Malazgirt Zaferi Tarihi ve Önemi, 953. Yıl Dönümü Etkinlikleri
26 Ağustos 1071'de gerçekleşen Malazgirt Zaferinin 953. yıl dönümü. Türklere Anadolu’nun kapısını açan büyük ve anlamlı bir zafer
Malazgirt Zaferi Tarihi 26 Ağustos 1071’de gerçekleşen Zaferin 953. yıl dönümü. Türklere Anadolu’nun kapısını açan zaferin sene-i devriyesi. 1071 Malazgirt Zaferinin Türk tarihindeki önemli nedir? Türkler Malazgirt’e nereden geldi? Malazgirt Savaşı hangi ilde oldu? Malazgirt savaşı kim kazandı? Malazgirt Meydan Muharebesinin sebepleri ve sonuçları nelerdir?
Malazgirt savaşı nedir? 1071 Malazgirt savaşında ne oldu? 26 Ağustos tarihi, anlam ve önemi hakkında araştırma yapan başta öğrenciler olmak üzere tüm vatandaşların merak ettiği konu Malazgirt Savaşı nasıl oldu? Malazgirt Savaşı Nerede ve Kimler Arasında Oldu? Malazgirt Savaşı Nasıl Yapıldı? Bu yıl kaçıncı yıldönümü? 2024 Malazgirt Anma Etkinlikleri ve Şenlikleri belli oldu mu? İşte 1071 Malazgirt Zaferi’nin etkinliklerinin detayları…
Malazgirt Zaferi’nin 953. yıl dönümü
Bu yıl 953. yıl dönümünü kutlayacağımız 1071 Malazgirt Zaferi hakkında kısa ve özet bilgiler, nedenleri ve sonuçları ve 2024 yılı Malazgirt Zaferi kutlamaları ve etkinlikleri açıklandı. Bu yazımızda detayları ile bulabilirsiniz.
Büyük komutan Sultan Alparslan’ın komutanlığında İslam orduları haçlı ordularına karşı büyük bir zafer kazanmış, Türkler, tarihten aldığı bilgi ve tecrübe ile Anadolu’yu; kendisine yurt yapmışlardır. Anadolu, Türk-İslam Medeniyeti’ne beşik, mazlumlara umut olmuştur.
Malazgirt zaferi, askeri bir başarının ötesinde, aklın, yeteneğin, imanın, sabrın, fedakarlığın ve güçlü bir iradenin eseridir.
26 Ağustos Hangi güne denk geliyor?
Türklere Anadolu’nun kapısını açan Sultan Alparslan’ın diyarı Muş’un Malazgirt ilçesinde, şanlı zaferin 953. yıl dönümü dolayısıyla etkinliklerin yapılacağı alanda hazırlıklar başladı.
2024 yılı Ağustos ayında kutlayacağımız Malazgirt Zaferi 26 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor.
1071 Malazgirt Anma Şenlikleri
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 25 Ağustos’ta, Bitlis’in Ahlat ilçesinde toplanacak.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi:
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 25-26 Ağustos’ta Malazgirt Zaferi’nin 953’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Ahlat ve Malazgirt’i ziyaret edecek, bu vesileyle 25 Ağustos Pazar günü Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak olan Kabine Toplantısı’na başkanlık edecektir.”
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Okçular Vakfı tarafından 23-26 Ağustos tarihlerinde Muş´un Malazgirt ve Bitlis’in Ahlat ilçelerinde eş zamanlı düzenlenecek 1071 Malazgirt Zaferi´nin 953. yıl dönümü etkinlikleri ve kutlama hazırlıkları başladı.
26 Ağustos Malazgirt Zaferi’nin 953. yıl dönümü kutlamaları kapsamında binlerce kişiye ev sahipliği yapması planlanan “Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı”nda, peyzaj, bakım ve onarım çalışmaları yürütülüyor.
Daha önce giriş kontrol ünitesi, 250 metre uzunluğundaki 1071 adımlık fetih yolu, merasim ve hitabet alanı, 12 helikopter pisti, namazgah, yürüyüş yolu, dinlenme alanı, bin kişilik tribünü olan hipodrom, okçuluk ve cirit alanları ve 500 kişilik tribünü olan güreş sahasının yapıldığı parkta, gençlik kampı alanına da bungalov konaklama evleri, eğitim atölyeleri, yemekhane, kafe, futbol, voleybol ve basketbol sahaları inşa ediliyor.
Muş´un Malazgirt ve Bitlis’in Ahlat ilçelerinde 24-26 Ağustos’ta yapılacak tören ve etkinliklerin Kovid-19 sürecinin ardından daha yoğun katılımla ve görkemli şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli planlamalar yapılıyor.
Malazgirt Zaferi Tarihi ve Önemi
Ruh ve mana gücünün zaferi olarak nitelendirilen Malazgirt Zaferinin Türk tarihindeki yeri çok başkadır. Bu nedenle ülke genelinde Malazgirt Zaferi büyük bir coşku ile kutlanmaktadır.
Büyük Kumandan Alparslan Gazi’nin ordusuna ”Beyaz Kefenim” diyerek giydiği elbiseleriyle Cuma Namazı kıldırıp yüce Allah’a zafer nasip etmesi için dua ettiği zaferin adıdır Malazgirt Zaferi…!
Anadolu’nun Kapısını İslam’a Açan Zafer: Malazgirt Zaferi
Tam 953 yıl önce bu gün, Malazgirt Zaferinin Türk-İslam tarihindeki yeri çok başkadır. Ecdadımızın Cihan Hakimiyeti rüyasının adeta merkezi olan Anadolu’nun kapıları bu zafer ile ardına kadar aralanmıştır.
Büyük ve anlamlı bu Zaferin 953. Yıl Dönümünde Vatan, Millet ve Bayrak uğruna korkusuzca mücadele eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Aynı şekilde vatan uğruna gazilik mertebesine ulaşan kahramanlarımıza da acil şifalar diliyoruz.
Nedenleri
- Türklerin Anadolu’yu yurt edinmek istemesi,
- Bizanslıların Pasinler savaşındaki ağır yenilgiyi unutturmak istemesi,
- Anadolu’ya yapılan akınların bir devlet politikası haline gelmesi,
- Romen Diyojen’in Türkleri Anadolu’dan uzaklaştırıp İslam devletleri üzerinde hakimiyet kurmaya çalışması,
- Türkmenlerin baskılarının artması…
Önemi ve Sonuçları
Sözün gücünü kullanan en önemli komutanlardan bir tanesi olarak gösterilen Sultan Alparslan milletine ”Bu saatten itibaren size emredici bir hükümdar değilim. Sıradan bir askerim ve burada savaşmaya mecbur olduğumuz olayla karşı karşıyayız. Size emretmiyorum, isteyen benimle savaşır, istemeyen gider” diyordu…
Bu denli etkili bir konuşma bizleri Malazgirt Zaferinin 50. Yıl Dönümünde dahi etkilemeyi başarmaktadır. Sultan Alparslan’ın ordusu da bu etkili konuşma sayesinde kendisinden iki kat fazla olan Bizans ordusunu perişan etmiştir…
- Bizans ordusu sayıca fazla olmasına rağmen ağır bir yenilgiye uğratılmıştır.
- Malazgirt Zaferinin en önemli sonucu Anadolu’nun kapılarının Türklere tamamen açılmasıdır.
- Bu zafer Bugünkü Türk Devletinin temellerinin atılmasına önemli bir katkısı olmuştur.
- Malazgirt savaşı ile tüm maddi olanaklarını kullanan Bizans’ın sonraki akınlarda Türklere karşı koyamaması sayesinde Anadolu çok kolay bir şekilde yurt edinilmiştir.
- Malazgirt Zaferi Bizans’ın Balkanlardan elini çekmesine neden olmuştur.
- Malazgirt Zaferi ile Bizans’ın İslam devletleri üzerindeki baskısı sona ermiştir.
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ilk Türk Beylikleri kurulmaya başlanmıştır.
Savaş sonrasında Romen Diyojen’i esir alan Sultan Alparslan büyüklük göstererek kendisini ülkesine geri yollamıştır. Ancak yaşanan büyük hezimet milletini çok fazla rahatsız etmiş ve kendisi zindanlara atılmıştır. Çok kısa bir süre sonrada Romen Diyojen hayatını kaybetmiştir.
Bu yıl 953. Yıl Dönümünü kutlayacağımız Zaferin tekrardan milletimize kutlu olsun diyoruz ve bu tür önemli zaferlerin milletimizce her daim hatırlanmasını temenni ediyoruz…
Malazgirt nerede?
Günümüz sınırlarına göre Malazgirt, Muş’ta yer almaktadır. Konum olarak Van, Ağrı, Erzurum, illerinin ortasında bulunur. Malazgirt ilçesi il merkezine karayolu ile uzaklığı 137 km olup, merkeze en uzak ilçe durumundadır. İlçenin yüzölçümü 1534 km2 olup, düz bir alana kurulmuştur.
- 30 Ağustos Resmi Tatil mi? Hangi güne denk geliyor?
- 30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir ve Neden Kutlanır?
- Sakarya Meydan Muharebesi
- Malazgirt Zaferi Kutlama Mesajları ve Sözleri
- Zafer Bayramı Mesajları
- Ağustos Ayı Önemli Günler ve Haftalar
Nukteler.com Facebook’ta!
Güzel, Malazgirt Savaşı’nı kısa ve özet anlatıyor. Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen muharebesi ve Alp Arslan’ın zaferi
Türk tarihinde Sultan alp arslan’ın zaferi, en az İstanbul un fethi kadar önemli bir yeri vardır.