Gündem

Dünya Kıble Günü ve Saati 2025

Dünya Kıble Günü nedir? Kıble Saati ne zaman? 2025 yılı Kıble günü özellikleri nedir? Kıble saati hangi gün ve hangi saattir?

Dünya Kıble Günü nedir? Kıble Saati ne zaman? 2025 yılı Kıble günü özellikleri nedir? Kıble saati hangi gün ve hangi saattir? Güneşe Bakarak Kıble Tayini Nasıl yapılır? Kıble saatinin anlamı nedir? Kıble saati ve açısı ne demek? Takvimdeki kıble saati nedir? Kıble neresi? Kıble yönü nasıl bulunur? Kıble saati ile kıble nasıl bulunur?

Dünya Kıble Günü

Güneşin dünya üzerindeki yörüngesinde 28 Mayıs ve 16 Temmuz tarihlerinde bulunduğu yerden alınan izdüşümü Mekke’nin tam üzerinde bulunur. Bu iki güne Dünya Kıble Günü denir.

Bu tarihlerde kıble saatinde dünyanın neresinde olursa olsun bir kimse güneşe doğru dönerse Kıble’ye doğru dönmüş olur.

28 Mayıs ve 16 Temmuz tarihlerinde dünyanın güneş etrafında dönüşü sırasında Güneşin izdüşümü Mekke’nin tam üzerinde bulunur. Bu izdüşümde Mekke’nin enlemi 21° 26 ‘ ile Güneşin deklinasyonu (21° 26’) aynı olmaktadır.

Türkiye saatine göre 28 Mayıs günü saat 12:18’de ve 16 Temmuz günü saat 12:26;’de Edirne’den Kars’a kadar kıble saatleri aynı olur.

Kıble Nedir?

Mekke’de bulunan ve Kelime anlamı olarak sözlükte dört köşeli veya küp şeklinde olmak anlamına gelen “Kabe” denilen kutsal bina olup, Allah’ın emri ile Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından yapılmıştır.

İstikbal-i Kıble Nedir?

Namazı kıbleye yönelerek kılmaktır. Namazı kıbleye yönelerek kılmak şarttır. Mekke’de bulunan ve Kabe’yi gören kimse doğrudan doğruya Kabe’nin kendisine yönelir.

Kabe’yi göremeyen kimse ise, Kabe’nin bulunduğu tarafa yönelerek namazını kılar. Mekke şehrinin enlemi 21° 26′, boylamı 39° 49′

Astronomi hesaplarına göre Güneşin dünya üzerinde bakıldığında görüldüğü nokta (astronomik ifade ile deklinasyonu) her gün için değişmektedir.

Güneşin deklinasyonu ; 21 Haziranda kuzey yarım küresinde +23° 27′ , 21 Aralıkta güney yarım küresinde 23° 27′ olarak belirlenmiştir.

“Gece, gündüz, güneş ve ay Allah’ın varlığının delillerindendir. Güneşe ve aya secde etmeyin. Eğer gerçekten Allah’a kulluk ediyorsanız, onları yaratan Allah’a secde edin.” (Lokman, 37)

“Şüphe yok ki göklerde ve yerde mü’minler için (Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren) nice kesin âyetler (delâletler, ibretler) vardır.” (Casiye, 3)

Kıble Saati Nedir?

Kabe’nin bulunduğu nokta, güneşin dünya üzerinde bakıldığında görüldüğü yer ve bulunduğumuz nokta arasında oluşan küresel üçgenin trigonometrik çözümünün zaman cinsinden ifadesidir. Güneşin deklinasyonu değiştikçe kıble saatleri de günlük olarak değişmektedir.

Güneş, dünya üzerinde görünen seyri sırasında 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerinde bulunduğu yerden alınan izdüşümü Mekke’nin tam üzerinde bulunduğundan Mekke’nin enlemi ( 21° 26′) ile Güneşin deklinasyonu (21° 26′) aynı olmaktadır.

Türkiye saatine göre 28 Mayıs günü saat 12:18’de ve 16 Temmuz günü saat 12 26;’de Doğudan batıya, Edirne’den Kars’a kadar kıble saatleri aynı olmaktadır.

Dünyanın değişik ülkelerinde, kendi yerel saatlerine denk gelecek şekilde kıble saatleri değişmektedir. Bu saat farklılıkları ile birlikte günleri değişmediğinden bu iki güne yani 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerine Dünya Kıble Günü denilmektedir.

  • Her yıl sadece iki defa, aynı gün ve aynı saatte güneş tam KÂBE-İ MUAZZAMA üzerinde bulunur.
  • Türkiye saatiyle 28 Mayıs saat 12:18 ve 16 Temmuz saat 12:26’de
  • Bu iki vakitte, dünyanın o anda gündüz olan yerlerin herhangi birinde güneşe dönen kimse, aynı zamanda KÂBE-İ MUAZZAMA’ya yani KIBLE’ye dönmüş olur.
  • Güneşin tam Kâbe’nin üzerine geldiği 28 Mayıs ve 16 Temmuz günleri DÜNYA KIBLE GÜNÜ olarak kabul edilmiştir.

Kıble saati, namaz vakitleri gibi her şehir için ayrı ve günlük olarak değişirken DÜNYA KIBLE GÜNÜ kabul edilen 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerindeki kıble saati; kıble tespiti açısından Türkiye’nin her yerinde aynı saattir.

2025 Dünya Kıble Günü Ne Zaman?

Kıble tayininde hesaplamalardaki yapılan hatâları gidermek için, 28 Mayıs 2025 Çarşamba günü ve 16 Temmuz 2025 Çarşamba günü, Dünya Kıble Günü olarak kutlanır.

Dünya Kıble Günü, Güneş’in Mekke’deki Kabe’nin tam üzerinde olduğu yılda iki kez gerçekleşir ve bu sayede dünya çapındaki insanlar Güneş’e bakarak Kıble yönünü belirleyebilir.

  • 28 Mayıs 2025 (Çarşamba) – 12:18 (Mekke Saati 12:18)
  • 16 Temmuz 2025 (Çarşamba) – 12:26 (Mekke Saati 12:26)

Türkiye saati ile 28 Mayıs’ta saat 12.18’de ve 16 Temmuz’da saat 12.26’da yılda iki defâ, Güneş tam Kâbe-i Şerîf üzerinde bulunur. Türkiye’deki bu iki vaktin, dünyanın herhangi bir yerinde karşılığı olan vakitlerde güneşe doğru dönen kimse, aynı zamanda Kâbe-i şerîf’e (kıbleye) dönmüş olur. Böylece bir yerin kıble yönü kolayca tayin edilebilir.

Türkiye Kıble Saati

28 Mayıs 2025 saat 12:18 ve 16 Temmuz 2025 saat 12:26 Türkiye’de kıble saati olarak hesaplanmıştır.

Kıble saati ile kıble nasıl bulunur?

Kıble saati vaktinde güneş gören pencerenin çerçevesinin gölgesi veya bir çıtanın gölgesinden hareketle güneşe dönen kimse kıbleye dönmüş olur. Her yıl 28 Mayıs ve 16 Temmuz tarihlerinde iki defa gerçekleşen bu olay ile bulunduğunuz şehrin kıble saatini, namaz vakitli takvimlerde ‘Kıble Saati’ veya ‘Kıble S.’ sütunundan öğrenebilirsiniz.

Kıbleyi Bulmak İçin Nasıl Kullanılır?

Bu zamanlarda, dışarıda duran herkes Kabe’nin tam yönünü belirlemek için Güneş’e bakabilir. Bu, pusula veya dijital araçlara ihtiyaç duymadan Kıble yönünü doğrulamanın en kesin ve en kolay yollarından biridir.

Dünya Kıble Günü Nasıl İşler?

Dünya Kıble Günü yılda iki kez, 28 Mayıs ve 16 Temmuz’da, Güneş’in Mekke’deki Kabe’nin tam üzerinde olduğu zamanlarda gerçekleşir. Bu, bu günler için listelenen tam anda, Güneş’i görebilen herkesin sadece ona doğru dönerek Kabe’nin tam yönüne bakacağı anlamına gelir.

Bu Neden Olur?

  • Dünya’nın eksen eğikliği ve yörünge hareketi, Güneş’in konumunun yıl boyunca değişmesine neden olur.
  • Yılda iki kez, Güneş’in sapması Mekke’nin enlemiyle mükemmel bir şekilde hizalanır.
  • O anda, Güneş Kabe’nin tam tepesinde görünür (Zenith konumu 90°).
  • Mekke’de dik duran herhangi bir nesne (bir minare veya direk gibi) o anda gölge oluşturmaz.

Güneşi Kullanarak Kıble Nasıl Belirlenir?

  • Tarih ve Saat: Bulunduğunuz yerin tam saatini kontrol edin (28 Mayıs 12:18 Mekke Saati ve 16 Temmuz 12:26 Mekke Saati).
  • Açık Bir Gökyüzü Bulun: Güneşi doğrudan görebildiğinizden emin olun.
  • Güneşe Dönün: Tam o anda dik durun ve Güneşe dönün.

Kıbleye Dönüyorsunuz! Baktığınız yön, bulunduğunuz yerin tam kıble yönüdür.

Alternatif Yöntem (Bulutlu Günler veya İç Mekanlar İçin)

  • Yere dik bir çubuk veya herhangi bir dikey nesne koyun.
  • Tam o anda nesnenin gölge yönünü kontrol edin.
  • Gölge, kıble yönünün tam tersini gösterecektir.

Bu Yöntem Neden Önemlidir?

  • Kıbleyi teyit etmenin en doğal ve doğru yoludur.
  • Pusula gerektirmez (bazen manyetik girişim nedeniyle yanlış olabilir).
  • Müslümanlar tarafından yüzyıllardır doğru namaz yönünü bulmak için kullanılmıştır.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

İlgili Diğer Konular

Nukteler.com Facebook’ta!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün