Sulu kar, Sulusepken nedir, nasıl oluşur?
Sulu kar nedir? Sulu kar nasıl oluşur? Sulu karın tehlikesi nedir? Sulusepken ne demek? TDK’ya Göre kelime ve sözlük anlamı nedir? Karla karışık yağmur hangi mevsimde görülür?
Sulu kar nedir? Sulu kar nasıl oluşur? Sulu karın tehlikesi nedir? Sulusepken ne demek? TDK’ya Göre kelime ve sözlük anlamı nedir? Karla karışık yağmur hangi mevsimde görülür?
Karla karışık yağmur, dolu veya dondurucu yağmur
Hepimiz yağmurun nasıl göründüğünü ve nasıl hissettirdiğini biliyoruz. Ancak, üniversitede meteoroloji eğitimi almadığınız sürece, yağmurun genellikle sıcaklığın soğuk olduğu atmosferde donmuş yağış olarak başladığını fark etmeyebilirsiniz.
Donmuş damlacıklar, havanın daha sıcak olduğu atmosferin alt kısımlarından düşerek su damlacıkları halinde erir ve yağmur olarak yere düşer.
Dondurucu yağmur, ağaç dalları ve diğer soğuk yüzeylerle temas ettiğinde donan yağmurdur.
Tıpkı normal yağmur gibi, donan yağmur da atmosferde yüksek donmuş yağış olarak başlar ve daha sıcak hava katmanlarından geçerken eriyerek yağmur damlalarına dönüşür. Ve tıpkı normal yağmur gibi, yağmur olarak yere düşer.
Sulu kar
Birçok insan sulu karla karışık yağmuru donan yağmur veya dolu ile karıştırır. Soğuk bir ayda arabanızda oturuyorsanız ve çatınıza ve ön camınıza çarpan küçük topakların takırtısını duyuyorsanız, bu sulu kar yağışıdır.
Karla karışık yağmur, kar, dolu ve donan yağmurdan farklı bir yağış türüdür. Belirli hava koşulları altında, bir sıcaklık inversiyonu karın erimesine ve ardından yeniden donmasına neden olduğunda oluşur. Sulu karın uluslararası olarak kabul edilmiş bir tanımı yoktur, ancak meteorolojik gözlemlerde yağmur ve karın bir kombinasyonu veya karışımı olarak rapor edilir.
Bazen hava durumu tahmini kar yerine “ karla karışık yağmur ” uyarısı verir. Hem dünyada hem de Türkiye’dekii meteorologlar bu terimi kullandıklarında, düşen kar eridiğinde oluşan küçük buz topaklarına (en fazla bezelye büyüklüğünde) atıfta bulunurlar ve ardından hızla yeniden donarlar. Bu topaklar tipik olarak yere çarptıklarında zıplarlar. Sulu kar ve karla karışık yağmur tehlikeli olabilir, yolların yüzeyini hızla kaplar ve sürüşü tehlikeli hale getirir.
Esasen, düştükçe kısmen eriyen ve daha yeryüzüne ulaşmadan erime sürecini başlatan donmuş yağıştır. Bu nedenle gökten düşen hem yağmur damlalarını hem de kar tanelerini görebilirsiniz.
Ayrıca meteorojide karı tahmin etmek çok zor olabilir, çünkü atmosferdeki sıcaklıktaki küçük değişiklikler, buluttan yağmur olarak düşen yağış ile hızlı bir şekilde karla karışık yağmura veya kara dönüşme arasındaki fark anlamına gelebilir.
Sulusepken
Yağmur ve karın aynı anda yağış olarak yere düşmesi olayıdır. Bu yağış türüne sulusepken kar yağışı adı da verilmektedir.
Su buharının soğumasıyla yoğunlaşma çekirdekleri oluşur, yoğunlaşmanın devamında zerrecikler büyür ve yağmur damlasına dönüşür. Yer çekiminin etkisiyle aşağı doğru düşen damla 0 °C’nin altında sıcaklığa sahip bir katmandan geçerken damlalar kısmen donar. Oluşan yağış sulusepken olarak adlandırılır. Aynı zamanda karla karışık yağmur olarak da adlandırılmaktadır.
Karla karışık yağmur hangi mevsimde görülür?
Karla karışık yağmur, küçük buz parçacıkları ve yağmur ile birlikte düşen bir kış yağışı türüdür. Zemin sıcaklıkları yukarıdaki atmosferdeki sıcaklıklardan daha sıcak olduğunda, kar hafifçe erir ve karla karışık yağmur şeklinde yere düşer. Karla karışık yağmur şekli, ciddi bir hava olayı olabilir.
Sulu Kar ve Tehlikesi
Dondurucu yağmur ve karla karışık yağmur yada sulu kar, kış yağışları içerisinde belki de en tehlikelisidir. Bu nedenler meydana gelen buz tabakası, yollarda kaygan noktalar oluşturarak sürücülerin otomobillerinin kontrolünü çok az veya hiç uyarı vermeden kaybetmelerine neden olabilir. Köprüler, üst geçitler ve alt geçitler yollar, her taraftan soğuk hava ile çevrili oldukları ve daha hızlı dondukları için özellikle buzlanmaya karşı hassastır.
Ayrıca ek olarak, donan yağmurun neden olduğu buz, ağaç dallarına ve elektrik hatlarına hızla ağırlık ekleyerek kopmalarına veya kırılmalarına neden olabilir. Üzerine düşen bu dalların herşeye zarar vermelerinin yanı sıra kopan elektrik telleri veya hatları nedeniyle elektrik kesintileri de meydana gelebilir.
Sulu karla birlikte yağan yağmurdan kaynaklanan buz birikimi, nesnelerin yüzeyini eşit şekilde kaplamaz. Yerçekimi genellikle yağmur suyunun bir nesnenin donmadan önce alt tarafına akmasına neden olur. Rüzgar da aynı etkiyi yaratabilir. Her iki durumda da sonuç, nesnenin bir tarafında karşı tarafa kıyasla daha kalın bir buz kaplaması olacaktır.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- Kışın ilk günü ne zaman?
- Gök gürültüsü ve şimşek neden olur?
- Sis nedir, nasıl oluşur?
- Mercek bulutu nedir, depremin habercisi mi?
- Sonbahar hakkında bilinmeyen 10 ilginç gerçek
- Sonbahar Ekinoksu Ne Zaman?
- Kış Mevsimi hakkında bilinmeyen 10 gerçek
- Kış Gündönümü ve Ekinoksu
- Ekinoks Nedir? Ekinoks Tarihleri