Dünya Kahve Günü ve Kahve Hakkında İlginç Bilgiler
Dünyanın en sevilen içeceği hakkında ne biliyorsunuz? Kahve hakkında muhtemelen ilk kez duyacağınız enteresan ve ilginç bilgiler, Kahve hakkında ilginç gerçekler...
Bu gün 2024 Dünya Kahve Günü. Peki Dünyanın en sevilen içeceği hakkında ne biliyorsunuz? Kahve hakkında muhtemelen ilk kez duyacağınız enteresan ve ilginç bilgiler, Kahve hakkında ilginç gerçekler…
Tropikal Afrika’dan dünyanın dört bir yanına dağılan kahve çekirdekleri, 600 yılı aşkın bir süredir tüketime hazır hale getirilmesi büyük bir metamorfoz örneğidir. Peki Dünya Kahve Günü nedir, ilk ne zaman ortaya çıktı? Dünya Türk Kahvesi günü ne zaman?
Kahve Nedir?
Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir. Kahvenin günümüzde Brezilya, Vietnam ve Kolombiya başta olmak üzere tropikal iklimli ve yükseltili bölgelerde ağırlıklı olarak tarımı ve üretimi yapılmaktadır.
Dünyadaki kahve üretiminin yüzde 40’ını Kolombiya ve Brezilya yapıyor.
Dünya Kahve Günü
Bu gün 1 Ekim 2024 Dünya Kahve Günü. 1963 yılında Londra’da kurulan Uluslararası Kahve Örgütü (ICO), ilk olarak 1 Ekim 2015’te Uluslararası Kahve Günü ilan etti.
Uluslararası Kahve Günü’nün kesin kökeni bilinmemekle birlikte tarihi kaynaklara göre ilk olarak 1983 yılında The All Japan Coffee Association tarafından Japonya’da tanıtıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde “Ulusal Kahve Günü” 2005 gibi erken bir tarihte kutlanmaya başlanmıştı.
600 yılı aşkın bir süredir dünyanın dört bir yanına dağılan ve severek tüketilen kahvenin üretiminin zorlukları tespit etmek ve aromalı içeceğe olan sevgimizi ifade etmek amacıyla, Uluslararası Kahve Organizasyonu (ICO)’ya kayıtlı olan 78 ülke, her yıl 29 Eylül – 1 Ekim arasını çeşitli etkinliklerle “Kahve Günü” olarak kutluyor.
İşte Kahve hakkında eğlenceli ve ilginç gerçek bilgiler, kahve detayları, kahve hakkında her şey…
Kahve Hakkında İlginç Bilgiler
Kahve kelimesinin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? ‘Kahve’ kelimesi, bir şarap türünü ifade eden Arapça ‘qahwah’ kelimesinden gelir. Osmanlı Türkleri daha sonra “kahve” terimini kullandılar ve bunu 1582’de İngilizce adının türetildiği Hollandaca “koffie” kelimesi izledi.
Tarihi kayıtlara göre kahve aslen Etiyopyalıdır ve Afrika’da keşfi ilginç bir hikaye ile gelir. Efsaneye göre kahve M.S. 800’lü yıllarda Etiyopyalı bir çoban ‘Kaldi’ tarafından bulunmuştur.
Dünya, Kahveyi Osmanlı’ya borçludur. Kahve Türkiye’den gelmese de Osmanlılar kahveyi 16. yüzyılda Avrupa’ya getirmiştir.
Osmanlı Devleti’nde ilk kahvehane, 1555 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde İstanbul’da açılmıştır. Şamlı iki tüccar tarafından kurulmuş ve İstanbul Tahtakale’de kurulmuştur.
Kahve ham petrolden sonra dünyanın en çok işlem gören 2. emtiasıdır. Su ve çaydan sonra en sevilen içecek haline gelen kahve, dünyada çok miktarda tüketilir. Değeri dünya çapında 100 milyar doların üzerindedir.
İki ana kahve türü vardır. Robusta ve Arabica. Robusta kahve, daha yüksek düzeyde kafein ile daha asidik ve sert bir tada sahiptir. Arabica, hassas tadı ve düşük asitliği ile bilinir. İçtiğimiz kahvenin bir çoğu Arabica ve Robusta çekirdektir.
Küresel olarak tüm dünyada insanlar her gün yaklaşık 2.25 milyar fincan kahve tüketiyor.
Üzüntü mü hissediyorsunuz? Araştırmalar, kahve içmenin depresyon riskinizi azaltabileceğini gösteriyor.
Dünyanın en pahalı kahvesi kedi ve fil dışkısından yapılıyor. Misk kedisi kahve meyvesiyle beslenir ve kahve çekirdekleri midesinde fermente edilerek, dışkılıyor. Dışkısından ayıklanan bu çekirdeklerle Bali’de yapılan Luwak kahvesi’nin fincanı 35 ila 100 dolardan satılıyor.
Dünyanın diğer bir en pahalı kahvesi ise Black Ivory Coffee’dir. Kilogram başına 1.100 dolara kadar mal olabilir. Bu kahve, Tayland filleri tarafından yenen ve dışkılanan kısmen sindirilmiş kahve kirazlarından üretilir.
1511’de Mekke’de bir araya gelen hukukçular ve âlimlerden oluşan bir ulema, kahvenin içilmesini yasakladı. Çünkü kahvenin, radikal düşünceyi ve tembelliği teşvik ettiğine inanılıyordu.
1932 Olimpiyatları için Brezilya, sporcularını Los Angeles’a göndermeyi mali yönden göze alamadı, bu yüzden hükümet onları geziyi finanse etmek için satılan kahve dolu bir gemiyle gönderdi.
Espresso kelimesi İtalyanca’dan gelir ve “ifade edilmiş” veya “zorlanmış” anlamına gelir. Espresso, ince öğütülmüş, sıkıştırılmış kahveden yüksek basınç altında çok sıcak suyun karışımıyla yapılır.
Fransisken rahiplerine İngilizce’de ”Capuchin monks” deniliyor. “Capuccino” (Kapuçino)’nun rengi, rahiplerin cübbesine benzediği için bu ismi almıştır. İtalyanca kelime cappuccio, kahve çeşidinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
15 Haziran 2019’da, şimdiye kadar yapılmış en büyük fincan kahve 22.739,14 litre içeriyordu ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.
Kahve her zaman bir içecek değildi. İnsanlar kahve yapmayı öğrenmeden önce, Doğu Afrika kabileleri kahve meyvelerini hayvansal yağla karıştırıp yiyecek olarak tüketiyorlardı.
Kahvenize krema eklediğinizde kahve %20 daha uzun süre sıcak kalır.
Beethoven o kadar çok kahve aşığıydı ki, demlemeden önce fincan başına 60 çekirdek sayardı.
Bilim adamları yağı atık öğütülmüş kahveden biyodizel haline getiriyorlar, bu nedenle bir gün kahve arabanıza yakıt olabilir.
Düzenli olarak kahve içmek kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer gibi hastalık riskinde azalma gibi sağlık yararları olabilir.
Osmanlı’da Kahvenin Yasaklanması
16. yüzyılda Konstantinopolis’te eşinize yeterince kahve vermemek boşanma sebebiydi.
17. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu döneminde kahvenin zihin değiştiren etkileri olduğuna inanılıyordu. Bu dönemin hükümdarı, bunun bir tür uyuşturucu olduğuna inanmış ve kamu tüketiminden men etmişti.
Osmanlı döneminde kahve ilk defa Kanuni Sultan Süleyman devrinde yasaklandı. İkinci yasaklanışı ise Sultan III. Murat döneminde oldu. Sultan I. Ahmet zamanında (1606 – 1611) yılları arasında üçüncü defa yasaklandı. Sultan IV. Murat zamanında ise 1633 yılında kahveyle birlikte tütün de yasaklandı.
En Çok Kahve Tüketen Ülkeler
Uluslararası Kahve Organizasyonu tarafından 2020 yılı itibariyle en çok kahve tüketen ülkelerin listesine göre 5,5 milyon nüfusuyla Finlandiya, yıllık 12 kilogramla en çok kahve tüketilen ülke konumunda yer alıyor. Bunun en büyük nedeni ise Fin kültürü. Finlandiya’da hemen hemen her etkinlikte kahve ikram edilir. Finlanda’yı 10 kg ile Norveç ve 9 kg ile İzlanda izliyor.
Türkiye’de kişi başına yıllık 0.4 kg kahve tüketiliyor. Türkiye en çok kahve tüketen ülkeler listesinde 104. sırada bulunuyor.
Kanada, yıllık 6,5 kg ile dünyanın ilk on kahve tüketicisi listesine giren tek Avrupa dışı ülke olarak öne çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise yıllık 4,5 kg kahve tüketimi ile 25. Sırada yer alıyor.
En Çok Kahve Tüketen 5 Ülke
Kişi Başına Yılda Kg Kahve Tüketimi
- Finlandiya 11.99
- Norveç 9.89
- İzlanda 8.99
- Danimarka 8.69
- Hollanda 8.40
Dünya Türk Kahvesi Günü
Gerek lezzeti gerekse geleneksel kültürü ile Türkiye’de en çok sevilen içeceklerin başında Türk Kahvesi geliyor. UNESCO’nun Türk Kahvesini “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” olarak tanımladığı gün olan 5 Aralık tarihi, “Dünya Türk Kahvesi Günü” olarak kutlanıyor.
Ekim Ayı Benzer Önemli Günler
- Uluslararası Dünya Çay Günü
- 2 Ekim Dünya Şiddetsizlik Günü
- 3 Ekim Almanya Açık Cami Günü
- 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü
- Ekim Ayı Önemli Günler Takvimi