Nasuh tevbesi nedir? Nasuh tövbesi nasıl yapılır?
Nasuh tövbesi kuranda geçiyor mu?Nasuh tevbesi. Nasuh tövbesinin anlamı nedir, ne zaman yapılır? Kuran’da Tahrim suresinde de geçen nasuh kelimesinin anlamı.
Nasuh tevbesi nedir? Nasuh tövbesi nasıl yapılır? Nasuh tövbesi duası okunuşu ve anlamı? Nasuh tövbesi Kuran’da geçiyor mu? Nasuh tövbesinin anlamı nedir? Kuran’da Tahrim suresinde de geçen nasuh kelimesinin ve nasuh tevbesinin anlamı
Son günlerde medyada yer alan Nasuh tövbesi nedir, ne zaman yapılır? Kısaca Nasuh Tevbesi ne demek? Nasuh tövbesi nasıl edilir? Soruları araştırma konusu oluyor… Nasuh anlamı, Kuran-ı Kerim’de geçen Nasuh tevbesiyle tövbe edin ayeti ve benzer ayetler diyanet meali ve açıklaması
Nasuh ne demek?
Sözlük anlamı “dönmek” olan tövbe, kabahatinden, kabahat olduğu için pişmanlık duyarak vazgeçmek ve vicdanında meydana gelen çirkinliğinden dolayı terk etmek anlamına gelir. Tövbe, manevi olarak benliğin bir hesaplaşması ve kişinin kendisini yenilemesidir. Peki Nasuh tevbesi nedir?
Nasuh kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak sözlükte ‘hâlis, ihlaslı, samîmî, en içten’ anlamına gelir. Tevbe dönmektir. Nasuh, samimi olmaktır. Nasuh tevbesi ise, içi ve dışıyla samimi olarak Yüce Allah’a dönmek, rücu etmektir.
Ayrıca bu kelime; nasihat eden, öğüt veren, makbul olan, yırtığı, söküğü dikip kapayan, bozulanı ıslah eden manalarına da ihtiva etmektedir.
Nasuh Tevbesi nedir?
İhlaslı, samimi ve halisane bir şekilde, içten ve yürekten yapılan tövbedir. Arapça olarak tövbe-i nasuh ifadesi olarak da geçen bu tövbe, ayrıca diğer insanlar için nasihat edici, güzel örnek olabilecek manasını taşır.
Bir kimse tövbe ederken, yaptığı ve işlediği günaha karşı duyduğu vicdan azabına mukabil, halis bir niyet ile bir daha o günaha ve yanlışa düşmemeye azmetmeli, Allah’a hüsn-i niyet ve hulus-i kalp ile yalvarıp, sığınmalıdır.
Nasuh, samimi ve içten olmaktır. Nasuh tövbesi ise, tam bir itikat ve samimiyet ile Yüce Allah’a dönmek, O’ndan af ve mağfiret dilemektir.
Kuran’da geçen Nasuh tevbesi ayeti
Nasuh Tevbesi hangi surede geçiyor?
Kuran-ı Kerim 66. suresi olan Tahrim Suresi 8. Ayette geçen tevbeten nasûhan ifadesi samimi bir şekilde tövbeyi ifade etmektedir. Ayetin Arapça yazılışı, Türkçe okunuşu ve Diyanet meali
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا تُوبُٓوا اِلَى اللّٰهِ تَوْبَةً نَصُوحًاۜ عَسٰى رَبُّكُمْ اَنْ يُكَفِّرَ عَنْكُمْ سَيِّـَٔاتِكُمْ وَيُدْخِلَكُمْ جَنَّاتٍ تَجْر۪ي مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُۙ يَوْمَ لَا يُخْزِي اللّٰهُ النَّبِيَّ وَالَّذ۪ينَ اٰمَنُوا مَعَهُۚ نُورُهُمْ يَسْعٰى بَيْنَ اَيْد۪يهِمْ وَبِاَيْمَانِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَٓا اَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَاۚ اِنَّكَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَد۪يرٌ
Yâ eyyuhâ-lleżîne âmenû tûbû ila Allâhi tevbeten nasûhan ‘asâ rabbukum en yukeffira ‘ankum seyyi-âtikum ve yudḣilekum cennâtin tecrî min tahtihâ-l-enhâru yevme lâ yuḣzi Allâhu-nnebiyye velleżîne âmenû me’ah(u) nûruhum yes’â beyne eydîhim ve bi-eymânihim yekûlûne rabbenâ etmim lenâ nûranâ vaġfir lenâ inneke ‘alâ kulli şey-in kadîr(un)
Ey iman edenler! Samimi bir tevbe ile Allah’a dönün. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter. Peygamberi ve Onunla birlikte iman edenleri utandırmayacağı günde Allah sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar. Onların önlerinden ve sağlarından (amellerinin) nûrları aydınlatıp gider de, ‘Ey Rabbimiz! Nûrumuzu bizim için tamamla, bizi bağışla; çünkü sen her şeye kadirsin.’ derler.
Nasuh Tövbesi (Seyyidül istiğfar) Duası Arapça Yazılışı
Nasuh Tövbesi Türkçe Okunuşu
“Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâ’dike mes’tetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebû’ü leke bi-nîmetike aleyye ve ebû’ü bizenbî fağfirlî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente.”
Nasuh Tövbesi Anlamı
”Allahım sen benim Rabbimsin Senden başka ilâh yoktur Sen beni yarattın. Ben de senin kulunum Gücüm yettiği kadar senin va’din ve ahdin üzerineyim. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım Senin bana verdiğin ni’metini îtiraf ederim. Günahımı da îtiraf ederim. Beni mağfiret et Çünkü günahları ancak sen bağışlarsın.”
Nasuh tevbesi nasıl yapılır?
Samimi bir tövbenin yapılabilmesi için şu şartlar sıralanabilir.
- Allah’a ortak koşmamak, isyan etmemek üzere bunun bilincinde olunmalıdır.
- Bir günah işlediğinde bu günahta ısrar etmemek. (Günah olduğunu bile bile işlemeye devam etmemek)
- Aynı günahı veya benzer günahları tamamen terk etmek ve ayrıca günaha sevk eden çevre ve arkadaşları terk etmek, uzak durmak.
- İşlemiş olduğu günahlardan pişman olmak Allah’a dönerek, af ve bağışlanma dilemek.
- Hayatının sonuna kadar günaha girmemeye, istikamet üzere Allah’ın koyduğu emir ve yasaklara itaat içinde yaşamaya (çaba göstermek) azmetmek.
- Her şekilde Allah’tan ümidini kesmemek, ümit ve korku arasında olmak.
- Neyin günah neyin günah olmadığını bilmek ve günahının farkında olmak, kendi kendine de işlediği günahı itiraf etmek.
- İşlediği kusura bir keffaret olması için günahın peşinden salih amel yapmak.
Günahlardan, hatalardan tövbe ve istiğfar, ilk insan ve Peygamber Hz. Adem’le başlamış, nefis ve şeytana karşı kulluğun bir göstergesi olarak kıyamete kadar da devam edecektir.
Hz. Ömer (ra), nasuh tövbesini şöyle tanımlamıştır: “Nasuh tövbe, günahtan tövbe edip o günaha bir daha dönmemek veya dönmek istememektir. Günahtan pişmanlık duymak, günahı terketmek ve bir daha dönmemekle yapılır. Sabah akşam istiğfar duasını yapmaksa faziletlidir
Benzer Konular
- Nasuh Tövbesi Hikayesi, Nasuh’un Tövbesi
- Estağfirullah ne demek? Nasıl İstiğfar Edilir?
- Tevbe ve istiğfar nedir ve nasıl yapılır?
- Seyyidül İstiğfar Duası
- Hz. Âdem (Aleyhisselâm)’ın Tevbesi