Mevlid-i Nebi Haftası Ne Zaman 2024?
Mevlid-i Nebi Haftası ne zaman? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan bu yıl ki Mevlidi Nebi haftası teması nedir?
Mevlid-i Nebi Haftası ne zaman, hangi gün? Peygamber Efendimizin doğum günü ne zaman, bugün mü? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan bu yıl ki Mevlidi Nebi haftası teması nedir? Mevlidi Nebi Haftası hangi tarihler arasında kutlanır? Peygamber efendimizin kutlu doğum haftası ne zaman?
Peygamber Efendimiz’in doğduğu, alemleri ve dünyamızı şereflendirdiği günün içinde yer aldığı hafta olarak kutlanan Mevlid-i Nebi Haftası’nın ne zaman başlayacağı milyonlarca Müslüman tarafından merak ediliyor. Daha önce, ‘Kutlu Doğum Haftası’ adıyla, her yılın Nisan ayı içerisinde kutlanan hafta, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2017’de aldığı bir kararla, ‘Mevlid-i Nebi Haftası’ adıyla Miladi Takvime göre değil, Hicri Takvime göre kutlanmaya başlandı.
Safer Ayı’nın sona ermesinin ve akabinde Rebiülevvel Ayı’nın başlaması ile birlikte içinde bulunduğumuz günlerde idrak edilecek olan Mevlid Kandili ve Mevlid-i Nebi Haftası hakkında bilgiler…
2024 Mevlid-i Nebi Haftası Ne Zaman?
Mevlid Kandili Hicri ve Miladi takvime göre ne zaman kutlanır?
Hazreti Peygamber Efendimizin (sav) dünyayı şereflendirdiği gün olan Rebiülevvel ayının 12. gecesi yani Mevlid Kandili bu yıl 14 Eylül 2024 Cumartesi gününe denk geliyor. Bu bilgilere göre 2024 Mevlid-i Nebi Haftası bu yıl 24-26 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Hz. Peygamber’in (sas) doğum günü ve Mevlid-i Nebi Haftası, uzun yıllardır Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği çok yönlü etkinliklerle kutlanmaktadır. “Mevlid-i Nebî Haftası” kutlama tarihleri her yıl, hicrî takvime göre Rebîülevvel ayının on ikinci günü başlayacak şekilde değiştirilmiştir.
- 24 Eylül – 26 Eylül 2024 tarihleri arasında kutlanacak olan “2024 Mevlid-i Nebi Haftası” başlamaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2024 yılı “Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu’nun konusu ise “PEYGAMBERİMİZ VE ŞAHSİYET İNŞASI” olarak belirlendi.
Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında hafta boyunca İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in (sav) hayatı, başından geçen ilginç olaylar, İslam’ın yayılması, Resulullah’ın ettiği dualar, Kur’an okumaları, hadisler ve hadis nakilleri başta olmak üzere birçok camii, Kur’an Kursu ve bazı eğitim kurumlarında faaliyetler ve etkinlikler yapılır. Ayrıca üniversitelere bağlı İlahiyat Fakülteleri de hem kendi camiaları hem de genel anlamda etkinlikler düzenlemektedir.
Peygamber Efendimizin doğum günü ne zaman?
İslam Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) doğum tarihi bazı kaynaklarda Miladi 17 Haziran 569, 570, bazı kaynaklarda da 20 Nisan 571 (Mısırlı El Feleki) yılı olarak geçmektedir.
Peygamber Efendimizin (s.a.v) doğumundan 50-55 gün önce meydana gelmiş olan Fil vakası 571 yılında meydana gelmiştir. Ancak Fil Vak’ası’nın meydana geldiği yılın 9 Rebîülevvel’i (20 Nisan 571 Pazartesi günü) olarak tespit edilmiştir.
Hz. Peygamber’in miladi takvime göre doğum günü 20 Nisan gününe denk gelmesiyle Diyanet tarafından bu dönem 20-26 Nisan tarihleri arası kutlu doğum haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır.
İslam Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v.)’in doğum günü farklı mezheplerde farklı tarihlerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının on birinci gecesini on ikinci’ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine) Hz. Muhammed’in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid gecesi kutlanır.
Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17’ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar.
Bu iki tarih arasındaki hafta, 1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı desteği ile günümüzde sadece Türkiye’de kutlanan Kutlu Doğum Haftası ilan edilmiştir.
Mevlid-i Nebi Haftası Nedir?
Hicri 1446 yılı Rebiülevvel ayının 12. gecesi Miladi olarak ise 2024 yılı 14 Eylül Cumartesi gününü Pazara bağlayan gece Peygamber Efendimizin dünyayı ve âlemleri şereflendirdiği doğum gecesidir. Peygamber Efendimiz (sav)’in doğduğu geceye Mevlid Gecesi denir.
Mevlid-i Nebi haftası, içerisinde Mevlid Kandili’nin yer aldığı haftadır. Bu hafta boyunca Diyanet İşleri Başkanlığı önderliğinde Peygamberimiz Hz. Muhammed (sallalahu aleyhi vessellem)’in doğum gününün kutlandığı haftadır.
Bu kutlu gün her yıl olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2024 yılı Mevlid-i Nebi haftası olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu hafta kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı öncülüğünde çeşitli sempozyumlar, etkinlikler her yıl farklı bir tema ve başlık altında hazırlanmaktadır.
- 14 Eylül 2024 Cumartesi – 11 Rebiülevvel 1446 (Mevlid Kandili)
- 24-26 Eylül 2024 – Mevlid-i Nebi Haftası
‘Kutlu Doğum’ haftasının adı ‘Mevlid-i Nebi’ oldu
2017 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığının yönetmelik değişikliği ile “Kutlu Doğum” haftasının adı “Mevlid-i Nebi” olarak değiştirmiş, haftanın başlangıcının ise Hicri Takvim’e göre Rebiülevvel ayının 12’nci gününü içine alan hafta olarak kararlaştırıldı.
Peygamberimizi tanıtan bazı ayet mealleri
“Size sizden bir peygamber gelmiştir. Sizin sıkıntıya uğramanız O’na ağır gelir. Size çok şefkatlidir. Mü’minler hakkında pek merhametli ve bağışlayıcıdır.” (Tevbe, 9/128)
“… Sen kaba ve katı yürekli olsaydın, onlar etrafından dağılıp giderlerdi…” (Al-i İmran, 3/159)
“Şüphesiz sen en yüksek ahlâk üzerindesin.” (Kalem, 68/4)
Onlar, “Ey rabbimiz!” derler, “Bize mutluluk getirecek eşler ve çocuklar bahşet; bizi günahtan sakınanlara öncü yap!” – Furkan Suresi 74. Ayet
Hadîs-i Şerif
“Hiçbir anne baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır.” (Tirmizî, Birr, 33; İbn Hanbel, IV, 77)
“PEYGAMBERİMİZ VE ŞAHSİYET İNŞASI”
(24-26 Eylül 2024)
Yüce Rabbimiz, insanı en güzel şekilde yaratmış; akıl ve irade ile donatmış, iman-küfür, iyi-kötü, güzel-çirkin, itaat-isyan arasında yapacağı tercihleriyle imtihana tabi tutmuştur. İnsanoğlu, Yaratıcısına nasıl kul olacağını, O’na nasıl ibadet edeceğini, çevresiyle olan ilişkilerinde nasıl bir tutum sergileyeceğini ve ebedî hayata nasıl hazırlanacağını, vahiy ve vahyin hayata yansıyan hali olan peygamberler vasıtasıyla öğrenmiştir. Zira insan; hayatın anlamına ve gayesine, varlığın başlangıcına ve sonuna, bilginin kaynağına ve sıhhatine dair tüm sorularına en doğru cevapları ancak vahyi ve sünneti referans alarak bulacaktır.
Şahsiyet; kişiyi tanımlayan, hem doğuştan gelen hem de sonradan kazanılan nitelikleri muhtevi, insanın benliğine ait ruhsal ve manevi özelliklerin tamamını ifade eden bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. “Her doğan fıtrat üzere doğar, sonra annesi babası onu Yahudi yahut Hristiyan veya Mecûsi yapar.” (Buhârî, Tefsîr, (Rûm) 2; Müslim, Kader, 22) hadis-i şerifi; şahsiyet oluşumunda ailenin, eğitimin ve çevrenin önemine dikkatleri çekmektedir.
Son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.s) de yeryüzünün halifesi olarak yaratılan insana, varlık gayesini hatırlatmak ve şahsiyetini en mükemmel şekilde oluşturmasına rehberlik etmek üzere görevlendirilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s) cahiliye ortamının ürettiği; fıtrata aykırı tutum ve davranışlar sebebiyle karanlıklar, buhranlar ve çatışmalar içinde kalmış insanlığı, Kur’an ve sünnet rehberliğinde aydınlığa, huzura ve barışa kavuşturmuştur. Bu sebeple şahsiyet; kimlik ve kulluk şuurunun oluşmasında hiç şüphesiz Resul-i Ekrem en güzel örnektir. Cenâb-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Andolsun, Allah’ın Resulünde sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman ve Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” (Ahzâb, 33/21)
Hz. Peygamber (s.a.s)’in öğretileri, bir bölgeye, bir çağa, bir mekâna, bir kavme ait değildir. Herkesin ve her çağın ihtiyacı ondadır. Dolayısıyla hangi çağda olursa olsun, hangi bölgede yaşarsa yaşasın, gelişmişlik seviyesi ne olursa olsun insanlığın yegâne kurtuluşu ve huzurlu bir toplumun inşası Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in hayatını örnek almaktan geçmektedir.
Şahsiyet inşasında en temel faktör imandır. İman, Müslümanın şahsiyetini oluşturan; ona kimlik kazandıran, hem dünyasını hem de ahiretini huzurlu kılan büyük bir nimettir. Müslüman, imanının ibadetlerle ve güzel ahlakla kemâle ereceğini ve hayat bulacağını bilir. Müslüman, Allah’a gönülden inanan, ihlasla ibadet eden sorumluluk sahibi insandır. O, fıtratındaki potansiyeli koruyup geliştiren şahsiyet sahibi kişidir.
Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2024 yılında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu’nun konusu “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” olarak belirlenmiştir.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası konulu Cuma hutbesi
- Camiler ve Din Görevlileri Haftası
- 2024 Mevlid Kandili ne zaman?
- Mevlid Kandili Kutlama Mesajları
- Mevlid Kandili Duaları, Yapılacak İbadetler
- Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor?
- Diyanet Dini Günler Takvimi
- Ekim Ayı Önemli Günler ve Haftalar Takvimi
- Peygamberimizin Kronolojik Hayatı
Nukteler.com Facebook’ta