Son Dakika! Sosyal Medya çöktü mü? Neden girilemiyor?
Son dakika haberi olarak Sosyal Medya Facebook, Twitter, Instagram çöktü mü? Neden girilemiyor? Erişim problemi mi var?
Son dakika haberi olarak Sosyal Medya Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp çöktü mü? Neden girilemiyor? Erişim problemi mi var? Facebook, Instagram ve WhatsApp neden girilmiyor, ne zaman düzelir? 23 Ekim 2024 Facebook, Instagram, Twitter 5xx server error, yavaş açılıyor! Facebook neden açılmıyor? WhatsApp’da sorun mu var? Snapchat ve İphone App Store çöktü mü? İnternette sorun mu var? İnternet neden açılmıyor? 23 Ekim Çarşamba sosyal medya kesintisi ne zaman sona erecek?
TUSAŞ Terör Saldırısı 23 Ekim 2024
TUSAŞ’ın Ankara’nın Kahramankazan ilçesindeki yerleşkesinde, saat 15.30 sıralarında, silahlı ve bombalı terör saldırısı düzenlendi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi’nin (TUSAŞ) Ankara’nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısı düzenlendi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıda 5 şehit ve 22 yaralı olduğunu açıkladı. İki teröristin de etkisiz hale getirildiği bildirildi.
Türkiye’de Sosyal Medya Kesintisi
İnternette sorun mu var ve neden yavaş ve benzeri sorular, 23 EKİM 2024 Çarşamba akşam saatleri itibariyle kullanıcıların gündeminde yer almaya başladı. Özellikle Twitter (X), Whatsapp, Tiktok, Youtube,Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformları ve belirli internet sitelerine erişimin sağlanamaması ve internet hızında yavaşlık tespit edilmesi üzerine pek çok kullanıcı, internette sorun mu var, neden yavaş sorusuna cevap aramaya başladı.
RTÜK, TUSAŞ’daki patlamaya ilişkin yayın yasağı getirdi
Ankara’da TUSAŞ’a düzenlenen terör saldırısının ardından yayın yasağı getirildi. Güvenlik nedeniyle personelin sığınaklara yönlendirildiği belirtildi. Olayda hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlar olduğu bildirilirken sosyal medyada erişim neredeyse durdu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik düzenlenen terör saldırısı ile ilgili yayın yasağı kararı alındığını açıkladı.
Bununla birlikte sosyal medyada da erişim sorunları yaşanmaya başladı. Çok sayıda kullanıcı X, eski adıyla Twitter’da erişim sorunu yaşadığını bildirdi.
Ankara’daki terör saldırısına dair görüntülerin hızla yayılmasının ardından, X üzerindeki erişim sorunlarının bant daraltma uygulamalarından kaynaklandığı belirtiliyor. Bu uygulama, kullanıcıların platformda veri akışını yavaşlatırken, bazı içeriklerin erişimine de sınırlamalar getiriyor.
Küresel internet erişimini takip eden DownDetector ve Netblocks verilerine göre patlamanın ve yayın yasağının ardından Türkiye’de Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter’a erişimin yavaşlatıldığını ya da bazı internet sağlayıcılar tarafından tamamen durdurulduğunu aktardı.
BTK tarafından uygulanan erişim kısıtlamasının tüm operatörler tarafından uygulanması zaman alırken, özellikle de mobil operatörleri etkilemesi dikkatlerden kaçmadı. Downdetector’deki şikayetlere göre ise şu anda şu sitelere/sağlayıcılara erişilemiyor ya da siteler çok yavaş açıyor;
- YouTube
- Türk Telekom (sağlayıcı)
- Instagram (sınırlama)
- Twitter (tam sınırlama)
- TikTok
- Telegram
- Facebook (yavaşlama)
- Ttnet (sağlayıcı)
- Google (yavaşlama)
Bu kesinti sınıfı, devlet internet sansür önlemlerini atlatabilen VPN hizmetleri kullanılarak çözülebilir.
Bant daraltma uygulaması nedir?
Bant aralığı, bir iletişim ortamının ya da haberleşme kanalının (web site, uygulama) erişim kapasitesini belirtmek için kullanılan terimdir. Diğer bir ifadeyle kanal üzerinde taşınabilecek en fazla frekansa sahip sinyal, kanalın bant genişliğini ifade eder. Bant genişliğinin yüksekliği ne kadar büyükse, belli bir süre içinde aktarım yapılacak verinin hacmi de büyük olur.
Bant daraltma uygulaması internet sitesine, uygulamalara erişimin ağırlaştırılması veya yavaşlatılması anlamını taşır. Siteye erişim engeli bulunmaz fakat veri akışı daraltılır. Bu sebepten dolayı verilere erişim gecikmeli ve yavaş olur.
Hükümetler, şirketler, okullar ve İnternet sağlayıcıları bazen, kullanıcılarının normalde açık web’de bulunan belirli web sitelerine ve hizmetlere erişmesini engellemek için yazılım kullanır. Buna İnternet filtreleme veya engelleme denir ve bu bir sansür biçimidir.
- Twitter’a Erişim Sorunu! Twitter çöktü mü?
- 30 Haziran Sosyal Medya Günü
- İnternet ne zaman ve nasıl icat edildi?