Risale-i Nur

Ey insan! Sen kendini, kendine mâlik sayma – Risale-i Nur

Ey insan! Sen kendini, kendine mâlik sayma. Çünkü sen kendini idare edemezsin. Risale-i Nur - Yirminci Mektup, Dördüncü Kelime Lehül Mülk

Ey insan! Sen kendini, kendine mâlik sayma. Çünkü sen kendini idare edemezsin. Risale-i Nur – Yirminci Mektup – Dördüncü Kelime Lehül Mülk

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Risale-i Nur Külliyatından Mektubat Eseri Yirminci Mektup’ta geçen “Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh, lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.” kelime-i tevhid cümlesi üzerine lehül-mülk kelimesi üzerine izahatı

Sabah ve akşam namazından sonra tekrarı pek çok fazileti bulunan ve bir rivâyet-i sahîhada İsm-i Âzam mertebesini taşıyan cümle-i tevhidiyenin on bir kelimesi var.

لاَ اِلٰهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَيُمِيتُ وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلٰى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ وَاِلَيْهِ الْمَصِيرُ   

“Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh, lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.”

DÖRDÜNCÜ KELİME

  لَهُ الْمُلْكُ

Yani, mülk umumen O’nundur. Sen, hem Onun mülküsün, hem memlûküsün, hem mülkünde çalışıyorsun. Şu kelime, şöyle şifalı bir müjde veriyor ve diyor:

Ey insan! Sen kendini, kendine malik sayma. Çünkü sen kendini idare edemezsin. O yük ağırdır; kendi başına muhafaza edemezsin, belâlardan sakınıp levazımatını yerine getiremezsin.

Öyle ise, beyhude ıztıraba düşüp azap çekme. Mülk başkasınındır. O Malik hem Kadîrdir, hem RahîmdirKudretine istinad et; rahmetini ittiham etme. Kederi bırak, keyfini çek. Zahmeti at, safâyı bul.

Hem der ki: Mânen sevdiğin ve alâkadar olduğun ve perişaniyetinden müteessirolduğun ve ıslah edemediğin şu kâinat, bir Kadîr-i Rahîmin mülküdür. Mülkü sahibine teslim et. Ona bırak; cefâsını değil, safâsını çek.

O hem Hakîmdir, hem RahîmdirMülkünde istediği gibi tasarruf eder, çevirir. Dehşet aldığın zaman, İbrahim Hakkı gibi Mevlâ görelim neyler / Neylerse güzel eyler” de, pencerelerden seyret, içlerine girme.

(Mektubat | Yirminci Mektup)

Bediüzzaman Said Nursi

Nazım Gökçek Abi’den Yirminci Mektup Sesli Dinle

Risale-i Nur Külliyatından Mektubat – Yirminci Mektup Nazım Gökçek Abi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün