(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. Hadisi Açıklaması
(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. hakkındaki hadisi, açıklaması ve anlamı
(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. hakkındaki hadisi, açıklaması ve anlamı
(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır.
Hadisi Açıklaması, Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı, kaynağı ve Peygamber Efendimiz’den rivayet edilen Sadaka, iyilik ile ilgili diğer Hadis-i Şerifler
تَبَسُّمُكَ فِي وَجْهِ أخِيكَ لَكَ صَدَقَةٌ وَأمْرُكَ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهْيُكَ عَنِ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ وَإِرْشَادُكَ الرَّجُلَ فِي أرْضِ الضَّلاَلِ لَكَ صَدَقَةٌ وَإِمَاطَتُكَ الْحَجَرَ وَالشَّوْكَ وَالْعَظْمَ عَنِ الطَّرِيقِ لَكَ صَدَقَةٌ
“(Mümin) kardeşine tebessüm etmen (gülümsemen) sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır.”
Kaynak: Tirmizî, Birr, 36.
Hadisin Anlamı
- Tebessümün sadaka olması: İslam dininde, sadece maddi yardım değil, güzel bir söz söylemek, yüzünü güldürmek gibi davranışlar da sadaka olarak kabul edilir. Müminin kardeşine tebessüm etmesi, onun kalbini hoşnut ettiği için bir sadaka niteliği taşır.
- Kardeşlik bağları: Müminler arasındaki kardeşlik bağı, sadece kan bağıyla sınırlı değildir. İman birliği, müminleri bir aile yapar ve birbirlerine karşı sorumluluklarını artırır.
- Sosyal hayatın iyileşmesi: Müminlerin birbirlerine karşı güleryüzlü olmaları, toplumda huzurlu bir ortamın oluşmasına katkı sağlar.
Hadisin Önemi
- İslam’ın sosyal boyutu: İslam dini, sadece bireysel ibadetleri değil, aynı zamanda sosyal hayatı da düzenler. Bu hadis, İslam’ın sosyal boyutunu gösteren önemli bir örnektir.
- İnsan ilişkilerinin güzelleşmesi: Güzel söz ve davranışlar, insan ilişkilerini güçlendirir ve toplumsal uyumu sağlar.
- Kalplerin birleşmesi: Tebessüm, kalpleri yakınlaştırır ve sevgi bağlarını kuvvetlendirir.
Günümüzdeki Yansımaları
- Sosyal medyada güler yüz: Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda da güleryüzlü ve olumlu mesajlar yaymak, bu hadisin ruhuna uygun bir davranış olur.
- Çevreye karşı duyarlılık: Çevremizdeki insanlara karşı anlayışlı ve hoşgörülü olmak, bu hadisin bir gereğidir.
- Zor zamanlarda destek olmak: Müminler, birbirlerinin zor zamanlarında yanlarında olmalı ve destek olmalıdırlar.
Sadaka İle İlgili Hadisler
Sadakalar günahlara keffâret, Cehennem ateşine karşı siperdir. Peygamber Efendimiz, bu hususta şöyle buyurmuştur:
“Bir hurma ile de olsa sadaka verin. Çünkü o bir hurma, açlığı giderir. Su ateşi söndürdüğü gibi hataları, günahları da söndürür, yok eder.”
“Sadaka, suyun ateşi söndürdüğü gibi hataları siler.” (Sünen-i Tirmizi)
“Bir hurmanın yarısı ile bile olsa Cehennem ateşinden korunun. Onu da bulamazsanız, tatlı ve güzel söz söyleyin. Bu da sadaka yerini tutar.”
“Kıyâmet günü hesap görülünceye kadar, herkes sadakasının gölgesinde olacaktır.” (Sahih-i İbn-i Hibban)
“Sadaka kötü ölüme mani olur.” (Ahmet b.Hanbel, Müsned)
“Gizli sadaka, Rabbin gazabını söndürür.” (Sünen-i Tirmizi)
“Sadaka vermekle mal eksilmez, affedenin Allahü Teala ancak şerefini artırır. Allah Rızası için mütevazi olan kimseyi muhakkak Allahü Teala yükseltir.” (Sahih-i Müslim)
Sonuç olarak, bu hadis-i şerif, müminlerin birbirlerine karşı taşımaları gereken sevgi, saygı ve merhameti vurgular. Müslümanlar olarak, bu hadisin anlamını hayatımıza taşıyarak daha güzel bir dünya inşa etmeye çalışmalıyız.
- “Her ümmetin mecusisi vardır..” Hadisi Açıklaması
- İmanın Şartı Resulullah’a (sav) Tâbi Olmak
- Maide Suresi ile ilgili Hadisler
- “İnsanların hırsızlıkta en ileri olanı… ” Hadis Açıklaması
- Sol Elle Yemek Yemenin Hükmü ve Hadisler