TeknolojiYaşam

Fişe takılması gerekmeyen bir e-bisiklet Pi-POP

Pi-POP pil olmadan çalışır. Bu Fransız şirketi, pile ihtiyaç duymayan ilk e-bisikleti tasarladı. Pi-Pop adlı e-bisikletin bataryası farklı bir sistemle çalışıyor ve elektrik şarjına ihtiyaç duymuyor.

Fişe takılması gerekmeyen bir e-bisiklet mi? Pi-POP pil olmadan çalışır. Bu Fransız şirketi, pile ihtiyaç duymayan ilk e-bisikleti tasarladı. Pi-Pop adlı e-bisikletin bataryası farklı bir sistemle çalışıyor ve elektrik şarjına ihtiyaç duymuyor.

İster eğlence amaçlı ister günlük işe gidip gelme amaçlı olsun, e-bisiklet kullanımı dünya çapında artmaya devam ediyor; Avrupa’da elektrikli bisiklet satışlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde normal bisiklet satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Pile ihtiyaç duymayan ilk e-bisikleti Pi-Pop

Çoğu e-bisiklet, çevresel ve sosyal dezavantajları olan lityumla çalıştırılıyor. Ancak artık lityum içermeyen bir alternatif var: Fransız startup Pi-POP’un pilsiz çalışan elektrikli bisikletleri.

Elektronik alanında geçmişi olan mucit, lityum piller yerine süper kapasitörler kullanan Pi-Pop adlı bir e-bisiklet tasarladı ve patentini aldı. Pi-POP, elektriği depolamak için pil yerine bir süper kapasitör kullanıyor. Teknoloji, enerjinin yenilenmesine odaklanıyor; süper kapasitörlerde tutulan güç, pedal çevirirken, yokuş aşağı giderken veya fren yaparken tamamlanıyor. Bu, kullanıcıların bisiklet sürerken bisikletlerini veya pillerini takmalarına gerek kalmadan elektrikli destek alabilecekleri anlamına geliyor.

Bisikletin arkasındaki şirket olan STEE’nin yöneticisi Adrien Lelièvre, şöyle konuştu: “Sistem, sürüş kolay olduğunda şarj oluyor ve motor freni sayesinde bisiklet fren yaptığında, ihtiyaç duyulduğunda enerji geri veriliyor.”

Basitçe söylemek gerekirse, bir süperkapasitör, enerjiyi elektrostatik bir şekilde veya yavaş hareket eden bir yük yoluyla depolayarak çalışır. Bunun aksine, lityum pil enerjiyi kimyasal reaksiyon olarak depolar. Başka bir deyişle, bir süperkapasitör, ihtiyaç duyulduğunda enerjiyi çok hızlı bir şekilde depolayabilir ve serbest bırakabilir. Bisiklet söz konusu olduğunda, kişi pedal çevirdiğinde veya fren yaptığında enerji depolamak ve bunu yeniden çalıştırma veya yokuş yukarı sürüş gibi daha zor hareketlere yardımcı olmak için kullanmak anlamına gelir.

Lityum pillerden farklı olarak süper kapasitörler, geri dönüşümü veya işlenmesi nispeten kolay olan genel malzemelerden (çoğunlukla alüminyum, karbon, selüloz ve polimerler) yapılır. Lityum pillere göre çok daha fazla şarj döngüsüne sahip olan süper kapasitörlerin ömrü de daha uzundur.

Bisikletin şarj olmasını beklemeye de gerek yok; bu da klasik e-bisikletlere kıyasla başka bir avantaj. Şirket ayrıca süper kapasitörün ömrünün, lityum pil için beş veya altı yıl ile karşılaştırıldığında 10 ila 15 yıl arasında değiştiğini iddia ediyor.

Fransız şirket STEE’nin yöneticisi Lelièvre, bisikletin süper kapasitörlerinin sürücüye sunduğu yardımın, önceden düz bir yerde şarj edilmesi halinde 50 m’lik bir yükseklik kazancını karşılamaya yeteceğini ve bu durumun onu Avrupa şehirlerinin yaklaşık yüzde 80’i için uygun hale getirdiğini tahmin ediyor.

Süper kapasitör kavramı başlı başına yeni bir yenilik değildir; ilkleri 1970’lerin sonunda üretildi. Günümüzde fotovoltaik sistemlerde (güneş panelleri gibi), dijital kameralarda ve bazı hibrit veya elektrikli araçlarda performanslarının arttırılması amacıyla kullanılmaktadırlar.

Nakliye işlemini en aza indiren Pi-POP, bisikletlerini Orléans’ta üretiyor. Markanın bu yaz piyasaya sürülen üçüncü nesil modeli 2450 Euro’ya satılıyor ve beyaz olmak kaydıyla her renkte mevcut.

Pi-POP’un e-bisikleti, lityuma bağımlı ulaşıma bilinçli bir alternatif sunuyor. Süper kapasitörlerin gücünden yararlanarak, lityum çıkarmayla ilgili bagaj olmadan e-bisikletle işe gidip gelmenin avantajlarını sunuyor. Sürüş, bazı elektrikli bisikletlerdeki kadar zahmetsiz olmayacak, ancak çevresel kaygıların yönlendirdiği tüketiciler için bu, bekledikleri bir sonraki seviyedeki eko-yenilik olabilir. Biraz kolaylıktan ödün vermeye değer daha yeşil bir enerji. Pi-POP’un potansiyel alıcılara işaret ettiği gibi: “Hayal ettiğinizden daha fazla enerjiniz var.”

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün