Erdoğan ‘müjdeyi’ açıkladı: Karadeniz’de doğalgaz bulundu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi"
Karadeniz’de doğalgaz bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz rezervi keşfinin gerçekleştirildiğini söyledi.
Peki Karadenizde doğalgaz nerede bulundu? Türkiye doğalgazı ne zaman buldu?
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisi olan Fatih (sondaj gemisi), 20 Temmuz 2020’de Tuna-1 kuyusunda başladığı sondaj çalışmaları sonucunda 320 milyar m3 doğalgaz keşfetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Ağustos 2020 günü cuma namazını İstanbul Eyüp Sultan Cami’sinde kıldıktan sonra Beşiktaş’taki Dolmabahçe Sarayına giderek ‘müjde’ dediği gelişmeyi açıkladı.
Karadeniz’de doğalgaz bulundu
Günlerdir beklenen müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin 320 milyar metreküp doğalgaz bulduğunu duyurdu.
Erdoğan açıklamasında; “Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz’da başladığı Tuna-1 Kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmak” dedi.
Erdoğan, müjdeyi duyurduğu birkaç gün önceki konuşmasında, Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağını belirterek, “Şu anda bu müjdenin biz de hayalleri ve rüyası içerisindeyiz.” demişti.
“Bize Görülmemiş Zenginlikte Kapı Açıldı”
Dünya genelinde Petrol ve doğalgaz sahalarının kontrolü ve güvenliği için vahşi bir düzen kurulduğunu ifade eden ve diğer Ortadoğu ve Libya’dan örnekler veren Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti.
“Hep önce insan dedik, hep önce dostluk, kardeşlik dedik, hep önce mazlumlar ve mağdurlar dedik, hep önce hak, hukuk ve adalet dedik, insanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir, işte Rabbim bize bambaşka bir yerde, hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı. Yarın benzer kapılar başka yerlerde de önümüze açılacaktır. Çünkü artık bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var.”
“Enerji, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında milli bağımsızlığın gerçek anlamada tesisinde de büyük öneme sahiptir.” diyen Erdoğan, “Doğu Akdeniz’de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası vardır.” ifadesini kullandı.
Erdoğan, “Bir damla petrolü oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören gayri insani küresel düzen hala hükümranlığını sürdürmektedir. Rabbim bize bambaşka bir yerde, hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı. Sondaj ve sismik araştırma çalışmalarımızda en küçük bir dışa bağımlılığımız söz konusu değildir. Bugünkü sevinci bize yaşatan Fatih’in yanında, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerimizle dünyanın en önde gelen ülkeleri arasına dahil olduk.” dedi.
Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfedildi
“Fatih Sondaj Gemimiz 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti”
“Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi.” diyen Erdoğan, şu açıklamaları yaptı:
“Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020’de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metroküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik. Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Doğal gazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleriyle birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız.” ifadesini kullandı.
“İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz’den de bekliyoruz”
Erdoğan, “Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz’de bugüne kadar 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine nail olduk. Keşifler için söylenen o güzel sözü sondaj faaliyetlerimize uyarlayarak tekrarlamak istiyorum, her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır.” diye konuştu.
Erdoğan’ın açıklamasından öne çıkan başlıklar
“Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır”
“Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz’de bugüne kadar 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine nail olduk.”
“Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar bize durmak, dinlenmek yok.”
“Sakarya gaz sahasıyla bismillah dedik. Allah’ın izniyle devamı da gelecek.”
Karadeniz’de Doğalgaz bulundu. Artık bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var.
Yıllaca enerjide maddi ve manevi sıkıntılar çekmiş bir ülke olarak geleceğe daha güvenle bakacağımıza inanıyorum. Şimdi tespit kuyuları açacağız. İnşaat ve yapı işlerine geçeceğiz.
Berat Albayrak; “Yeni Eksen Türkiye”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihi müjdeyi açıklamasının ardından kameralar Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a döndü.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezerviyle ilgili olarak “Türkiye enerji ve ekonomi alanında tam bağımsızlık adımı attı” dedi.
Türkiye artık yeni bir döneme giriyor. Artık ‘ne Doğu ne Batı, yeni eksen Türkiye’ söyleminde yeni bir sürece doğru gidiyoruz. Bu süreçte çok önemli bir mücadele ortaya koyan bu ekibe, başta bakanımız Fatih Dönmez olmak üzere, tüm bu ekibe, tüm isimsiz kahraman arkadaşlarımın alınlarından öpüyorum. Hepsinden öte sayın Cumhurbaşkanım başta size. İlk günden bize inanarak arkamızda durduğunuz için size şükranlarımızı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın değeri
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez keşfedilen doğalgazın değerini açıkladı. TRT’de canlı yayına katılan Bakan Fatih Dönmez, “Geriye dönük hesaplandığında gazın değeri 65 milyar dolar, Hedefimiz açıklanan rakamın yukarı yönlü revizesi” olduğunu söyledi.
Türkiye’nin güncel enerji durumu?
Ülkemiz net doğalgaz ve petrol ithalatçısı konumunda bulunuyor. Türkiye’de tüketilen enerjinin yüzde 70’inden fazlası ithal ediliyor.
Yıllık ortalama 40 milyar dolar civarında enerji ithalatı gerçekleştiren Türkiye, ihtiyaç duyduğu doğalgaz ve petrolü Rusya, Azerbaycan, İran’dan doğalgaz boru hatları yoluyla, Cezayir’den ise sıvılaştırılmış doğalgaz olarak tankerlerle temin ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi sayesinde Türkiye’nin artık cari açığı değil, cari fazlayı konuşmaya başlayacağını ifade etti.
Fatih sondaj gemisinin çalışma yaptığı Tuna-1 kuyusu nerede?
Tuna-1 kuyusu Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinin 175 km açığında yer alıyor.
2011’de Güney Kore’de inşa edilen Fatih sondaj gemisi, 29 Mayıs’ta İstanbul’dan Trabzon Limanı’na uğurlanmıştı. Geminin 103 metrelik kulelerinin köprülerden geçebilmesi için Haydarpaşa Limanı’nda demonte edilmiş ve kulelerin montajı Trabzon Limanı’nda yapılmıştı.
20 Temmuz’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’deki ilk sondajına Tuna-1 lokasyonunda başladığını duyurmuştu.
Erdoğan’ın açıklamasından sonra Dolar yükseldi, borsa düştü
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulunduğunu açıklamasının ardından dolar 7.22 TL’den seviyesinden 7.34 TL’ye yükseldi.
Euro 8.64 TL, sterlin 9.60 TL’den işlem görüyor.
Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi güne yüzde 1.04 artıyla 1,138.49 puanda başlamıştı. BIST Endeksi açıklamanın ardından ilk dakikalarda 1.134 puana, daha sonra 1.113 puana kadar geriledi.
Karadeniz’de doğal gaz ne zaman çıkarılacak? Fiyatlara nasıl yansıyacak?
Doğal gazdaki fiyat değişimleri 6 ayda, petrol fiyatları 1 haftada piyasaya yansıyor. Elektrik fiyatları ise 7 ay içinde yansıyor. Dolayısıyla doğal gazdaki fiyat değişimlerinin etkisini en iyi ihtimalle 6 ayda görüyoruz.
Karadeniz’de 320 milyar metreküplük bir doğalgaz keşfi ile doğal gazın enerji olarak 2023 yılına kadar piyasaya kazandırılması konusunda çalışmalar yapılacak. İlk olarak 5 milyar dolar gibi bir rakam telaffuz ediliyor ancak bunun daha da aza indirgenebileceğine dair açıklamalar da söz konusu.
Doğal gaz fiyatları açısından İstanbul’daki 1 metreküp doğal gazın fiyatı 1,5 Türk Lirası. Enerji keşfini bu rakam ile çarptığımızda 480 milyara Türk Lirasına tekabül ediyor. Bunu da dolara çevirdiğimizde yaklaşık 68 milyar dolarlık bir rakam. Yatırımı da bu rakamdan çıkardığımızda aslında Türkiye’nin uzun dönemli karının yaklaşık 60 milyar dolara tekabül ettiğini unutmamamız gerekiyor
Halihazırda Rusya, İran ve Azerbaycan gibi ülkelerle doğalgaz anlaşmalarımız bulunmaktadır. Dolayısıyla bunlar yenilenecek ve Türkiye 2023 yılındaki bu keşfi ile masaya daha kuvvetli bir şekilde oturacak ve doğal gaz fiyatlarında yavaş yavaş düşüş izleyeceğiz.
>