İslam

Hicri Yılbaşı Ne Zaman? 2025 Muharrem Ayı başlangıcı

2025 yılında Muharrem ayı, 26 Haziran 2025 tarihinde başlayacak. İslami takvimde Muharrem, hicri yılın ilk ayıdır ve İslam'da önemli bir yere sahiptir.

2025 yılı için Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı dini günler takvimine göre Hicri Yılbaşı ne zaman? Hicri yeni yıl ne zaman 2025? Hicri yılbaşı ne anlama gelir? 1447 Hicri Yılbaşı tarihi nedir? Müslümanların yılbaşı ne zaman 2025?

1447 yılı Hicri yılbaşı ne zaman başlıyor ve hangi güne denk geliyor? 2025 Muharrem ayı hangi gün başlıyor, ne zaman bitiyor? Hicri veya dini olarak kaçıncı yıldayız ve hangi aydayız? Hicri takvimde ilk ay hangisidir? Diyanet Muharrem başlangıcı ayın kaçında? 1 Muharrem 2025 ne zaman?

Aynı zamanda Aşure günü ne zaman sorusu, 2025 yılının Haziran ayınının sonlarında doğru gündemde yer almaya başladı. Hicri Yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı aşure gününü de içinde barındırıyor. Binlerce Müslümanın merakla beklediği Hicri Yılbaşı ve 2025 Muharrem ayı, bu sene 26 Haziran 2025 Perşembe günü itibariyle başlıyor.

Muharrem Ayı Nedir?

2025 yılında Muharrem ayı, 26 Haziran 2025 tarihinde başlayacak. İslami takvimde Muharrem, hicri yılın ilk ayıdır ve İslam’da önemli bir yere sahiptir. Bu ayın özellikle onuncu günü, yani Aşure Günü, Müslümanlar tarafından hatırlanır ve ibadetlerle geçirilir.

Hicri aylardan ilki olan, Muharrem ayı Kur’ân-ı kerîmde kıymet verilen 4 aydan biridir. Muharrem ayının birinci günü Müslümânların kamerî senesinin, birinci günüdür.

Hicrî Kamerî Takvimde; Peygamber Efendimiz’in, Mekke’den Medine’ye hicret ettiği sene, başlangıç kabul edilir. Hicretten 70 gün önce, Muharrem ayının 1’i olan ilk Kamerî sene başı, milâdî 622 yılının Temmuz ayının, 16’sına rastlayan Cuma günü idi.

Muharrem, Arapça bir kelime olup, kelime kökü itibarıyla “haram”dan türemiştir. Sözcük anlamı olarak, haram olan, yasaklanan anlamındadır.

Araplar, İslamiyet öncesi dönemde (Cahiliye döneminde) dahi, kabile yaşantısının bencilliklerinden kaçınarak, Arabi ilk ay olan “muharrem” ayında birbirlerine savaş açmak gibi “yasaklanan” fiillerden kaçınır ve uzaklaşırlarmış.

Kalp kırmamak, fiziksel veya sözle başkasını incitmemek, dedikodu yapmamak Mâtem Orucu’nun temel ilkesidir.

Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin’in kurtulması ve Ali’nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah’a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.

2025 Hicri Yılbaşı Ne Zaman

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvime göre, 2025 yılı için Hicri yılbaşı, Muharrem ayının girmesiyle başlayacak ve miladi takvime göre 26 Haziran 2025 Perşembe günü idrak edilecek.

Arap dünyasındaki gözlemciler, Cumartesi günü gün batımından yaklaşık 30 dakika sonra yeni İslami yıl 1447 için Muharrem ayı için hilali görebilecekler.

İslam barış dinidir ve İslam’ın kutsal kitabı olan Kuran’ın öğretilerine dayanmaktadır. İslam, dünyanın en hızlı büyüyen dinidir. İslami yayılma, ticareti ve sanatın, edebiyatın, bilimin ve bilginin yayılmasını da dünya genelinde artırmıştır.

İslami takvim (Hicri Takvim) halife Hazreti Ömer ibn Al-Hattab tarafından oluşturulmuş ve göç olayları takvimin başlangıcına dayandırılmıştır.

Dört büyük halifeden Hz. Ömer döneminde Hicretin 17. yılında alınan istişare kararıyla, Hz. Peygamber dini zulümden kurtulmak amacıyla 622 yılında kavmini ve ashabını Mekke’den Medine’ye götürür.

Miladi 638 yılında İslam halifesi Hz. Ömer ibn El-Hattab tarafından, Hicretin olduğu sene (622 Yılı) Hicri Takvimin 1. yılı ve o yılın Muharrem ayı da Hicri Kameri takvimin başlangıcı yani yılbaşı olarak kabul edilir ve Hicri Takvim uygulaması başlatılır.

Hicret olayı, İslam’ın gelişimi için önemi nedeniyle Yeni Yıl olarak seçilmiştir. Hicri takvim sadece ayın görülmesine dayalıdır ve astronomik hesaplamaları dikkate almaz.

2002 yılında ise Suudi Arabistan tarafından ayın evrelerinin astronomik gözlemine dayalı İslami Takvimin Standardizasyonu benimsenir.

2025 Muharrem ayı kaç gün çekiyor?

Muharrem Ayı Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter? 

2025 yılında Muharrem ayı, 30 gün sürecek. Hicri takvime göre 30 Muharrem 1447 günü Miladi olarak 25 Temmuz 2025 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayından sonra gelen ay ise hicri aylardan Safer ayıdır.

  • 1447 Muharrem ayının ilk günü 26 Haziran 2025 Perşembe, Muharrem ayının son günü ise 25 Temmuz 2025 Cuma

Aşure Günü Ne Zaman 2025?

Muharrem ayının onuncu gününe “aşura” günü denilir. Birlik ve beraberliğimizin, paylaşma ve dayanışmamızı sembolü Aşure günü ise 5 Temmuz 2025 Cumartesi gününe denk geliyor.

Muharrem Ayı Takvimi

  • 1 Muharrem 1447 / 26 Haziran 2025 Perşembe
  • 10 Muharrem 1447 / 5 Temmuz 2025 Cumartesi (Aşure Günü)
  • 30 Muharrem 1447 / 25 Temmuz 2025 Cuma (Muharrem ayının son günü)

Aşûre günü okunacak duâ:

Muharrem ayının ilk günü ve 10. günü olan Aşûre günü okunacak duâ:

Bu dua Muharrem Ayı birinci günü sabah ve akşam 3 defa okunur.

Bismillâhirrahmânirrahîm

Elhamdülillâhi Rabbi’l-âlemîn.

Vessalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme ente’l-ebediyyü’l-kadîm, el-hayyü’l-kerîm, el-hannâ-nül mennân. Hâzihî senetün cedîdetün. Es’elüke fîhe’l-ısmete mineşşeytânirracîm, vel avne alâ hâzihinnefsi’l-emmâreti bissûi ve’l-iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ ze’lcelâli ve’l-ikrâm, birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhu ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.”

Anlamı:

Rahmân ve Rahîm olan Allâh’ın adıyla. Bütün hamdler âlemlerin Rabbi olan Allâh’a mahsûstur. Salât ve selâm Hz. Muhammed Efendimize, âline ve ashâbına olsun. Allâh’ım! Ezel, ebed, hay, kerîm, şefkati ve ikrâmı bol olan Sensin. Bu yeni yılda bizleri şeytandan korumanı istiyoruz. Ey celâl ve ikram sâhibi, ey merhametlilerin en merha24 metlisi, bizleri Sana yaklaştıracak amelleri yapmakta bize yardım et. Salât ve selâm Peygamberimiz Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’e, âline ve ashâbına olsun.

Hicri Aylar

Hicri takvimde de Miladi takvim gibi 12 ay bulunmaktadır.

Hicri Aylar Şunlardır;

  1. Ay : Muharrem ayı
  2. Ay : Safer ayı
  3. Ay : Rebîulevvel ayı
  4. Ay : Rebîulâhir ayı
  5. Ay : Cemâziyelevvel ayı
  6. Ay : Cemâziyelâhir ayı
  7. Ay : Recep ayı
  8. Ay : Şaban ayı
  9. Ay : Ramazan ayı
  10. Ay : Şevval ayı
  11. Ay : Zilkâde ayı
  12. Ay : Zilhicce ayı

Hicri yeni yılımız ve Muharrem-i Şerif ayımız mübarek olsun… Rabbim tüm İslam aleminin korktuklarından emin ve umduklarına nail olmasını nasip etsin. Hicri yılbaşınız hayırlı olsun.

İlgili Diğer Konular

Nukteler.com Facebook’ta!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün