Her yıl Haziran ayında kutlanan Dünya Müzik Günü nedir ve ne zaman? Müzik Günü neden ve ne zaman ortaya çıktı? İlk ne zaman kutlanmaya başlandı? Dünyaca ünlü isimlerden Müzikle ilgili sözler, alıntıları, Dünya Müzik Günü Mesajları
21 Haziran ne günü, bugün Dünya Müzik Günü mü? Peki Dünya Müzik Günü’nü neden kutlarız? 2024 Dünya Müzik Günü’nün teması nedir, belli oldu mu? Müzik günü neden 21 Haziran’da kutlanıyor? Dünya Müzik Günü’nün ortaya çıkış hikayesi ve tarihçesi nedir?
2024 Dünya Müzik Günü, 21 Haziran Cuma günü kutlanacak. İşte Uluslararası Müzik Günü tarihi hakkında merak edilenler ve detaylı bilgiler…
Dünya Müzik Günü
İnsanlığın ortak dili olarak kabul edilen müzik dini, dili, ırkı, yaşam felsefesi farklı olan milyarlarca insanı sonsuz bir evrenin ortak paydasında buluşturabilen yegâne sanattır.
1982 yılında, Fransa’da dönemin Kültür Bakanı Jack Lang tarafından Paris’te “Fete de la Musique” ya da İngilizce “Make Music Day” olarak bilinen “Dünya Müzik Günü”, her yıl Haziran ayında kutlanan uluslararası bir etkinliktir.
Fransa’da kutlanan ilk Müzik Festivali, Kuzey Yarımküre’de yılın en uzun gününde yani yaz gündönümünün sembolik günü olan 21 Haziran 1982’de kutlanmaya başlandı. Bu tarihten itibaren her yıl, dünya çapında 1000’den fazla şehir ve bir çok ülke, 21 Haziran’da müzik kutlamaları düzenliyor.
Dünya Müzik Günü ile ilgili en iyi şey, kutlamanın tamamen ücretsiz olmasıdır. Ne tür müzik severseniz sevin, ücretsiz olarak katılabilir ve tüm sevdiklerinizi ve ailenizi dahil edebilirsiniz. Bu gün, yepyeni bir enstrüman çalmayı denemek veya normalde çalma listenizde olmayan bir müzik türünü dinlemek için mükemmel bir fırsat. İster genç, ister yaşlı, yeni veya deneyimli bir profesyonel olun, her tür müziği seven kişiler, aile ve hatta yabancılarla dünya müzik gününü kucaklayabilir!
Tarihçesi
Günümüzden 40 yıl önce Fransa’da ilk Müzik Günü kutlamaları başladı. Dünya müzik günü kavramı ise 1976 yılında yine Fransa’da ortaya çıkmıştı.
Bazı kaynaklara göre ise Dünya Müzik Günü, aslen 1970’lerde Amerikalı müzisyen Joel Cohen tarafından düşünülen bir fikirdi. Cohen, bir Fransız radyo istasyonunda çalışıyordu ve yazın ilk gününü karşılamak için 21 Haziran akşamı radyoda bütün gece canlı müzik çalınmasını önerdi.
Bu fikir 1982’de Fransız besteci Jack Lang ve müzik gazetecisi ve Fransız Müzik ve Dans yönetmeni Maurice Fleuret’in Fransa Kültür Bakanlığı ile birlikte müzik, amatör ve profesyonel müzisyenleri kutlamaya teşvik etmesine kadar benimsenmedi.
Daha sonra Fransız Müzik ve Dans yönetmeni Maurice Fleuret tarafından tasarlanan bu gün, dönemin Kültür Bakanı Jack Lang’in önerisiyle Ekim 1981 yılında Fransa’da karşılık gördü ve kısa sürede Avustralya, Belçika, İngiltere, Luxemburg, Almanya, İsviçre, Kosta Rika, İsrail, Çin, Hindistan, Lübnan, Malezya, Fas, Pakistan, Filipinler, Romanya, Kolombiya ve birçok ülke tarafından benimsendi.
1982’de Fransa Kültür Bakanlığı, yeni bir tür müzikal festival için bir fikir öne sürdü. Ücretsiz, canlı müziğin her yerde olacağı bir gün hayal ettiler: sokak köşeleri ve parklar, çatılar ve bahçeler, mağaza önleri ve dağ zirveleri gibi…
Ve tipik bir müzik festivalinin aksine, hemen herkes müziğin ritmine katılmaya ve çalmaya veya performanslara ev sahipliği yapmaya davet edildi. Etkinlik 21 Haziran yaz gündönümünde gerçekleşecek ve Fête De La Musique olarak adlandırılacaktı. (Fransızcada isim hem “müzik festivali” hem de “müzik yap!” anlamına gelir)
Şaşırtıcı bir şekilde, bu rüya gerçek oldu. Fête gerçek ulusal bir etkinliğe dönüştü ve Fransa’da yaz gündönümü olan 21 Haziran’da her yerde işi müzisyenler devraldı ve müzik etkinlikleri başladı. Ülkenin yaklaşık %8’i (5 milyon kişi) Fête de la Musique için halk arasında bir enstrüman çaldı veya şarkı söyledi.
Böylece, ilk Müzik Festivali, Kuzey Yarımküre’de yılın en uzunu olan yaz gündönümünün sembolik günü olan 21 Haziran 1982’de başlatıldı. Otuz yıl sonra, bu etkinlik tüm dünyaya yayıldı ve şu anda 120’den fazla ülkede kutlanıyor.
Etkinlik, birçok vatandaşın farklı müzik türlerini çalmak için sokaklara çıkmasıyla büyük bir başarıya dönüştü. Bu olay dünya çapındaki uluslar tarafından takdir edildi ve kısa süre sonra yaklaşık 120 farklı ulus kültürü benimsedi. Bu, farklı müzisyenlerin müziklerini sokaklarda ve diğer halka açık yerlerde sergiledikleri gündür. Ayrıca artık günü kutlamak için farklı konserler ücretsiz olarak düzenleniyor.
On yıldan kısa bir süre içinde, Fête de la Musique beş kıtada seksen beş ülkede tekrarlandı.
Dünya Müzik Günü Teması
Bu yılki günün teması henüz açıklanmadı. Müzik dinlemekten hoşlananlar bu özel günü müzik ve şarkı dinleyerek kutlayabilirler.
En temel şekliyle “Müzik yap – Make Music” sloganı, bu günün kutlanma amacını açıkça açıklıyor. Sadece müzikten zevk almak içindir. Dünya genelinde gerçekleştiren bu festivaller önemli çünkü bir platform görevi görüyor ve amatörleri ve profesyonelleri yeteneklerini ifade etmeye ve müzikteki çok yönlülüklerini sergilemeye teşvik ediyor.
Gündelik yaşamda hiç kulaklığınızı takıp, hareketli bir melodide play tuşuna basıp bir filmdeymişsiniz gibi sokakta yürüdünüz veya dans ettiniz mi? Yalnız değilsiniz, herkes yaptı (sadece itiraf etmekten çok korkuyorlar!).
Müzik, o gün yataktan kalkmak istemeseniz bile moralinizi yükseltme yeteneğine sahiptir. Müziğin harikalarını kutlamak için neden bütün bir gün olmasın? Dünya Müzik Gününün hiç şüphesiz her yerde kutlanması gerekiyor!
Bu yıl da 21 Haziran’da Uluslararası online etkinliklere katılın. Evinizde veya odanızda en sevdiğiniz şarkıyı açın (perdelerinizi kapatın) ve kimse izlemiyormuş gibi dans edin. Her zaman kurtarıcınız olması gereken ruh yatıştırıcı bir aktivite yapın!
Dünya Müzik Günü’nü kim başlattı?
Dünya Müzik Günü, Fransa Kültür Bakanı Jack Lang’in yanı sıra Fransız besteci, müzik gazetecisi, radyo yapımcısı, sanat yöneticisi ve festival organizatörü Maurice Fleuret tarafından 1982’de Paris’te yaz gündönümü gününde oluşturuldu.
Günümüzde 120 ülkede 1000’den fazla şehirde aynı gün farklı ve değişik etkinliklerle kutlanmaktadır. Etkinlikler genellikle tamamı ücretsiz ve halka açıktır.
Müzikle ilgili güzel sözler
“Fizikçi olmasaydım muhtemelen müzisyen olurdum. Sık sık müzikle düşünürüm. Hayallerimi müzikle yaşıyorum. Ben hayatıma müzik açısından bakıyorum.” – Albert Einstein
“Müzik doğruca ruha seslenir, ruh da kendisini ancak müzik yardımıyla en iyi şekilde anlatabilir.” – WoIfgang Van Goethe
“Müzik evrene ruh, zihne kanat, hayal gücüne uçuş ve her şeye hayat verir.” -Platon
“Müzik kendi içinde bir dünyadır. Hepimizin anladığı bir dil.” -Stevie Wonder
“Müzik, tüm bilgelik ve felsefeden daha yüksek bir vahiydir.” -Ludwig van Beethoven
“Müzikle ilgili iyi bir şey, sana çarptığında acı hissetmiyorsun.” -Bob Marley
“Müzik iyileştirici güce sahiptir. İnsanları birkaç saatliğine kendilerinden uzaklaştırma yeteneğine sahip.” -Elton John
“Müzik, kelimelere dökülemeyecek olanı ve susamayanı ifade eder.” — Yazar Victor Hugo
Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevince ve her şeyidir. – Atatürk
Müzik seslerin mimarisidir. – Madame de Stael
Müzik duygularımızın en açık dilidir. – Emil Zeig
Müziksiz bir yaşam bir hata olurdu. – Nietzsche
Musiki öyle bir denizdir ki ben paçaları sıvadım ama hala içine giremedim. – Dede Efendi
Müziğin, vahşi hayvanları yatıştıracak, kayaları yumuşatacak ve yüzyıllık çınarları eğecek bir çekiciliği vardır. – Congreue
El Farabi, müzik makamlarını, ruha etkileri bakımından sınıflandırarak “Rast makamı insana sefa verir; Neva makamı insana lezzet ve ferahlık verir; Rehavi makamı insana beka verir…” demiştir. – Zeki Tez
Müziğin Faydaları
Her ne kadar bir eğlence aracı olarak bilinse de müziğin birçok faydası olduğu çeşitli bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Bebekleri rahatlatan, iş yerinde stresi azaltan, dikkati artırarak verimliliği çoğaltan ve daha nice faydaları bulunan müzik dinlemenin şaşırtıcı faydalarından bazılarını sizler için derledik;
- Müzik sizi daha mutlu eder
- Müzik koşu performansını artırır
- Müzik stresi azaltır ve sağlığı iyileştirir
- Müzik daha iyi uyumanıza yardımcı olur
- Müzik öğrenmeyi ve hafızayı güçlendirir
- Depresyonu azaltır
Dünyanın dört bir köşesine yayılan etkinliklerle genişlemeye devam eden 2024 Dünya Müzik Günü, o kadar eğlenceli bir gün ki, bir sonraki günün işi için ruh halinizi geliştirmek için bol eğlence ve keyifle geçmelisiniz. Hepinizin bu günü geçirdiğiniz kadar eğlenceli ve mutlu bir gün geçirmenizi dileriz. Herkesin dünya müzik günü kutlu olsun!
Benzer Konular
- Haziran Ayı Belirli Günler ve Haftalar
- 21 Haziran Yaz gündönümü nedir?
- Yaz Mevsimi ve Özellikleri
- 30 Haziran Sosyal Medya Günü
- Babalar Günü Ne Zaman?