Dualarİslam

Salat-ı Ümmiyye nedir? Anlamı ve Okunuşu

Salat-ı Ümmiyye Nedir? Buhurizade Mustafa Itri Efendi tarafından bestelenen Salat-ı Ümmiye okunuşu

Salat-ı Ümmiyye Nedir? Nasıl okunur? Segah Tekbir ve Salati Ümmiye bestelerini kim yapmıştır? Buhurizade Mustafa Itri Efendi tarafından bestelenen Ramazan’da camilerde okunan Salat-ı Ümmiye sözleri, Arapça-Türkçe okunuşu, anlamı ve fazileti

Salat-ı Ümmiyye Nedir?

Buhurizade Mustafa Itri Efendi, bestelemek için binlerce salavat içerisinden Salat-ı Ümmiyye’yi seçerek bestelemiştir. Milletçe baş tacı ettiğimiz, hayatımızdaki en canlı salavatlardandır.

Ramazan Aylarında camiilerde teravih namazı rekat aralarında müezzin ve cemaat olarak söylenen salavat olan Salat-ı Ümmiye salavatıdır.

Ne Demek?

‘Salat-ı Ümmiyye’ salavatında “ümmi nebi” övgüsü vardır. Salavat-ı Ümmiye, yani Ümmî Peygamber’e (a.s.m.) ve âline getirilen salavat demektir.

Salavat-ı Ümmiye sözleri şöyledir;

Arapça Yazılışı ve Okunuşu: 

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ اْلاُمِّىِّ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّم

ALLAHÜMME SALLİ ALÂ SEYYİDİNÊ MUHAMMEDİNİNNEBİYYİ’L-ÜMMİYYİ VE ALÂ ÊLİHÎ VE SAHBİHÎ VE SELLİM

Allahumme salli âlâ seyyidina muhammedin nebiyyil ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim

Anlamı: “Ey Rabbim, Muhammed Mustafa efendimize rahmet eyle, ehli beytine ve bütün etbâına selâm olsun.”

Segâh Tekbiri’nin okunuşu şu şekildedir: “Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd.”

Anlamı: “Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.”

Müslümanların çoğu tekbir ve salavatlarını Buhurizade Mustafa Itrî’nin bestelediği şekilde ve makamda okur. Tekbirin segâh makamında bestelenmesinin bir nedeni Segâh Makamı’nın manevi ve kadim dini müziklerde çok kullanılan bir makam olmasıdır.

Salatı Ümmiye nerede okunur?

Salatı Ümmiye, Hz. Peygamber Efendimize ve aile fertlerine, yakınlarına dua ifadelerinden ibaret olup mevlid merasimleri, tarikat zikirleri icrası, sakal-ı şerif ve hırka-i saâdet ziyareti, teravih namazlarında her dört rek’attan sonra (ilâhi okunmadığı zamanlarda) olmak üzere çeşitli dinî törenlerde belirli beste ve güftesiyle toplu olarak okunan bir dinî mûsiki formudur.

Salât-ı ümmiyye (Segâh Itri Salavat), Süleyman Çelebi’nin mevlidinin okunuşu sırasında bahirler arasında ve özellikle velâdet bahri sonunda Hz. Peygamber’in doğumu münasebetiyle ona hürmeten ayağa kalkıldığı sırada okunur.

Ayrıca mi’rac bahrinin ortasındaki, “Yâ ilâhî hazretinden hâcetim / Budurur kim ola makbûl ümmetim” beytiyle bu bahrin sonundaki, “Ümmetin olduğumuz devlet yeter / Hizmetin kıldığımız izzet yeter” mısralarından sonra iki defa tekrar edilen bu salâ üçüncü defasında, “Allāhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedini’llezî câe bi’l-hakkı’l-mübîn ve erseltehû rahmeten li’l-âlemîn” şeklinde değişik bir güfte ile sona erer.

Salat-ı Ümmiye Faziletleri Nelerdir?

Salavat-ı Şerife; Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (sav) ve onun ailesi anılırken edilen duadır.  Birçok salavat çeşidi vardır. Salatı Ümmiye bunlardan bir tanesidir. Salat-ı ümmiye aynı zamanda teravih salavatı olarak da bilinir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) anılarak edilen salavatların duaların kabulü için faziletleri çok fazladır.

Herhangi bir hacetin kabulü için okunur.  Hazreti Peygamber Efedimiz (sav)’in şefaatine nail olur. Bela ve kazalardan korur.

Bu Salavât-ı Şerifeleri okuyan Müslüman, dünya ve ahirette mes’ud ve bahtiyar olurlar.

Salavat hakkındaki bazı hadisler:

“İnsanların bana en yakını üzerime en çok Salâvat getirenidir.” (Hadisi şerif)

Salavat hakkında Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  ise şöyle buyurmaktadır: “Sizden biri dua edeceği vakit Rabbine hamd ve sena ile başlasın. Sonra Peygambere salât etsin. Sonra dilediği şekilde dua etsin” (Tirmizi)

Hazret-i Ömer (radıyallâhu anh) şöyle buyurmuştur: “Duâ, semâ ile arz arasında durur. Rasûlullâh’a salavât getirilmedikçe, Allâh’a yükselmez.”(Tirmizî)

“Kim altından kalkamayacağı güç bir işle karşı karşıya gelirse, üzerime çok çok salavatı şerife getirsin. Çünkü Allahü Teala, üzerime getirilen salavat-ı şerife sebebi ile onun sıkıntılarını, kederlerini giderir, rızkını çoğaltır, Allah’ın yardımı ile muradına nail olur.” (Hadisi şerif)

Kuran-ı Kerim’de ise şöyle buyurulmaktadır;

Muhakkak ki Allah ve melekleri, o peygambere salât ederler. Ey îmân edenler! (Siz de) ona salât edin ve (ona) teslîmiyetle selâm verin!  (Ahzab suresi 56. ayet)

Salat-ı Ümmiyye Notaları

Salat-ı Ümmiyye Nasıl Okunur?

Buhurizade Mustafa Itri Efendi tarafından bestelenen salavat sesli dinle

Dertlere Deva 1 Saat Kesintisiz Salavât-ı Şerife (Salat-ı Ümmiye)

Buhûrîzâde Mustafa Itrî Kimdir?

Türk bestekâr, şair ve hattat olan Buhûrîzâde Mustafa Itrî, 630-1640 yılları arasında, İstanbul Mevlanakapı civarındaki Yaylak semtinde doğdu. (Net doğum tarihi bilinmemektedir)

Asıl adı Mustafa olup lakabı olan Buhûrîzâde’yi babasının “koku ticareti” mesleğinden dolayı almıştır. Mahlas olarak aldığı “Itrî” çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için almış olduğu söylenmektedir.

Mustafa Itrî, bestelediği 400 civarında eser arasından günümüze sadece yirmi kadarı gelebilmiş olsa da, Klasik Türk Musikisi’nin en büyük bestekârlarından biri olarak kabul edilir.

1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla tedavüle giren 100 TL’nin arka yüzünde, “notalar, kudüm ve ud gibi enstrümanlar” ve “ney üfleyen Mevlevi derviş” figürü ile birlikte Itrî’nin portresi yer almaktadır.

İlgili Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün