İman etmedikçe cennete giremezsiniz… Hadisi ve açıklaması
Peygamber Efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesselem)'den rivayet edilen "İman etmedikçe cennete giremezsiniz..." Hadisi ve Açıklaması
Peygamber Efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesselem)’den rivayet edilen “İman etmedikçe cennete giremezsiniz…” Hadisi ve Açıklaması
Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm’ın sahih olan bu hadis-i şerifi bir çok hadis alimleri tarafından nakledilmiştir. Peygamber Efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesselem) üzerine yemin ederek buyurduğu bu hadis-i şerif mu’minler arasında sevgi ve selamın önemini ve iman gerekliliğinden söz etmesi açısından oldukça önemlidir.
“İman etmedikçe cennete giremezsiniz…” Hadisi ve Açıklaması
Ebu Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resülullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayınız!”
(Müslim, îman 93-94. Ayrıca bk.Tirmizî, Et’ime 45, Kıyamet 56; İbni Mace, Mukaddime 9, Edeb 11)
Hadisin Açıklaması
İman, cennete girebilmenin, vazgeçilmez şartıdır. Müminleri sevmek ise de tam ve kâmil bir imana sâhip olabilmenin bir şartıdır. Mümin, kendisiyle aynı imanı paylaşan herkesi, ırkına, rengine ve diline bakmaksızın sevmeli, onlara karşı muhabbet ve sorumluluk duymalıdır.
İmansız cennete girilemediği gibi birbirlerini sevmeyenler gerçek manada iman etmiş sayılmazlar. Çünkü iman sevgiden doğar, sevgi ile kemal bulur. Selamlaşmak müminler arasındaki sevgi bağlarının kuvvetlenmesine vesîledir. Mü’minlerin birbirlerini sevmemeleri, iman zayıflığının işaretidir. Kardeşliği kesip atmamak kaydı ile hatalara karşı tepkili olmak, aktif bir iman sahibi olmanın gereğidir. Bunu, bu şekilde yapabilen imanına dair bir iş yapmış olur.
Hadis-i Şerif ile benzer anlamdaki Ayet-i Kerimeler
Hucurat Suresi 10. Ayet: “Mü’minler ancak kardeştirler; siz de kardeşlerinizin arasını düzeltin.”
Fussılet Suresi 34. Ayet: “Kötülüğe iyiliğin en güzeliyle karşılık ver. Bir de bakarsın, aranızda düşmanlık bulunan kimse candan bir dost oluvermiştir.”
Âl-i İmrân Suresi 134. Ayet: “Öfkelerini yutanlar ve insanların kusurlarını affedenlere gelince, Allah iyilik yapanları ve iyi kullukta bulunanları sever.”
İlgili Konular
- “Her Can Mukaddestir” Cuma hutbesi
- İslâm’da İman Amel İlişkisi
- Farz Nedir?
- Vacip Nedir?
- Sünnet Nedir?
- İslam’ın 5 Şartı
- 32 Farz Nedir?
- 5 Vakit Namaz
- Kunut Duaları