2024 Egzoz Muayene Ücreti Ne Kadar?
2024 Egzoz Muayene Ücreti Ne Kadar? Egzoz muayenesi 1 gün geçerse ne olur? TÜVTÜRK güncel egzoz muayene ücreti ne kadar? Egzoz muayenesi kaç gün önce yapılır?
2024 Egzoz Muayene Ücreti Ne Kadar? Egzoz muayenesi 1 gün geçerse ne olur? TÜVTÜRK güncel egzoz muayene ücreti ne kadar? Egzoz muayenesi kaç gün önce yapılır?
2024 egzoz muayene ücreti, özellikle araç sahiplerinin merak ettiği konular arasındadır. Motorlu taşıtlar, fosil yakıt tükettiği için karbondioksit salınımı yapmaktadır. Egzozdan çıkan gazın çevreye verdiği zararı en aza indirmek için muayene istasyonlarında egzoz emisyon muayenesi yapılmaktadır. Araç muayenesi fiyatları araç segmentine göre değişirken emisyon ücretleri her motorlu taşıt için aynıdır. 2024 egzoz muayene ücreti ve bilmeniz gerekenleri detaylarıyla yazımızın devamında bulabilirsiniz.
2024 Egzoz Muayene Ücreti
Trafiğe çıkan her motorlu taşıtın egzoz muayenesine girmesi zorunludur. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2024 araç muayene ücretleri şu şekildedir:
- Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Römork, Arazi Taşıtı: 1821,60 TL
- Kamyon, Otobüs, Çekici, Tanker: 2462,40 TL
- Motosiklet, Traktör (Römorklu/Römorksuz): 927,60 TL
Ayrıca egzoz gazı emisyon ölçüm ücreti ise 256 TL olarak belirlenmiştir. Muayenesiz araç kullanmanın cezası da 2024 itibarıyla 1507 TL’dir
2024 yılı için egzoz muayene ücreti KDV dahil 256 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca gecikme cezası 9.943 TL, egzoz muayenesinden geçememe cezası ise 19.897 TL olarak uygulanmaktadır
TÜVTÜRK Egzoz Gazı Emisyon ölçümü KDV dahil 256 TL’dir. Egzoz muayene ücreti her araç için aynıdır.
İstasyonlar ve yetkili kurumlar tarafından farklı bir ücret talep edilmesi durumunda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne şikâyette bulunabilirsiniz.
Egzoz Muayenesi Ne Zaman Yapılır?
Egzoz muayenesi fiyatları tüm motorlu taşıtlar için aynıdır fakat vizede olduğu gibi araçların ölçüm zamanı birbirinden farklılık gösterebilir. Araçların egzoz muayene sürelerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Otomobiller için egzoz muayene sonrası ilk 3 yaşından sonra iki yılda bir yapılmaktadır.
- Motosiklet, traktör, elektrikli ve hibrit araçlar, 1979 yılı ve öncesi dizel araçlar egzoz emisyon ölçümünden muaf tutulmaktadır.
- Geriye kalan motorlu taşıtların ilk yaşından itibaren iki yılda bir egzoz muayenesi yapılır.
Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yapılır?
Motorlu taşıtlar vizeye girmeden önce özel olarak yetkilendirilmiş servislerde veya TÜVTÜRK istasyonlarında egzoz emisyon ölçümü yapılır. TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alarak aracınızın egzoz emisyon ölçümünü yaptırabilirsiniz.
Egzoz Emisyon Ölçümü İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Aracını egzoz muayenesine götürecek araç sahiplerinin araçlarının tescil belgesi ve nüfus cüzdanı, ehliyet yada pasaport gibi belgeleri götürmeleri gerekir.
Egzoz Muayenesi Cezası Nedir?
Egzoz muayenesi süresi dolan araçlara idari para cezası verilir. Egzoz emisyon gecikme cezası 2024 yılı için 9.943 TL’dir. Gecikme cezası alan araç sahipleri 15 gün içerisinde cezayı öderse %25 indirimden faydalanabilir. Muayene sırasında standartların dışında olan araç egzozları için 19.897 TL para cezası verilmektedir.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5’i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
Egzoz Muayenesi Cezasını Kim Kesiyor?
2024 egzoz muayene ücreti ve trafik cezaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan Egzoz Gazı Emisyon Denetim Sistemi tarafından egzoz muayenesi cezası kesilir.
Egzoz Muayenesi Yaptıracaklar Nelere Dikkat Etmeli?
Motorlu taşıtların çevreye saldığı karbondioksit miktarını azaltmak için egzoz muayenesinde test yapılır. Peki egzoz muayenesi yaptıracaklar nelere dikkat etmeli;
- Egzoz muayenesi yaptıracakların araçlarının egzozlarında herhangi bir sorun olmaması gerekir. Herhangi bir sorun varsa araç tamir edildikten sonra muayeneye sokulmalıdır.
- Trafik kontrollerinde aracın muayeneye girilmesine karar verilirse araç sahibinin egzoz muayene işlemine girmesi gerekir.
- Egzoz ölçümü sırasında herhangi bir sorun varsa veya yetersiz özellikler bulunduysa pul ve ruhsat verilmemektedir. Bu durumda egzoz gazı ölçüm raporu verilir ve araç sahibinin bu raporu taşıması gerekir.
Egzoz Muayenesi Nedir?
Birçok hava kirletici madde emisyonunun halk sağlığı ve doğal çevre üzerinde çeşitli olumsuz etkileri olduğu gösterilmiştir. Araçlardan çıkan motor gazı çevreye ve insan sağlığına zararlıdır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu zararın önüne geçmek için araçların egzoz muayenesi yaptırması zorunlu tutulmaktadır. Muayene sırasında araçların egzozundan dışarıya salınan gazın ölçümü yapılır ve fazla salınım oluyorsa yaptırım uygulanır. Motor ve araç teknolojisindeki ilerlemeler, motordan çıkan egzozun toksisitesini sürekli olarak azaltmaktadır, ancak bunların tek başına emisyon hedeflerini karşılamada genellikle yetersiz olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle egzozu zehirden arındıracak teknolojiler emisyon kontrolünün önemli bir parçasıdır.
Egzoz muayenesi çok basit ama çok kritik bir hizmettir. Muayene, egzoz manifoldundan kuyruk borusuna kadar olan kısmın görsel muayenesini içerir.
Katalitik konvertör, susturucu ve borular dahil aradaki tüm parçalar incelenir. Aracınızın emisyonlarını kontrol etmek ve aracınızın emisyon testini geçeceğinden emin olmak için egzoz muayenesi gereklidir. Tipik bir dört zamanlı yanmalı motorda motorunuz dört aşamadan geçer: emme, sıkıştırma, yanma ve egzoz. Emme stroku sırasında piston aşağı doğru hareket ederken emme valfi açılır ve hava ile gazın motora karışmasını sağlar.
Daha sonra, sıkıştırma stroku sırasında piston, hava/yakıt karışımını sıkıştırmak için geriye doğru hareket eder. Yanma strokunda, piston aşağı doğru hareket ederken motorunuzun bujisi hava/yakıt karışımını ateşler. Nihayet, Egzoz stroku sırasında, hava/yakıt karışımının egzoz manifolduna girmesine ve egzoz sistemi boyunca ilerlemesine izin vermek için egzoz valfi açıldığında piston yukarı doğru hareket eder. Aracınızın egzoz sisteminin ilk parçası olan egzoz manifoldu doğrudan motorunuza takılıdır. Manifold yanmış motor gazlarını alır ve kullanılmayan veya eksik yanmış gazı tamamen yakar.
Manifold ayrıca sisteme giren oksijen miktarını kontrol etmek için egzoz sisteminizdeki ilk oksijen sensörünü de barındırır. Oksijen sensörü oksijen miktarını izler ve yakıt enjeksiyon sistemine motora güç sağlamak için kullanılan yakıt/hava karışımında kullanılan oksijen miktarını artırmasını veya azaltmasını söyler. Sensör ayrıca egzoz sisteminde katalitik konvertör tarafından kullanılacak yeterli oksijenin olmasını da sağlar. Manifold daha sonra emisyonları egzoz boruları yoluyla katalitik konvertöre gönderir.
Motorunuz, katalitik konvertörün kontrol etmesi gereken birçok zararlı gaz üretir. Katalitik konvertörler, bu zararlı emisyonlarla reaksiyona giren ve bunları dönüştüren platin, rodyum ve paladyum gibi madde veya bileşikler içerir. Katalitik konvertörler, motorunuz tarafından üretilen karbon monoksit, hidrokarbonlar ve nitrojen oksitler gibi zararlı gazlarla reaksiyona girer ve bunları, egzoz sisteminizden havaya çıkmadan önce daha az zararlı gazlara dönüştürür. Bu zararlı maddeler katalitik konvertörden geçtikten sonra egzoz boruları emisyonları susturucuya gönderir. Aracınızın susturucusu, motor gürültüsünün yanı sıra emisyonların da azaltılmasına yardımcı olur. Susturucular esas olarak motorun pistonları ve valfleri tarafından oluşturulan yüksek sesleri dağıtmak için kullanılır. Egzoz valfiniz her açıldığında, motorunuzun yanması sırasında kullanılan yanmış gazların büyük bir kısmı egzoz sistemine salınır. Gazların bu salınımı çok güçlü ses dalgaları yaratır.
Son olarak, motorunuzun emisyonları susturucudan geçtikten sonra aracınızın egzoz borusu yoluyla atmosfere salınır. Egzoz muayenesi sırasında, egzoz sisteminin tüm parçaları herhangi bir çatlak veya diğer hasarlara karşı görsel olarak incelenir. Tüm kelepçeler, montaj parçaları ve contalar da incelenir.
Araç muayenesi, birçok test yapılarak araçların trafiğe çıkıp çıkamayacağının tespit edilmesidir. Bunun için tek yetkili kurum TÜVTÜRK’tür.
Sürücüler, TÜVTÜRK ve e-Devlet üzerinden online olarak egzoz ölçüm raporuna ulaşabilirler. Aracın muayeneye girmeden önce yetkili servis kontrolünden geçirilmesi faydalı olacaktır.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
>