafif parçacıklar) emebildiği ve elektronları serbest bırakarak elektrik akımı üretebildiği sözde fotoelektrik etkiye dayanır.

Hidrolik enerji

Bu, farklı yüksekliklerde veya yükseltilerde bulunan iki su kütlesi arasında var olan potansiyel enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle üretilir. Hidroelektrik güç olarak da bilinen hidroelektrik gücü elde etmek için, bu kaynaktan maksimum potansiyeli çıkarabilecek altyapılar inşa edilir.

Jeotermal enerji

Bu enerji dünyanın iç ısısından gelir. Jeotermal enerji doğrudan ısıtma için veya jeotermal santraller aracılığıyla elektrik üretmek için kullanılabilir.

Okyanus enerjisi

Dalga enerjisi (dalgalar), gelgit enerjisi (gelgitler) ve okyanus termal enerjisi (su katmanları arasındaki sıcaklık farkı) gibi çeşitli yararlanma biçimlerini içerir.

Biyokütle enerjisi

Tarımsal veya ormancılık artıkları gibi organik maddelerden gelir. Elektrik, ısı veya biyoyakıt üretmek için kullanılabilir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün