Kuran-ı Kerim

Haşr Suresi son 5 Ayeti “Lâ yestevî” Okunuşu, Anlamı, Fazileti

Haşr Suresi Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı, Sabah ve Akşam namazlarından sonra okunan Haşr Suresi son 5 Ayeti olan "Lâ yestevî" Anlamı, Arapça-Türkçe okunuşu, Fazileti ve Diyanet Meali

Sabah ve Akşam namazlarından sonra okunan Haşr Suresi son 5 Ayeti olan “Lâ yestevî” Anlamı, Arapça-Türkçe okunuşu, Fazileti ve Diyanet Meali, Haşr Suresi ne zaman okunur? Önemi ve fazileti nedir? hakkında rivayet edilen hadisler nelerdir?

İslam dünyasında ve Müslüman aleminde namazlarda veya namaz sonrası okunması faziletli ve önemli kabul edilen Haşr Suresi okumak, ezberlemek veya anlamı öğrenmek isteyenler, Haşr Suresinin son 5 ayetinin Türkçe Arapça okunuşu ve meali için yazımızdaki ayrıntıları inceleyebilirsiniz.

Bilindiği üzere La yestevi diye başlayan Haşr suresinin son ayetleri Sabah ve Akşam namazlarından sonra aşir olarak okunmaktadır.

Haşr Suresi’nin son 5 ayeti “Lâ yestevî eshâbun-nâri ve eshâbul cenne..” ile başlayan ayetlerdir. Sabah Namazı ve Akşam namazından sonra tesbihat yapıldıktan sonra aşir olarak okunması hem sünnet hem de alimlerce faziletli görülmüştür.

Bu yazımızda ‘La yestevi’ ile başlayan ayetlerin anlamı, fazileti hakkında hadisler, Arapça-Türkçe okunuşları ve kelime manası ve mealleri yer almaktadır. Ayrıca yazımızın sonunda sesli olarak Lâ yestevî ile başlayan son 5 ayeti dinleyebilirsiniz.

Haşr Suresi Son 5 Ayeti “Lâ yestevî”

Haşr Suresi toplam 24 ayet ve Medine’de nazil olmuştur. Kuran-ı Kerim‘de 59. suredir. Haşr Suresinin 20, 21, 22, 23, 24, 25. ayetleri olan son 5 ayeti Lâ yestevî ve Hüvellâhullezî olarak bilinen sabah akşam okunması faziletli aşir ve sure olarak bilinir.

Haşr, “sevkiyât için bir yere toplamak” demektir. 2-17. âyetlerdeki yahudi kabilelerinden Nadroğulları’nın sürülmeleri hadisesinden hareketle, sûreye bu ad verilmiştir.

Lâ yestevî ayetleri ve Haşr Suresinin Fazileti

Enes bin Malik (Radıyallahü Anh)’dan rivayet edildiğine göre, Resulullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem bir kişiye, yatağına yatacağın vakit Haşr Suresini okumayı vasiyet etmiş ve: “Ölürsen, şehid olarak ölürsün” veya “cennet ehlinden olursun” buyurmuştur. (Münziri, Tergib ve Terhib, 1/416)

Resulullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

“Kim Haşr Suresini okursa, cennet, cehennem, Arş, Kürsi, Hicab, gökler ve yerler, haşerat, kuşlar, rüzgar, ağaç, hayvan, dağ, güneş, ay ve melekler ne varsa hiç biri geri kalmadan hepsi onun için dua ve istiğfar ederler. O gün yada gece vefat edecek olursa, şehid olarak ölür.” (Keşfü’l-Esrâr )

Resulullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem buyurdu ki:

“Her kim Haşr Suresini okursa, Allah geçmiş ve gelecek bütün günahlarını bağışlar.”(Kadı Beyzâvî, Beyzâvî Tefsir – Envârut-Tenzîl ve Esrârut-Te’vîl)

Resulullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem uyumadan önce Müsebbihat surelerini (yani İsra, Hadid, Haşr, Saff, Cuma, Teğabün, ve A’la) surelerini okurdu. (Ebu Davud, Edeb, 17; Tirmizi, Fedailül-Kur’an, 21)

Resulullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem buyurdu ki:

“Her kim sabah kalktığında üç kere “E’ûzü billahissemî’ıl alîmi mineşşeytânirracîm.” der. Sonra Besmele ile beraber Haşr Suresinin 21-24. ayetlerini okursa ve o gece veya gündüz ölürse, muhakkak cenneti kendisine vacip kılmış olur.”(Suyutî, Câmi’ussağir, 6/201,no.8943; Beyhaki, Şü’abül-İmân, 2/492)

Peygamber Efendimiz Resulullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:  “Her kim Haşr Suresinin sonunu okur da, o gün veya gece ölürse, yapmış olduğu bütün günahları silinir.” (Suyuti, Dürru’l-Mensûr, 8/122)

Haşr Suresinin Son Beş Ayeti

Haşr Suresin Son 5 Ayeti Lâ yestevî Arapça Oku

Bismillâhirrahmânirrahîm

Haşr Suresi 20.Ayet:  Lâ yestevî eshâbun-nâri ve eshâbul cenne. Eshâbul cenneti humul fēizûne

Haşr Suresi 21. Ayet:  Lev enzelnē hezel Gur’âne alē cebelil leraeytehû [k]hâşiam-mutesaddiam-min [k]haşyetillēh. Vetilkel emsēlu nedribuhē linnēsi leallehum yetefekkerûn.

Haşr Suresi 22. Ayet:  Hüvellâhullezî lē ilehe illē hû. âlimul ğaybi veşşehēdeti hüver-Rahmēnur-Rahîm.

Haşr Suresi 23. Ayet:  Hüvellâhullezî lē ilehe illē hû el-Melikul Guddûsus-Selēmul-Mu’minul-Muheyminul Azîzul Cebbērul mutekebbir. Sübhânellâhi ammē yuşrikûn.

Haşr Suresi 24. Ayet:  Hüvellâhul [K]hâligul Bēriul Musavviru lehul esmēul husnē. Yüsebbihu lehu mē fissemēvēti vel erdi vehüvel Azîzul Hakîm.

Haşr Suresinin Son 5 Ayeti Türkçesi ve
Anlamı:

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Haşr Suresi 20.Ayet Meali:  Cehennem ehli ile cennet ehli bir olmaz. Cennet ehli kurtularak isteklerine erişenlerdir.

Haşr Suresi 21.Ayet Meali:  Biz bu Kurân’ı bir dağa indirseydik, Allah’ın korkusundan onu baş eğmiş, parça, parça olmuş görürdün. Bu misalleri düşünsünler diye insanlara veriyoruz.

Haşr Suresi 22.Ayet Meali:  O, öyle Allah’tır ki O’ndan başka tanrı yoktur. Görülmeyeni ve görüleni bilendir. O, esirgeyen bağışlayandır.

Haşr Suresi 23.Ayet Meali:  O, öyle bir Allah’tır ki, kendisinden başka hiçbir tanrı yoktur. O, mâlik ve sahiptir, münezzehtir, selâmet verendir, emniyete kavuşturandır, gözetip koruyandır, üstündür, istediğini zorla yaptıran, büyüklükte eşi olmayandır. Allah puta tapanların ortak koştukları şeylerden münezzehtir.

Haşr Suresi 24.Ayet Meali:  O, yaratan, var eden, varlıklara şekil veren Allah’tır. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nun şânını yüceltmektedirler. O, gâlib olan, her şeyi hikmeti uyarınca yapandır.

Haşr Suresi Son 5 Ayeti Arapça Yazılışı

Haşr Suresi Son 5 Ayeti Bilgisayar Hatlı Arapça Yazılışı

Haşr Suresi son 5 Ayeti “Lâ yestevî Arapça

Haşr Suresinin Son 5 Ayeti Lâ yestevî Sesli Dinle Abdurrahman El Ussi

İlgili Diğer Konular

Nukteler.com Facebook’ta!

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Haşr süresi 23. Ayet’te eksiklik var. Türkçe okunuşunda(huvallahullezi le ilahe illa hu)’dan sonraki (el) eksik

  2. E mi aâ mı?le ilahe değil lâ ilahe diye biliyorum yani ezan Allah Ekber diye okunuyor doğrumu?ellahüekber diye okuyan a rastlamadım ha belki okuyan çıkar bu Türkçe mealleri bu gibi yerlerden öğrenenler birde aradaki parantez içinde k ne anlama geliyor k minhaşyetilleh olmaz minhaşyetillâh olması lazım ben bütün mealleri elimden geldiğince baktım en az elli sene önce yazılan ile bugün yazılan çok ama çok farklı bu insanların zaten okuyan yokya!yanlış bilgi sahibi ediyor bundan hiç memnun değilim

  3. Ayetlerin Arapça okunuşu için videoyu izleyebilirsiniz. Arapça telaffuz da tam Türkçe karaktere karşılık gelmeyen harfler bazen bu şekilde geçmektedir. Tabiki en doğrusu Arapça olarak okumaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün