“Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, o benden değildir.”
Enes b. Mâlik rivayetine göre Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in "Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, o benden değildir." hadisi, açıklaması ve kaynağı
Enes b. Mâlik rivayetine göre Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in “Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, o benden değildir.” hadisi, açıklaması ve kaynağı
“Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, o benden değildir.”
Peygamber ocağında yetişen Enes b. Mâlik’in rivayetine göre;
Hz. Peygamber’in ashabından ibadete düşkün üç sahâbî Allah Resûlü’nün gece ve gündüz yapmış olduğu nafile ibadetleri öğrenmek üzere onun evine geldiler. Peygamberimizin bütün Müslümanlarla birlikte eda ettiği farz ibadetler dışında evinde iken Rabbine kulluğunu nasıl arz ettiğini merak ediyorlardı.
Efendimizin hanımlarının evlerine geldiler. Kendilerine Peygamber Efendimiz’in ibadet hayatı hakkında bilgi alınca bunun kendilerine az geleceğini düşündüler ve
“Biz nerede, Peygamber nerede? Şüphesiz Allah onun geçmiş ve gelecek bütün günahlarını bağışlamıştır!” dediler.
İçlerinden biri:
– “Ben ömrümün sonuna kadar, geceleri daima namaz kılacağım” dedi.
Bir diğeri:
– “Ben hayatım boyunca gündüzleri oruç tutacağım ve oruçsuz gün geçirmeyeceğim” dedi.
Üçüncü kişi de:
– “Ben de ömrümün sonuna kadar hanımlardan ayrı yaşayacağım, evlenmeyeceğim” diye söz verdi.
Bir müddet sonra Peygamber efendimiz onlarla karşılaştı ve kendilerine şunları söyledi:
– “Biraz önce şöyle şöyle söyleyen sizler misiniz?” buyurdu.
Onlar:
-” Evet ey Allah’ın Elçisi.” dediler.
Rasulullah:
– “Allah’a yemin ederim ki, ben sizin Allah’tan en çok korkanınız ve en çok sakınanınızım. Bununla beraber ben bazen oruç tutarım, bazen oruç tutmam. (Gecenin bir kısmında) nafile namaz kılar, (bir kısmındaysa) uyurum. Ben, kadınlarla da evlenirim. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, o benden değildir.” buyurdular.
Hadis Kaynağı: Buhârî, Nikâh, 1
Bir Başka Hadis-i Şerif
Diğer benzer bir Rivayet edilen hadise de şöyledir…
Peygamberimizin sütkardeşi olan Osman b. Maz’ûn da benzer bir ruh hâline bürünerek dünyadan el etek çekmeye karar vermişti. Hatta kendisini ibadete öylesine adamıştı ki, bakımlı bir hanım olan eşi Havle’yi bile gözü görmez olmuştu.
Havle’nin dağınık ve mutsuz hali Peygamber Efendimizin dikkatini çekince Hz. Âişe‘ye bunun sebebini sormuş, o da eşinin bütün günü oruçla ve bütün geceyi namazla geçirmesinden dolayı Havle’nin, eşi olmayan bir kadın gibi kendini bıraktığını anlatmıştı.
Bunun üzerine de Peygamber Efendimiz Hz. Osman‘ı yanına çağırarak,
“Yoksa benim hayat tarzımdan yüz mü çevirdin?” diye çıkıştıktan sonra inananları dengeli bir hayata çağıran şu cümleleri tekrarlamıştı:
“Ben hem uyurum, hem namaz kılarım. Bazen oruç tutarım, bazen de tutmam. Kadınlarla da evlenirim. Allah’tan kork ey Osman! Bilesin ki, ailenin senin üzerinde hakkı var, misafirinin senin üzerinde hakkı var, vücudunun senin üzerinde hakkı var. Bazen oruç tut, bazen tutma, biraz namaz kıl biraz da uyu!” (İbn Hanbel, VI, 267) buyurdular.
Nukteler.com Facebook’ta!