Yaşam

Dünya Limit Aşım Günü 2024

Dünya Aşım Günü, insanlığın yıllık kaynak tüketiminin Dünya'nın aynı yıl bu kaynakları yenileme kapasitesini aştığı tarihi işaret eder. 2024'te bu gün 1 Ağustos'a denk gelecektir.

Dünya Limit Aşım Günü nedir? 2024 Dünya Limit Aşım Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Limit aşım günü nasıl hesaplanır ve neden önemlidir? Hangi ülkeler kaç dünyamız varmış gibi yaşıyor? İlk Limit Aşım Günü nasıl ortaya çıktı, tarihçesi ve hikayesi nedir?

Dünya Limit Aşım Günü

“Limitimizi Aştık.” Bu yıl 1 Ağustos’ta Dünya Limit Aşım Günü’nü yaşıyoruz. Bu, hepimiz için yaşam biçimimizi ve doğal kaynak kullanımımızı yeniden gözden geçirmemiz için ciddi bir gün. Dünyamız kaynakları ancak sınırlı bir oranda yenileyebilir. Ama her yıl bu oranın üzerinde kullanıyoruz. Modern yaşam tarzımızla yarattığımız kaynak kıtlığı konusunda farkındalık yaratmak için Dünya Limit Aşım Günü oluşturuldu.

İnsanlığın, dünyanın bize sunduğu 1 yıllık doğal kaynakları tükettiği gün olan Küresel Limit Aşım Günü, bu yıl 1 Ağustos olarak belirlendi. Bu tarih, doğanın bize 2024 boyunca kullanmamız için sunduğu kaynakları, daha 7’inci ayın sonunda tüketmiş olduğumuz ve kalan 5 ayda 2024’ün kaynaklarından borç alacağımız anlamına geliyor.

Dünya Limit Aşımı Günü, insanlığın tüm yıl boyunca Dünya’nın yeniden ürettiği tüm biyolojik kaynakları kullandığı tarihi işaret eder. Kaynakların yenilenmesi sınırına ulaştığında, kaynaklardan geriye kalanları kullanırız ve durumu daha da kötüleştiririz.

Andrew Simms, Dünya Limit Aşımı Günü kavramını ilk olarak Birleşik Krallık düşünce kuruluşu New Economics Foundation’da çalışırken tasarladı ve doğadan kullandığımız ekolojik kaynakları ve hizmetleri takip etmek için Dünya Limit Aşım Günü’nün arkasındaki fikri başlattı.

Bu gezegende ne kadar yaşayabiliriz? Uygun büyüklükte bir meteor, büyük bir güneş patlaması veya bir yıldızdan gelen X-ışını patlaması bizi saniyeler içinde yok edebilir. Kıyamet senaryosu için astronomik olaylar aramamıza gerek yok. Faaliyetlerimiz dünyadaki yaşam için büyük zorluklar yaratıyor.

Küresel ısınma yavaş yavaş deniz seviyelerini yükseltiyor. Bir üçüncü dünya savaşı, eğer olursa, nükleer savaşa dönüşebilir ve bizi buzul çağına geri götürebilir. Bu aynı zamanda daha da ciddi ve yeterince takdir edilmeyen, doğal kaynakların tüketimi meselesidir.

Kaynakları çarçur ediyor ve onları hafife alıyoruz. Yenilenebilir kaynakların yenilenmesi için zamana ihtiyacı vardır. Kullanım oranımız yenileme oranından yüksekse, kaynakları gereğinden fazla tüketiyoruz demektir.

Earth Overshoot Day (EOD), kaynak kullanımımıza ve dünyanın yenilenme kapasitesine dayalı bir hesaplamadır. Oranlarını hesaplayıp bir yıldaki gün sayısıyla çarparak, EOD olarak bilinen bir değer elde ederiz.

Doğal kaynakları çok yüksek oranda kullanıyoruz. Son hesaplamaya göre, Hollanda’nın kullanımına dayalı olarak, kullandığımız kadar kaynağa sahip olmak için 3.6 Dünya’ya ihtiyacımız var.

Dünya’nın Limit Aşımı Günü nedir?

Dünya’nın Limit Aşımı Günü, insanlığın doğanın yenilenebilir kaynak limitini tükettiği her yıl işaretlenen bir tarihtir. 19 Aralık 1987’de ilk Dünya Limit Aşım Günü kaydedilmiştir.

Gıda tüketirken de bilinçli davranıp israf etmezsek Dünya Limit Aşım günü tarihini öteleyebiliriz. Tüm dünyada gıda israfı yarı yarıya azaltılırsa bu tarih 13 gün ileri kaydırılabilir.

“Aşım” terimi, insan nüfusunun talebinin, Dünya’da yeniden üretilen sürdürülebilir biyolojik kaynak miktarını aşma düzeyini temsil eder.

ABD, dünyanın en büyük doğal gaz üreticileri arasında yer almasına rağmen ürettiğinden daha fazla doğal gaz tüketiyor.

  • 1980-2014 yılları arasında Dünya genelinde enerji tüketimi %26 arttı.
  • 2040 yılına kadar yenilenebilir kaynakların dünyanın enerji ihtiyacının yaklaşık %15’ini sağlayacağı tahmin ediliyor.

Dünya Limit Aşımı Günü Neden Önemlidir?

Sürdürülebilir bir gelecek için değişime ihtiyaç var. Bu gün, daha iyi bir yarın için yaşam tarzımızda böyle bir değişikliğe başlamak için mükemmel bir fırsat olabilir.

Dünya aşım tarihi, kaynak kullanımımız ve kaç kaynağın kullanılabilir olacağına ilişkin verilere dayalı olarak hesaplanır.

Tarih, verilere göre değişir ve tarih geçen yıldan daha yakın olduğunda dünyanın biyolojik kaynak miktarınının aşırı düzeyde tüketildiği anlamına gelir.

Bugün olumlu değişimlerin günü olarak da adlandırılabilir. İnsanları doğa hakkında farklı düşünmeye ve olumlu değişiklikler getirmeye teşvik edebileceği bir günü kutluyoruz.

2024 Dünya Limit Aşımı Günü ne zaman?

Dünya Limit Aşımı Günü, belirli bir yılda insanlığın ekolojik kaynaklara ve hizmetlere olan talebinin, Dünya’nın o yıl yeniden üretebileceğini aştığı tarihi işaret eder. 2024’de Dünya Limit Aşım Günü 1 Ağustos Perşembe gününe denk geliyor. Bu da, insanlığın bu yıl için doğanın bütçesini tükettiği tarihi işaret ediyor.

Dünya Aşım Günü, insanlığın yıllık kaynak tüketiminin Dünya’nın aynı yıl bu kaynakları yenileme kapasitesini aştığı tarihi işaret eder. 2024’te bu gün 1 Ağustos’a denk gelecektir. Global Footprint Network’e göre , Dünya Aşım Günü insan tüketimi ile gezegenin ekolojik kaynakları ve hizmetleri yenileme yeteneği arasındaki dengesizliği vurgular. Bu aşırı tüketim, çevresel rezervlerin tükenmesine ve atık üretimine, özellikle de atmosferik karbondioksite dayanmaktadır.

Ülkeler kaç dünya varmış gibi yaşıyor?

İnsanlık, doğayı gezegenimizin biyolojik kapasitesinin yenileyebileceğinden 1,8 kat daha hızlı kullanıyor. Bu, 1.8 Dünya’nın kaynaklarını kullanmaya eşdeğerdir. Peki gezegendeki herkes ülkenizin sakinleri gibi yaşasaydı kaç tane Dünya’ya ihtiyacımız olurdu?

Örnek olarak Amerika Birleşik Devletleri için 5.1 Dünya’ya ihtiyaç olurdu. Avustralya 4,1, Rusya 3,3, Almanya 3, İsviçre 4, Çin 4,2, Türkiye 2,6 ve insanlık 1,8 dünya varmış gibi yaşıyor.

Dünya’nın ne kadar zamanı var?

İnsanlar, karbondioksit gibi ısı tutucu gazlar yayarak gezegeni ısıtıyor. Ancak perde arkasında çok daha yavaş, daha ölümcül bir ısınma süreci yaşanıyor. Güneş zamanla daha parlak ve daha sıcak hale geliyor.

Dünyanın biyolojik ve jeolojik geleceği, birkaç uzun vadeli etkinin tahmini etkilerine dayanarak tahmin edilebilir. Bunlar, Dünya yüzeyindeki kimyayı, gezegenin iç kısmının soğuma hızını, Güneş Sistemi’ndeki diğer nesnelerle yerçekimi etkileşimlerini ve Güneş’in parlaklığındaki sürekli artışı içerir.

Araştırmacılar, Dünya’nın yaşamı desteklemek için en az 1,5 milyar yılının kaldığını ortaya koyuyor. Eğer insanlar bu kadar uzun süre dayanabilirse, Dünya genellikle onlar için yaşanamaz bir yer olsa da, ancak kutup bölgelerinin hemen altındaki bazı bölgelerde yaşanabilir.

Bundan dört milyar yıl sonra, Dünya’nın yüzey sıcaklığındaki artış, kaçak bir sera etkisine neden olacak, günümüz Venüs’ten daha aşırı koşullar yaratacak ve Dünya’nın yüzeyini eritecek kadar ısıtacak. Bu noktada, dünyadaki tüm yaşam yok olacak.

Dünya kaç yaşında?

Jeologların edindiği kapsamlı ve geniş bilimsel kanıtlara göre Dünya’nın 4,54 milyar (artı veya eksi yaklaşık 50 milyon veya 4,54×109 yıl) yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Dünya’nın yaşı günümüzde ortak kanıya en yakın şekliyle ilk kez 20. yüzyılın başlarında Clair Patterson tarafından Zirkon krsitallerindeki Uranyum miktarından yaklaşık “4.40” milyar olarak hesaplanmıştır.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün