“Münafığın alameti üçtür” Hadis-i Şerifi Açıklaması
Ebu Hüreyre (r.a) rivayet edilen hadis-i şerif; Münafığın alameti üçtür: Konuşunca yalan söyler, söz verince sözünden cayar... Açıklaması ve kaynağı
Ebu Hüreyre (R.a) rivayet edilen hadis-i şerif; Münafığın alameti üçtür: Konuşunca yalan söyler, söz verince sözünden cayar… Açıklaması ve kaynağı nedir? Münafık kimdir? Münafıkların özellikleri ve Münafığın 3 alameti nedir?
Peki Münafığın alametini belirten sahih bu hadis-i şerife göre Münafık kimdir, Münafığın 3 özelliği nedir? Münafık bir kimse ne yapar, nasıl davranır? Münafık olduğunu nasıl anlarız? Müslümandan münafık olur mu?
“Münafığın alameti üçtür” Hadisi
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’ den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Münafığın alâmeti üçtür: Konuşunca yalan söyler, söz verince sözünden cayar, kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder.”
Kaynak: Buhârî, Îmân 24; Müslim, Îmân 107-108. Ayrıca bk. Buhârî, Şehâdât 28, Vesâyâ 8, Mezâlim 17, Cizye 17, Edeb 69; Tirmizî, Îmân 14
Bir başka rivayette: “Oruç tutsa, namaz kılsa ve kendini mümin zannetse bile” buyurulur. (Müslim Îmân 109).
Hadisi şerife göre münafık kimse konuştuğu zaman yalan söylerler. Kalpleri ile farklı dilleri ile farklı şeye inanırlar. Vaat ettikleri zaman vaadinde durmazlar, tersini yaparlar, söz verdiklerinde sözlerinde durmazlar. Zaten bir insan yalan söylüyorsa sözünde de durmaz, çünkü sözünde durmamak ta bir nevi yalancılıktır.
Hadisin Arapçası
آيَةُ الْمُنَافِقِ تَلاَثٌ:إِذَا حَدّثَ كَذَبَ وإِذَا وَعدَ أَخْلَفَ وَ إِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ .
Arapça Okunuşu ; Ayetül münafiki selasetun: İza haddese kezebe ve ize’tümine hane ve iza vaade ehlefe
“Münafığın alameti üçtür: Konuşunca yalan söyler; söz verince sözünden cayar ; kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder.”
Münafık Ne Demek?
İslam dininde itikat iman açısından münafık, kalbinden, içinden Müslüman olmamasına rağmen dışarıya Müslüman gibi görün kimseye verilen isimdir.
Amelde münafık ise, ibadetlerinde, davranışlarında, Allah’a yönelişine riya, gösteriş, ikiyüzlülük ve kibir karıştıran kişi demektir. İbadetleri, davranışları göstermelik ve sahtedir. Diğer Müslümanları kandırmak ve diğer insanların gözünde hoş görünmek için bu sahte davranışlarına devam eden kimsedir.
Aynı zamanda münafık anlam olarak; sözünde durmayan, doğru söylemiş gibi yaparak aldatan, kandıran kimsedir. Peygamber Efendimiz’in buyurduğu şekilde ise emanete hiyanet eden, yalan konuşan, sözünden cayan, sözünde durmayan anlamlarına gelir.
Münafık kelimesi, gündelik hayatta oldukça kullanılan kelimelerden birisidir ve Arapça kökenlidir. Türk Dil Kurumu (TDK)’ye göre münafık ‘arabozan, dinî kurallara inanmadığı hâlde inanmış gibi görünen kimse’ anlamına gelir.
Münafık, Kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder, güvenilmez ve güvensizlerdir, kimseye ve kendilerine dahi güvenmezler.
Münafıklık özellikleri, ikiyüzlülük veya çok yüzlülük, inanç noktasında kararsızlık (tezebzüb), korkaklık, yalancılık, kötülük ve bozgunculuğa eğilimlidir.
Münafık Özellikleri Kısaca;
- Emanet edilene hıyanet etmek.
- Konuşunca sürekli yalan söylemek.
- Söz verince sözünde durmamak.
- Düşmanlık edince haddi aşmak.
İslam’da ilk münafık kimdir?
Abdullah b. Übey (Übeyoğlu Abdullah), Hz. Peygamber döneminde Medine’de yaşayan münafıkların reisi olarak tanınır. Hz. Peygamberin Bedir Gazvesinden hemen sonra Müslüman olmuş görünmesine rağmen, Peygamber’e ve onun tebliğ ettiği dine karşı beslediği kin ve düşmanlık duygularından hiçbir zaman kurtulamamıştır.
İlgili Diğer Konular
- Peygamberimizin Unutulmuş Sünnetleri
- 40 Hadis Arapça-Türkçe Okunuşları
- “Rüzgara Sövmeyin, Bu Rüzgar Allah’ın Rahmetindendir.”
Nukteler.com Facebook’ta
Allah razı olsun, hadisi ve açıklaması ile birlikte verdiğiniz için. devamlı ziyaret edip güncel bilgilere bakıyorum sayenizde
Muhteşem bir hadis, çok istifade ettim.