Yaşam

Günöte (Aphelion) Nedir? 2024 Günöte ne zaman?

Günöte (Aphelion) nedir ve neden önemlidir? 2024 Aphelion tarihi ne zaman? Coğrafyada Günöte ne demek? Aphelion Dünya'yı nasıl etkiler?

2024 Günöte (Aphelion) tarihi ne zaman? 6 Temmuz Günöte (Aphelion) nedir? Gündönümü ve günöte neden farklıdır? 3-4 Ocak ve 5-6 Temmuz’da astronomik açıdan hangisi yaşanır? Aphelion hangi günler? Dünya’nın günberi ve günötesi için şu anki tarihler nelerdir? Dünya aphelion olduğunda ne olur? Günöte her zaman Temmuz ayında mı yaşanır? Dünya Güneşten uzaklaşıyor mu?

Coğrafyada Günberi ve Günöte ne demek? Günöte (Aphelion) nedir ve neden önemlidir? Aphelion (Afel) Dünya’yı nasıl etkiler? İşte Günöte veya Aphelion (afel) tarihi, zamanı ve hakkında bilmeniz gereken her şey…

Günöte Nedir?

Dünya bugün en yavaş hızında dönecek! ‘Günberi Günü’ Dünya’nın Güneş’e en uzak olduğu gündür. Bu noktaya “günöte” ya da “Aphel” de denir. Bu yıl Dünya’nın Güneş’e en uzak olduğu tarih (Günöte) 5 Temmuz 2024 Cuma günü yaşanacak.

Dünya, Güneş’e en uzak konumuna geldiğine ortalama olarak 3 bin 600 kilometre daha yavaş dönüyor. Aphelion yani Günöte bu yıl 5 Temmuz’da yaşanacak, Dünya daha yavaş hareket edecek. Türkiye saatiyle Dünya 08:06’da bu yıl Güneş’e en uzak noktada olacak. Buna Aphelion veya Günöte denilmektedir.

Aphelion, astronomide, bir gezegenin, kuyruklu yıldızın veya Güneş’ten en uzak başka bir cismin yörüngesindeki nokta anlamına gelir. Aphelion kelimesi Yunanca uzak, kapalı, ayrı anlamına gelen apo ve Helios kelimelerinden türemiştir. Sözcükler, helios’un “Güneş”, apo’nun “uzak” ve peri’nin “yakın” anlamına geldiği Antik Yunancadan gelir.

Dünya, Temmuz ayı başlarında günötesindeyken, Güneş’ten, Ocak ayı başlarında günberi noktasına göre yaklaşık 4.800.000 km (3.000.000 mil) daha uzaktadır.

Araştırmacılar ve gökbilimciler yaptıkları ölçümlerde, Güneş etrafında eliptik bir yörüngede hareket eden Dünya’nın, 5 Temmuz 2024 saat: 08:06’da Güneş’e 152.099.968 km uzak konumda olacak.

Gökbilimde “Aphelion (günöte) noktası” adı verilen ve her yıl Temmuz ayında gerçekleşen Güneşin Dünyaya en uzakta olma durumu, Dünya’nın yörüngesinin hafif eliptik şeklinden kaynaklanmaktadır.

Aphelion (günöte) her zaman Temmuz başında olur. Haziran gündönümünden yaklaşık iki hafta sonra, Dünya Güneş’ten en uzaktadır. Miladi takvimin işleyişinden dolayı bir veya iki gün önce veya sonra olabilir.

Günöte geçişinin kesin tahminlerini yapmak için sayısal entegrasyon gereklidir. Evrende ve üzerinde yaşadığımız gezegende neler olup bittiğini görmek oldukça ilginçtir ve Perihelion’da olduğu gibi Aphelion noktası da bu ilginç olaylardan biridir.

Dünya, Haziran gündönümünden yaklaşık iki hafta sonra, günöte noktasında ve 2024 yılı itibariyle ise bu tarih 5 Temmuz Cuma gününe denk gelmektedir.

  • Aphelion, Dünya’nın yörüngesinin Güneş’ten en uzak olduğu noktadır.
  • Perihelion, Dünya’nın yörüngesinin Güneş’e en yakın olduğu noktadır.

Dünya, Temmuz ayı başlarında günötesinde (Aphelion’da), Güneş’ten, Ocak ayı başlarında günberi noktasına göre tam olarak 3.104.641 mil (4.996.435 km) – veya yüzde 3.28 daha uzaktadır. Araştırmacılara göre bu birkaç milyon mil, Dünya’nın güneşten en uzak noktasında, en yakın noktasına göre yaklaşık yüzde 7 daha az radyan ısı alacağı anlamına geliyor.

Aphelion ve Perihelion’u kim keşfetti?

1596 yılında Günberi (Perihelion) ve günötesi (Aphelion) kelimeleri Alman gök bilimci, matematikçi ve astrolog Johannes Kepler tarafından gezegenlerin Güneş etrafındaki yörünge hareketlerini tanımlamak için ilk kez kullanıldı.

Sözcükler, peri- (Yunanca: περί , yakın) ve apo- (Yunanca: ἀπό , uzakta) kelimelerinden oluşur. Ayrıca Yunanca güneş ( ἥλιος , veya hēlíou ) kelimesine eklenir. Yunanca ‘peri’ (yakın) ve ‘helios’ (güneş) anlamına gelir.

  • 17. yüzyılda Johannes Kepler ve Isaac Newton, yörüngelerin izlediği temel gezegen yasalarını (yörünge kanunları) keşfetti.
  • 19. yüzyılda Merkür’ün Günberi kaymasının, klasik yerçekimi teorisinin öngördüğünden yüzyılda yaklaşık 43 ark saniyesi kadar farklı olduğu gözlemlendi.
  • 1916 yılına gelindiğinde Albert Einstein’ın Görecelilik teorisi (genel görelilik kuramı), Kepler’in yörünge yasalarının daha ayrıntılı bir tanımını verdi.
  • Tarihler 11 Mayıs 1984’ü gösterdiğinde Dünya, Mars’tan güneş diski boyunca geçerken gözlemlenmişti.
  • 1996 yılında ise Gelgit aralıkları geliştirildi. Sumich, JL, Dünya’nın günberi sırasında gelgit aralıklarının arttığını bildirdi.

Kepler Kanunu’na göre gezegenler Güneş’e yaklaştıkça hızlı, uzaklaştıkça yavaş hareket eder.

Zamanlama tesadüf mü?

Dünya’nın yörüngesinin eksantrikliğindeki farklılıklar nedeniyle, Dünya’nın günberi veya günötesine ulaştığı tarihler sabit değildir.

Ölçülebilen ve hesaplanabilen tarihte ilk defa 1246 yılında Perihelion Günü Aralık Gündönümündeydi. O zamandan beri her 58 yılda bir tarih bir gün değişti. Kısa vadede, tarihler bir yıldan diğerine bir – iki güne kadar değişiklik gösterebilir.

2000 yılında, günberi boylamı yaklaşık 282.895 derece idi ve 2010 yılına kadar 283.067 derece civarındaydı. Gökbilimciler ve matematikçilere göre, 6430 yılında, günberi Mart Ekinoksu ile aynı anda gerçekleşebilir.

Aphelion sırasında mevsimler

Günöte veya Aphelion günü, kuzey yarım kürede yaz, güney yarım kürede kış mevsimidir. Günöte veya günberi mevsimleri meydana getirmez, ancak Dünya güneşe uzaklaştıkça daha yavaş hareket eder, bu da Kuzey Yarımküre’de uzun günleri ve Güney Yarımküre’de kısa kış günleri anlamına gelir.

Aphelion zamanı dünyanın dönme hızı veya yörünge hızı en düşük seviyededir ve yaz gündönümü noktasından sonbahar ekinoksuna ilerlerken, kış gündönümü ile ilkbahar ekinoksu arasında hareket etmesinden daha fazla zamana ihtiyaç duyar. Kış yaklaşık 89 gündür; Yaz yaklaşık 92 gün sürer.

Aphelion (Afel), Mevsimlerden sorumlu olmasa da, Dünya’nın güneşe en uzak ve en yakın noktaları mevsimsel uzunlukları etkiler. Dünya yıl boyunca güneşe en yakın olduğunda, dünyamız yörüngede en hızlı şekilde hareket ediyor. Kuzey Yarım Kürede, Temmuz başında Dünya’nın güneşten en uzak olduğu zamanda yaklaşık saniyede 0,6 mil (bir km/sn) daha hızlı hareket ediyor.

Ekliptik Nedir?

Ekliptik, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinin düzlemidir. Dünya üzerindeki bir gözlemcinin bakış açısından, Güneş’in bir yıl boyunca gök küresi etrafındaki hareketi, yıldızların arka planına karşı ekliptik boyunca bir yol izler. Dolayısıyla Ekliptik, diğer bir adıyla tutulma demektir.

Günöte Neden Önemlidir?

Dünyanın güneşe uzaklığı, yılda yalnızca bir kez gerçekleşen oldukça benzersiz ve olağanüstü astronomik bir olaydır. Gezegenimizin çalışma şeklini etkileyen bu tür birçok örnek uzayda meydana gelir.

Bu astronomik olay bize mevsimleri öğretiyor. Bu tarihte dünya güneşe en uzak konumda olmasına rağmen serin ve daha soğuk hava şartlarıyla karşılaşmadığımızı öğreniyoruz. Çünkü Dünyanın eğik ekseninden dolayı mevsimleri doğrudan etkilemez.

Güneşin dünyamıza bu kadar uzak olduğu bir konumda Kuzey Yarımkürede hissedilen sıcak hava olmasının nedeni, Dünya’nın güneşten göreli mesafesine doğrudan bağlı değildir; bunun yerine, Dünya’nın ekseninin 23,5 derecelik eğimi önemli bir rol oynuyor. Bu eğim, güneşin farklı mevsimlerde farklı süreler boyunca ufkun üzerinde olduğu anlamına gelir. Güneş ışınlarının Dünya üzerindeki noktanıza doğrudan mı yoksa düşük bir açıyla mı çarptığını belirleyen bu eğimdir.

Günöte ve Günberi gibi herhangi bir astronomik olayı belirlemek kolay değildir. Çok fazla hesaplama ve çalışma gerektirir. Nitelikli gökbilimciler ve matematikçiler, bu tür oluşumları belirlemek için son derece hassas ve net bir şekilde çalışmak zorundadır. Dolayısıyla bu çalışmalarından dolayı alanında uzman gökbilimci, matematikçi ve profesyonelleri takdir ediyoruz.

2024 Günöte Ne Zaman?

Yıllara göre Günöte Tarihleri ve Dünyanın Güneşe Mesafesi

  • 2022 – 4 Temmuz 2022 saat: 10:10 Mesafe: 152.098.455 km
  • 2023 – 6 Temmuz 2023 saat: 23:06 Mesafe: 152.093.251 km
  • 2024 – 5 Temmuz 2024 saat: 08:06 Mesafe: 152.099.968 km
  • 2025 – 3 Temmuz 2025 saat: 22:54 Mesafe: 152.087.738 km
  • 2026 – 6 Temmuz 2026 saat: 20:30 Mesafe: 152.087.774 km

İlginizi çekebilecek benzer yazılar; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün