İsrâ ve Miraç Mucizesi – İsra anlamı nedir?
İsrâ ve Miraç Mucizesi. İsra anlamı nedir? Miraç gecesi ne oldu, yaşanan olaylar, Peygamber Efendimiz'in Miraç Gecesi ve sonrası yaşadıkları
İsrâ ve Miraç Mucizesi. İsra anlamı nedir? Miraç gecesi ne oldu, yaşanan olaylar, Peygamber Efendimiz’in Miraç Gecesi ve sonrası yaşadıkları
İsrâ ve Miraç Mucizesi
Miraç Gecesi, İslam tarihinde büyük önem taşıyan ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın huzuruna yükseldiği gecedir. Bu olay, Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde detaylı bir şekilde anlatılır ve İslam inancında önemli bir yeri vardır.
Peygamber Efendimiz (s.av) Hicret’ten bir buçuk sene evvel Receb ayının 27. Gecesi Burak ile Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürüldükten sonra Kubbetü’s-Sahra’dan semaya çıkarıldı.
Sema katlarının her birinde peygamberlerden biriyle görüştü. Nice melekler gördü. Cennet ve Cehennemi müşahede etti, gördü. Sidre-i Münteha’yı geçti. Allahü Teala’nın melekütünden birçok acayibat gösterildi. Beş vakit namaz emri ile aynı gece geri döndü.
Sabah mescide çıkıp Kureyş’e haber verdi. Şaşkınlık ve inkardan kimi el çırpıyor, kimi elini başına koyuyordu. İman etmiş olanlardan bazıları dinden döndüler.
İçlerinden bir kısmı Hz. Ebubekir’e (ra) koştular.
Hz. Ebubekir; “Eğer bunu O söylediyse şüphesiz doğrudur.” Dedi. “Onu bunda da mı tasdik ediyorsun” dediler. “Ben Onun bundan daha ötesinde de –yani Peygamberliğini tasdik ediyorum.” dedi. Bunun üzerine Sıddık diye isimlendirildi.
Kureyşlilerden Mescid-i Aksa’yı bilenler Peygamber Efendimize (s.a.v) onunla alakalı sualler sordular. Orayı tarif etmesini istediler.
Allahü Teala Mescid-i Aksa’yı Resûlullaha gösterdi. Peygamber Efendimiz de (s.a.v) oraya bakıp tarif ediyordu. Müşrikler “Tarifinde doğru söyledi.” dediler. Sonra da “Haydi bakalım bizim kervanı da haber ver, o bizce daha mühimdir. Onlardan bir şeye rast geldin mi? diye sordular.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Evet, filanların kervanına rast geldim. Revha’da idi. Bir deve yitirmişler arıyordular. Yüklerinde bir su kırbası vardı. Susadım, onu alıp su içtim ve yine yerine koydum. Geldiklerinde sorun bakalım, kırbada suyu bulmuşlar mı?” buyurdu. Müşrikler “Bu da diğer bir delildir.” dediler. Sonra sayılarını yüklerini şekillerini sordular. Bu defa da Resûlullah Efendimize (s.a.v) kervan gösterildi ve sorduklarının hepsini onlara haber verdi.
“İçlerinde falan ve filan, önde karamtık beyaz bir deve üzerinde dikilmiş iki büyük çuval olduğu halde filan gün güneşin doğuşuyla beraber gelirler.” buyurdu. Müşrikler tekrar “Bu da diğer bir delildir.” dediler.
Kervanın geleceği gün hızla bir tepeye çıkarak Güneş ne zaman doğacak da O’nu yalancı çıkaracağız diye bakıyorlardı. Derken içlerinden birisi “Gün doğdu” diye haykırdı. Diğer birisi de “İşte kervan geliyor, önünde karamtık beyaz bir deve ve içlerinde falan ve filan da var, tıpkı dediği gibi..” dedi.
Müşrikler böyle iken yine iman etmediler. “Bu apaçık bir sihirdir.” dediler.
-
İsra (Mekke’den Kudüs’e Yolculuk)
Kur’an-ı Kerim’de “İsra Suresi, 1. Ayet” bu olayı anlatır:
“Kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan, çevresini bereketli kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah, noksan sıfatlardan uzaktır. Bu, ona ayetlerimizden bir kısmını göstermemiz içindir. Şüphesiz O, işitendir, görendir.”
- Hz. Muhammed (s.a.v.), bir gece Cebrail (a.s.) ile birlikte, Burak adı verilen bir binekle Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmüştür.
- Kudüs’te, peygamberler topluluğu tarafından karşılanmış ve onlara imamlık yaparak namaz kıldırmıştır.
-
Miraç (Kudüs’ten Allah’a Yükseliş)
Kudüs’ten sonra Cebrail ile birlikte göğe (semaya) yükselmiştir.
Her semada farklı peygamberlerle karşılaşmıştır:
- Kat semada: Hz. Adem,
- Kat semada: Hz. Yahya ve Hz. İsa,
- Kat semada: Hz. Yusuf,
- Kat semada: Hz. İdris,
- Kat semada: Hz. Harun,
- Kat semada: Hz. Musa,
- Kat semada: Hz. İbrahim ile görüşmüştür.
En son Sidretü’l-Münteha denilen sınıra ulaşmış ve Allah’ın huzuruna çıkmıştır. Burada insanoğlunun akıl ve tahayyül sınırlarını aşan ilahi bir tecrübe yaşamıştır.
Miraç Gecesinin Önemi
Miraç, sadece Hz. Muhammed (s.a.v.)’in değil, tüm müminlerin ruhen ve ahlaken yükselmelerine işaret eden önemli bir hadisedir.
Bu gecenin önemi şu şekillerde özetlenebilir:
- İman Gücünü Pekiştirir: Peygamber Efendimiz’in mucizelerinden biridir ve ümmetin Allah’a olan bağlılığını artırır.
- Namazın Önemi: Namazın farz kılındığı bu gece, ibadetin bir yükseliş olduğu mesajını taşır.
- Allah’ın Rahmeti: Allah’ın kullarına olan sevgisi ve merhameti bu geceyle anlaşılır.
Sonuç
Miraç Gecesi, Müslümanlar için ilahi rahmet ve hikmet dolu bir gecedir. Bu gece, Allah’a yakınlaşmanın ve ibadetin önemini kavrayarak manevi huzura erişmek için bir fırsattır. Ayrıca, Peygamberimiz’in bu mucizevi yolculuğu, İslam’ın evrensel mesajını anlamamıza yardımcı olur.
İlgili Diğer Konular
- Peygamber Efendimizin Mi’râca Hazırlanması
- Risale-i Nur’da Miraç Bahsi – Otuz Birinci Söz
- Miraç Kandili ne zaman?
- Miraç Kandilinde Yapılacak İbadetler, Okunacak Dualar
- Miraç Kandili Mesajları