Kantaron Faydası, Sarı Kantaron Yağı Özellikleri ve Faydaları
Kantaron bitkisi diğer ismi Sarı kantaron, Binbirdelikotu, Kılıçotu, Kanotu, Hypericum perforatum, Centaury
Kantaron ve Sarı Kantaron Yağı Faydası, özellikleri. Kantaron çiçeğinin faydası nedir? Kantaron yağı faydaları nelerdir? Kantaron yağı neye iyi gelir? Diğer isimleri Binbirdelikotu, Kılıçotu, Kanotu, Hypericum perforatum, Centaury olan bitki hakkında bilgiler
Kantaron Bitkisi
Kantaron bitkisi; kızılkantarongillerden, yeryüzünün her yerinde yetişebilen, özellikle ılıman bölgelerde bol yetişen, acı köklü, sarı çiçekli, tıp alanında ve hekimlikte yararlanılan küçük bir bitki türüdür.
Tahıl tarlalarında kendiliğinden yetişen, sarı, mavi, kırmızı ve beyaz çiçek açan türleri bulunan, mavi çiçekli türüne peygamberçiçeği de denilen, otsu bir bitkidir.
Sarı kantaron (Hypericum perforatum) olarak da bilinmektedir. Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran olarak da bilinir, sarı kantarongiller (Hypericaceae) familyasına dahil bir bitki türüdür.
Diğer İsimleri : Sarı kantaron, Binbirdelikotu, Kılıçotu, Kanotu, Hypericum perforatum, Centaury
Dünyada birçok yerde yetişmeye uygun olan Kantaron bitkisi, Avrupa’da tarla, yol ve orman kenarlarında kendiliğinden yetişen bitki Kuzey Amerika’ya da uyum sağlamış ve doğal olarak kırlarda yetişmeye başlamıştır.
Kırmızı Kantaron Nedir?
Kırmızı kantaron, 10 ile 50 cm aralığında değişiklik gösteren iki yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri kırmızı ve 4-5 parçalı, yaprakları sapsız ve yumurta şeklindedir.
Kantaron Otunun Kullanılan Kısımları
Kantaron bitkisi; çiçeklenme döneminde bitkinin çiçek ve tomurcukları veya tüm toprak üstü kısımları toplanarak hemen kurutulduktan sonra kullanılır. Avrupa’da uzun süredir ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan Amerika’da da oldukça popüler bir bitki türüdür.
Geçmiş tarihlerde sarı çiçekleri toplanarak güneş ışığı alan bir yerde zeytinyağında bekletilirdi. Bu yağ kırmızı renk aldıktan sonra oluşan merhem yara iyileştirici olarak ve özellikle de yanık yaraları ile yatalak hastalarda oluşan yaralarda tedavi edici olarak kullanılırdı. Kantaron bitkisi; eski Yunan ve Roma medeniyetleri zamanında kötü büyülere karşı koruyucu olarak ünlenmişti.
Kantaron Bitkisinin Bileşenleri ve Özellikleri
Hiperisin ve psödohiperisin gibi bileşikler bitkinin %0.05-0.3 ünü oluşturan karakteristik bileşenleridir. Bunun yanında bitkide %0.9-5.0 oranında hiperforin ve adhiperforin ile yaklaşık %4 kadar çeşitli flavonoid türevi bileşikler bulunmaktadır.
Çay şeklinde ve hazır tablet veya kapsül halinde preparatları mevcuttur.
Kantaron Bitkisi Faydası
Şifalı bitkilerin başında gelen sarı kantaron bitkisi faydaları saymakla bitmiyor. Kantaron bitkisi yıllardır şifa niyetine kullanılan bir bitkidir. Özellikle depresyon tedavilerinde ve strese bağlı hastalıklarda kullanılan sarı kantaron içerdiği hyperisin maddesi sayesinde mutluluk hormonunun salgılanmasına da yardımcı olmaktadır.
- Vücuttaki hücreleri yeniler, yeni hücre oluşumunu destekler.
- Pürüzlü yüz ciltlerinde bakım toniği olarak kullanılabilir.
- Kan dolaşımını düzenler.
- Burkulmalara oldukça iyi gelir.
- Vücutta açılan yaraların ve yanıkların tedavisinde de sarı kantaron yağı kullanılır.
- Güneş yanığı tedavisinde oldukça faydalıdır.
- Yara izi, çizik izi gibi vücutta oluşan istenmeyen çiziklerin izlerin geçmesine yardım eder.
Yaraların iyileşmesi için kullanılabilecek bir yağdır. Yaralarda mikrop ve iltihap oluşmasını engeller. Aynı zamanda yaralardaki ağrıyı da geçirir.
İlgili Diğer Konular
- Safran Bitkisi nedir? Faydaları Nedir ve Nasıl Yetiştirilir?
- Lavanta Bitkisi neye iyi gelir ve Lavanta Çayı nasıl yapılır?
- Hünnap Nedir? Faydaları Nelerdir?
- Aloe Vera Bitkisi Nasıl kullanılır ve Yetişir?