İslam

Miraç’ta Peygamberimize verilen 5 hediye

Miraç'ta Peygamberimize verilen 5 hediye kısaca; Namaz, Cennete girecek ilk ümmet, Âmenerresûlü, Büyük Günahların Affı, iyiliklere verilen sevap

Miraç’ta Peygamberimize verilen 5 hediye kısaca; Namaz, Cennete girecek ilk ümmet, Âmenerresûlü, Büyük Günahların Affı, iyiliklere verilen sevap

Receb ayının 27. gecesi Miraç hadisesi ve olayında Peygamber Efendimize verilen nimetler, Rasûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) Efendimiz’in biz Müslümanlara getirdiği miraç hediyeleri nelerdir? Peygamber Efendimiz (sav) miraçtan hangi hediye ve müjdelerle dönmüştür? Miraç gecesi ne farz kılındı? Miraç gecesinde hangi ayet indi? Mirac ne ifade eder? Miraç olayı gerçek mi?

Miraç Hadisesi Nedir?

Miraç Hadisesi, Peygamber Efendimiz (sallâllâhu aleyhi ve sellem)’in Receb ayının 27. gecesi Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya oradan da Allah’ın huzuruna, Arş-ı âlâya yükseldiği mukaddes geceye verilen addır.

Her yıl Receb ayının 27. gecesi olan Miraç Gecesi, İslâm aleminde kutlanan, mübarek ve faziletli bir gecedir.

Miraç’ta Peygamberimize verilen 5 hediye

İslam dininde, Miraç Gecesi Allahu Teala tarafından Peygamber Efendimize verilen 5 hediyeyi şöyle sıralayabiliriz. Namaz, Cennete Girecek İlk Ümmet, Âmenerresûlü, Büyük Günahların Affı Müjdesi, İyiliklere verilen sevap

Namaz

Namaz Neden Mü’minin Miracıdır?

Allahu Teala başlangıçta 50 vakit olarak emredilmiş olan namaz ibadeti, Rasûl-i Ekrem (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Efendimizin niyazı ve müteaddid mürâcaatı ile beş vakte indirmiştir. Aynı zamanda Allahu Teala’nın lütuf ve rahmeti olarak 50 vakit sevabı verileceği müjdelenmiştir.

Namaz, Mü’min Müslüman’ın Miracıdır.

Namaz sayesinde ruhen yükselerek kendisini Allah Teala’nın katında bulur. Namaz ibadeti, her türlü kulluk vazifesini içine alan, şirkten, kötülüklerden kurtaran ve yüce dereceler ulaştıran bir ibadettir.

Cennete Girecek İlk Ümmet

Yine Miraç gecesi Rasûl-i Ekrem Efendimiz’e hitaben Allahu Teala şöyle buyurmuştur;

“Peygamberlerden hiçbiri Sen’den evvel, ümmetlerden hiçbiri de Sen’in ümmetinden evvel cennete girmeyecektir!” (Râzî, XXVIII, 248)

Dolayısıyla Miraç gecesi biz Müslümanlara verilen hediyelerden birisi de cennete ilk giren Peygamber, Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Efendimiz, cennete ilk giren ümmet de, O’nun ümmeti olmamız müjdesidir.

Âmenerresûlü

Bakara Sûresi’nin son iki âyeti yani Âmenerresûlü olarak bilinen iki ayet Rasûl-i Ekrem Efendimiz’e vasıtasız olarak Miraç Gecesi vahyolunmuştur.

Miraç gecesinde Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Efendimize vahyolunan bu ayetler, Peygamber Efendimiz’in (sav) hadislerinde övülmüş, her zaman ve özellikle yatmadan önce okunması tavsiye edilmiştir.

Hz. Ebû Mesud el-Bedri (Radiyallahu Anh)den rivayete göre Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Efendimiz:

“Bakara sûresinin sonundaki iki ayet-i kerime’yi, kim geceleyin yatmadan önce okursa, ona mükâfat olarak yeter” buyurmuştur. (Buhari, Mağazi:9, No:3786, 4/1472)

Büyük Günahların Affı Müjdesi

Miraç gecesi Allah Teala tarafından büyük günahların af olunacağı, şirk hariç, bütün günahların affedileceği Rasûl-i Ekrem Efendimiz’e müjde olarak verilmiştir.

Allah Teala’ya şirk koşmamak. O’nun mülkünde ve icraatında şeriki, naziri, benzeri olmadığına inanmak ve iman etmek, Zatında ve sıfatlarında tek olan, eşi, benzeri ve dengi bulunmayan, O’ndan başka ilah, yaratıcı, var eden olmayan Allahu Teala’dır.

لاَ اِلٰهَ اِلاَّ اللهُ

Lâ ilahe illallah 

Cenab-ı Hak, kendisine eş, şerik, ortak koşanları, affetmeyeceğini, bunun dışında kalan büyük küçük günahları dilediği kimselerden bağışlayacağını Kur’an-ı Kerim’de bildirmiştir. (Nisa Sûresi 116)

İyiliklere verilen sevap

Bir iyiliğe on kat mükafat verilir. Bir kişi iyilik işlerse, buna karşılık 10 sevap alacağı, iyiliğe niyet edip yapamadığı takdirde bile yine iyilik yapmış sayılacağı, kötülüğe niyet edip ancak yaparsa, bir kötülük yapmış sayılacağı müjdelenmiştir.

Ebü’l-Abbâs Abdullah İbni Abbâs İbni Abdülmuttalib’ten (radıyallahu anh) nakledildiğine göre,

Rasûl-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem), Allah Teâlâ’dan rivayet ettiği bir hadiste şöyle buyurmuştur:

“Allah Teâlâ iyilik ve kötülükleri takdir edip yazdıktan sonra bunların iyi ve kötü oluşunu şöyle açıkladı:

Kim bir iyilik yapmak ister de yapamazsa, Cenâb-ı Hak bunu yapılmış mükemmel bir iyilik olarak kaydeder.

Şayet bir kimse iyilik yapmak ister sonra da onu yaparsa, Cenâb-ı Hak o iyiliği on mislinden başlayıp yedi yüz (700) misliyle, hatta kat kat fazlasıyla yazar.

Kim bir kötülük yapmak ister de vazgeçerse, Cenâb-ı Hak bunu mükemmel bir iyilik olarak kaydeder.

Şayet insan bir kötülük yapmak ister sonra da onu yaparsa, Cenâb-ı Hak o fenalığı sadece bir günah olarak yazar.” (Buhârî, Rikâk 31; Müslim, Îmân 207, 259. Tirmizî)

Miraç gecesi yaşananlar, Peygamber Efendimiz (sav)’in Miraç olayında vahyin tafsîlât ve keyfiyetini ancak Allâh ve Peygamberi bilir.

İlgili Diğer Konular

Nukteler.com Facebook’ta

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün