Regaip kandilinde yapılacak ibadetler ve Regaip gecesi okunacak dualar, Regaip Kandili ne yapılır, duası nasıldır? 11 Ocak 2024 Perşembe gecesi mübarek Regaip kandili idrak ediliyor…
2024 yılı Recep ayının girmesiyle Üç Aylar içerisindeki ilk kandil olan Regaip Kandili için Müslümanlar bu özel gün ve geceyi daha verimli geçirmek istiyorlar.
İslam dininde bu mübarek gece duaların edileceği, zikirlerin ve tesbihlerin yapılacağı ve kaza namazı ve nafile namaz ibadetlerinin yerine getirileceği önemli, faziletli ve mağfiret kapılarının açıldığı müstesna gecelerden birisidir. Receb ayında yapılan dua kabul edilir, günahlar affedilir.
Peki Regaip Kandili’nde yapılması gereken ibadetler neler? Kandilde okunacak dualar hangileridir? Regaip kandilinde okunacak sureler nelerdir? Bu geceyi ibadetle, dualarla geçirmek isteyen vatandaşlar için yapılması gereken bazı ibadetler ve okunması gereken dualar, Regaip Kandilinde yapılacak ibadetler, zikirler, tesbihler, kandil gecesi kabul olan dilek duaları
2024 Regaib Kandili
Regaib, bütün istek ve arzularımızı Allah’ın rızasına bağlamaya çalışmak demektir. Bu mübarek gece, akıp giden hayatımızda asıl kazancımızın Rabbimize yönelmek, kulluk sözümüzü tutmak olduğunu bize öğretir.
- 29 Cemaziyel Ahir 1445 / 11 Ocak 2024 Perşembe
Kandil Duaları
Üç aylar yaklaştığı zaman Peygamber Efendimiz (s.a.v), ümmetine yani bizlere şu şekilde dua etmemizi öğretmiş ve kendisi de bu duayı yapmıştır;
اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَان
“Allahümme barik lenâ fi Recebin ve Şaban. Ve belliğnâ Ramazân.”
“Allahım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259)
Yine Kandil gecesinde okunacak olan Peygamberimiz bizlere şu duayı öğretmiş ve tavsiye etmiştir;
“Allah’ım! Sen affedicisin, Kerîm’sin, affetmeyi seversin, beni de affet.” (Tirmizî, Deavât, 84.)
Ali imran Suresi 8. Ayet Okunuşu ve Meali
رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ
Regaip Kandilinde yapılacak ibadetler
Receb’in ilk cuma gecesini (Regaib Kandili) ihya edene, Allahü teâlâ, kabir azabı göstermez. Duâlarını kabul eder. Yalnız, 7 kimsenin duasını kabul etmez: Faizci, Müslümanları aşağı gören, ana babasına eziyet eden, Müslüman olan ve dinin emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın, çalgıcı, livata ve zina eden, beş vakit namazı kılmayan. Bu günahlardan vazgeçmedikçe, duaları kabul olmaz. (Saadet-i Ebediyye)
Receb büyük bir aydır. Allah bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutana, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allah istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmiş günahların affoldu” der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti. [Taberânî]
Kim Receb ayında, takva üzere bir gün oruç tutarsa, oruç tutulan günler dile gelip “Ya Rabbi onu mağfiret et” derler. (Ebû Muhammed)
Hz. Aişe (r.a) validemiz;
“Resûlullah, pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmaya çok önem verirdi.” buyuruyor. Çünkü Hadis-i Şerifte, “Ameller Allahü teâlâya pazartesi ve perşembe günleri arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini istiyorum.” buyururdu. (Tirmizî)
Regaip Kandili ve Gecesi Neler Yapılmalı?
Herkes gücü yettiği kadar Allahu Teala’ya ihlasla, içten ve samimiyetle içinden geldiği gibi ibadet edebilir, dua edebilir, bildiği veya öğrendiği duaları, zikirleri okuyabilir. Dini meclislerde dini sohbetlere katılabilir, Allahu Teala’yı anlatan, Peygamberimizden kıssalar, hadisler gibi konuları meclislerde dinleyebilir, tefekkür edebilir.
Allahu Teala, Kuran-ı Kerim’de Bakara Suresi 152. Ayet-i Kerime’de şöyle buyurmaktadır.
فَاذْكُرُون۪ٓي اَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوا ل۪ي وَلَا تَكْفُرُونِ۟
Fezkurûnî ezkurkum veşkurû lî ve lâ tekfurun (tekfurûni).
Anlamı: Öyleyse yalnız beni anın (zikredin) ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin.
ve ayrıca Kuran-ı Kerim Mü’min Suresi 60. ayeti ise mealen şöyledir;
وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُون۪ٓي اَسْتَجِبْ لَكُمْۜ اِنَّ الَّذ۪ينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَت۪ي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِر۪ينَ۟
Ve kâle rabbukumud’ûnî estecib lekum, innellezîne yestekbirûne an ibâdetî se yedhulûne cehenneme dâhırîn(dâhırîne).
Anlamı: Rabbiniz şöyle dedi: “Bana dua edin, duânıza cevap vereyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler aşağılanmış bir hâlde cehenneme gireceklerdir.”
Kur’ân–ı Kerim okunmalı
Kandil gecelerinde Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Allahu Teala böyle mübarek gecelerde Kuran-ı Kerim’in her bir harfine normal günlerden 10 kat veya daha fazla hasene verdiğini Peygamberimiz müjdelemiştir.
“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)
Peygamberimize salâvat getirmek
Peygamber Efendimiz (sav)’e salât ü selâmlar getirilmeli; Efendimiz’e (sav) ta’zim, hürmet ve duadır. Dünyada O’na yapılacak ta’zim, O’nun hatırasını yüceltmek, dînini yaymak ve sürekliliğini temine çalışmaktır. O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmelidir.
Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed
Anlamı: Allah’ım! (peygamberimiz) Hz.Muhammed’e ve âline (evladu iyaline) rahmet eyle.
Namaz Kılmak
Nafile namaz veya kaza namazı kılınır. Hiç olmazsa kandil gecesinde bir günlük kazâ namazı kılması çok faziletli sayılmıştır. Kandil gecesi, özü itibariyle ihlasla ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmelidir. Ayrıca Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalıdır.
Tefekkürde bulunmak
Dini sohbetler, toplantılar paneller düzenlenmeli, gerek camilerde gerekse dini meclislerde va’z ü nasihat dinlenmeli, tefekkürde bulunulmalıdır.
“Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli. Bu gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan rivayetler, dini bilgiler şahsen veya cemaaten okunmalıdır.
Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.
Tevbe ve istiğfar edilmeli
Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek bir daha işlememek azmiyle günahlara pişmanlıkta bulunulmalıdır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur;
“Tövbe ediniz! Allah’a kasem olsun, ben günde yetmiş kere Allah’a tövbe ve istiğfar ediyorum.” (Buhâri, Daavât, 3; Tirmizi)
“Estagfirullah elazim ellezi la ilahe illa hüverrahmanürrahim el-hayy-ül-kayyumüllezi la-yemutü ve etubü ileyh Rabbigfir li” istigfarını 25 defa okuyanın, odasında, ailesinde, evinde ve şehrinde kaza, bela olmaz.
İlk Peygamber Hz. Adem (a.s.) ve Hz. Havva annemizin okuduğu tevbe duası, Kuran-ı Kerim’de geçen A’raf Suresi’nin 23. ayetinde yer almaktadır.
Arapçası:
رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ
Türkçe Okunuşu:
“…Rabbenâ zalemnâ enfusenâ ve in lem tagfirlenâ ve terhamnâ le nekûnenne minel hâsirîn(hâsirîne).
Anlamı: “Rabbimiz! Biz kendimize zulüm ettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz.” (A’raf Suresi 23. Ayet)
Tevbe istiğfar duası için okunan Hz. Âdem (Aleyhisselâm)’ın Tevbesi her zaman her mübarek gecelerde ve günlerde Regaip Kandilinde yapılacak ibadetler ve dualar arasında okunması faziletli görülmüştür.
Zikir, Tesbih ile Meşgul olmak
Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalıdır.
Mü’minlerle helalleşilmeli
Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla bağımız ve alakamız cihetinden rızaları alınmalıdır. Küs ve dargın olanlar varsa barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmelidir. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli, üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, mümkünse akraba ziyareti, anne-baba (sıla-i rahim) ziyareti, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmelidir.
Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmelidir, hal hatır sorularak hayır duaları alınmalıdır.
Sadaka verilmeli
Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmelidir.
Kabir Ziyareti Yapılır
Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin mezarları, kabirleri ziyaret edilebilir; Kabristanlarda Yasin-i Şerif okunarak ölmüşlerimizin ve mezarlıkta bulunan diğer Müslümanların ruhlarına hediye edilebilir.
Ayrıca çevremizde bulunan sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.
Oruç Tutmak
Bu mübarek kandil gününde oruç tutmak isteyenler niyet edecek. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
Recep ayı ve bu mübarek Regaip Kandili günü oruç tutmak isteyen kimseler nafile oruç için niyet ederek, kandil gecesinin gündüzünü oruç tutarak değerlendirebilir. Peygamberimizin sünnet olarak tuttuğu Pazartesi-Perşembe orucu gibi sünnet şeklinde nafile oruç tutabilir.
Nafile oruç tutmak için;
“Niyet ettim Allah rızası için Recep ayının orucunu tutmaya” veya “Niyet ettim Allah rızası için Nafile oruç tutmaya” diye niyet edilir.
Kandil Gecesinde okunacak tesbihler ve zikirler
Böyle güzel anlamlı ve fazileti yüksek gecelerde Allahu Teala lütuf ve ihsanını bol bol vereceğinden içimizden geldiği şekilde, gücümüzün yettiği nispette ihlasla dualar edilmeli, dilimizden Allah kelamı ve zikri düşürmemeye çalışılmalıdır.
Hem Mübarek üç aylar hürmetine hemde idrak ettiğimiz Regaip Kandili gecesi hürmetine ihsanın ve ikramın bol olduğu bu manevi iklimde ahiret hazırlığı için elimizden geleni yapmamız gerekmektedir.
Regaip Kandilinde yapılacak ibadetler kapsamında herkes istediği, bildiği, ezberlediği zikri, tesbihi yapabileceği gibi biz burada Müslümanlarca devamlı şekilde okunan, fazileti ve sevabı bakımından hadis ve rivayetlerle açıklanan bazı tesbih, dua ve zikirleri derledik.
Kelime-i Tevhid
“Lâ ilâhe illallah” zikri fazileti, sevabı bakımından oldukça faziletlidir. Hem dile kolay hem de Peygamberimizin ifadesiyle “İmân, yetmiş küsur derecedir. En üstünü “Lâ ilâhe illallah (Allah’tan başka ilah yoktur)” sözüdür.
“Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resulullah”
لَا اِلَهَ اِلَّا اللهْ مُحَمَّدُ الرَّسُولُ اللهْ
Anlamı: “Allah’tan başka ilah yoktur. Hz. Muhammed (aleyhissalatü vesselam) da Onun Resulüdür” demektir. Tecvide göre okununca “Muhammedür-resulullah” denir.
Salavat
“Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed”
Tevbe İstiğfar
Yapmış olduğumuz günahlardan, işlediğimiz hatalardan dolayı pişmanlık duymak, Allah’tan af dilemek için “Estağfirullah” zikri.
“Tövbe ediniz! Allah’a kasem olsun, ben günde yetmiş kere Allah’a tövbe ve istiğfar ediyorum.” (Buhâri, Daavât, 3; Tirmizi)
Tevbe İstiğfar Duası
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe’l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ, innehû, hüve’t-tevvâbü’r-rahîm.”
Tesbih ve zikir
Mizanda en ağır gelen beş kelime
“Subhânallâhi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber”
Anlamı: Allah bütün noksan sıfatlardan münezzehtir, bütün hamdler ona mahsustur. Allah’tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür
“Sübhânallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu Ekber”,
– Her türlü zorluk ve sıkıntıda okunan en kuvvetli ve tesirli bir zikir
Hasbunallahu ve ni’mel vekil nimel Mevla ve ni’me’n nasîr
“Allah bize yeter, O ne güzel vekildir. O ne güzel vekil, ne güzel Mevla ve ne güzel yardımcıdır.”
“Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm”
Anlamı: Allah’ın kudret ve gücünden başka kudret ve güç yoktur, sadece Yüce ve Büyük olan Allah’ın yardımıyla elde edilir.
– “İki söz vardır ki onlar dile hafiftirler, terazide ağırdırlar; Rahman olan Allah’a sevimlidirler,
Bunlar: Sübhânellâhi ve bihamidihî, Sübhânellâhil’azîm.” (Buhari, Kitâbu’d-Daavât, 65)
Anlamı: Allah’a hamd ederek O’nu noksanlıklardan tenzih ederim, Yüce Allah’ı tenzih ederim
– Sabah-akşam 3 defa okunması tavsiye edilmiş olan “Bismillâhillezi lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil erdi ve lâ fissemâi ve hüves-semi’ul alim.”
Anlamı: Allah’ın yüce ismine sığınana yerde ve gökte hiç bir şey zarar veremez! O, her şeyi işitir ve her şeyi bilir.
Benzer Konular
- Günlük Okunacak Esmaül Hüsna
- Günlük Dualar ve Zikirler
- 7 Ayetler
- Sekine Duası
- 40 Rabbena Duası
- Cevşen Duası Okunuşu ve Anlamı
- Yunus Peygamberin Duası
- Hz. Eyüp Aleyhisselam Duası
- Celcelutiye Duası
- Ali İmran Suresi 26-27.ayetleri