Yaşam

Kristof Kolomb’un Yumurtası

Kristof Kolomb'un yumurtası ne demek? Kolomb neyi ispatladı? Columbus yumurtasının teorisi nedir? Neden Kolomb yumurtası deniyor?

Kristof Kolomb’un yumurtası ne demek? Kolomb neyi ispatladı? Columbus yumurtasının teorisi nedir? Neden Kolomb yumurtası deniyor?

Kristof Kolomb’un Yumurtası

Mary Shelly, F. Scott Fitzgerald ve diğer yazarlar, İtalyan kâşif Kristof Kolomb ve yumurta hakkında bir zamanlar iyi bilinen bir hikayeye atıfta bulunurlar.

Kolomb, Yeni Dünya’ya yaptığı keşif gezisinden döndükten sonra İspanya Büyük Kardinali Pedro Gonzalez de Mendoza tarafından verilen bir ziyafete davet edilir. Orada bulunan bazı soylular, Kolomb’un Yeni Dünya’ya gelişinin büyük bir başarı olmadığını öne sürerler.

Buna karşılık Kolomb, yumurtaların masaya getirilmesini ister ve hiç kimsenin bir yumurtayı dik tutamayacağına bahse girer. Hiçbiri bunu başaramaz.

Kolomb daha sonra bir yumurtanın ucunu masaya vurarak hafifçe kırar ve yumurta kendi başına durabilir.

Hikayenin ahlaki sonucu, görünüşte imkansız bir görevin, bir kez anlaşıldığında basit olabileceğidir. Geyer, Kolomb’un soylular tarafından çevrelenmiş, yumurtanın masada dik durduğu kendine güvenen bir halini tasvir eder. Masanın etrafındaki kişiler şaşkınlıkla tepki verirler.   

Hikaye, anlaşıldığında kolay hale gelen, görünüşte imkansız bir görevi ifade eder. Bu ifade, en azından 16. yüzyıldan kalma uydurma bir hikayeye atıfta bulunuyor; bu hikayede, yeni bir ticaret yolu bulmanın kaçınılmaz olduğu ve büyük bir başarı olmadığı söylenen Kristof Kolomb’un kendisini eleştirenleri ikna etmeye meydan okuduğu söyleniyor.

Yaratıcılık tartışılırken bu hikayeye sıklıkla değinilir.

Peki buna neden Kolomb yumurtası deniyor?

Hikayeye göre, bazı İspanyol soyluları, Kolomb’un Amerika’yı keşfinden pek de etkilenmemişler; zamanı olsa herkesin bunu yapabileceğini ve bunun için Kolomb’un büyük bir beceriye ihtiyacı olmadığını söylemişlerdir.

Christopher Columbus alınmadı ama kanıtlaması gereken bir nokta olduğunu fark etti. Bir yumurta aldı ve yemek arkadaşlarından hiçbirinin yardım almadan onu dik tutamayacağını iddia etti.

Herkes Columbus onlara nasıl yapılacağını gösterene kadar başarısız bir şekilde denedi. Columbus masaya hafifçe vurarak hafifçe kırdı ve sonra ucuna koydu.

Bu hikaye çoğunlukla, 1565’te Kolomb’un dönüşünden sonra İspanya’da verilen bir ziyafetin öyküsünü anlatan bir yazı yayınlayan Girolamo Benzoni’ye atfedilir.

1883’te fizikçi Nikola Tesla, Chicago Dünya Kolombiya Sergisi için pirinçten bir yumurtanın ayakta durmasını sağlayan elektromanyetik olarak çalışan bir cihaz yarattı. Tahmin edin buna ne ad verdi? Elbette Kolomb Yumurtası!

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün