Türkiye, 2024’te Avrupa’nın Plastik Çöplüğüne Dönüştü
Türkiye, 2024'te Avrupa'nın Plastik Çöplüğüne Dönüştü. Son paylaşılan veriler Türkiye'nin atık ithalatında lider olduğunu ortaya koydu.
Türkiye, 2024’te Avrupa’nın Plastik Çöplüğüne Dönüştü. Son paylaşılan veriler Türkiye’nin atık ithalatında lider olduğunu ortaya koydu. Peki bu Türkiye’nin Avrupa’nın çöplüğü haline geldiğini mi gösteriyor? Bir bakalım.
Türkiye, Avrupa’nın Plastik Çöplüğüne Dönüştü
Türkiye, 2024 yılında da Avrupa ülkelerinin en fazla plastik çöpünün gönderildiği ülke oldu. Greenpeace Türkiye, Avrupa ülkelerinden plastik atık alan ülkeler arasında Türkiye’nin son beş yıldır ilk sırada olduğunu gözler önüne serdi.
25 Kasım – 1 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek Küresel Plastik Anlaşması (KPA) öncesi Greenpeace Türkiye tarafından “Avrupa’dan Türkiye’ye plastik atık gönderimi son bulsun” uyarısı geldi.
Greenpeace tarafından derlenen verilere göre Türkiye’de plastik atık ithalatı 2004’ten bu yana 196 kat arttı.
Özellikle Çin’in 2018 yılında plastik atık ithalatını yasaklamasının ardından, Avrupa’dan Türkiye’ye yönlendirilen plastik atık miktarı hızla artış gösterdi. 2020’de Türkiye, Avrupa’dan gelen plastik atıkların %28’ini alarak en büyük ithalatçı ülke oldu. Bu durum, çevresel ve sağlık riskleri yaratan yasa dışı depolama ve yakma uygulamaları nedeniyle ciddi eleştiriler aldı. Greenpeace, Türkiye’nin bir “plastik atık çöplüğüne” dönüşmemesi gerektiğini vurguluyor
Greenpeace, bu endişelere yanıt olarak “Türkiye’nin plastik atıkların çöplüğü olmasına izin vermeyin” sloganıyla bir kampanya başlattı. Örgüt, Türkiye’nin Avrupa’dan gönderilen atıklarla boğulmasını önlemek için daha sıkı düzenlemeler ve daha etkili denetim mekanizmaları çağrısında bulunuyor. Türkiye’nin büyük miktarlarda plastik atık ithal etmeye devam ederse sıfır atık hedefleri gibi çevresel hedeflerine ulaşamayacağını savunuyorlar.
Sadece AB ülkelerinden ve İngiltere’den Türkiye’ye;
- 2019’da 582 bin 296 ton,
- 2020’de 656 bin 960 ton,
- 2021’de 391 bin 022 ton,
- 2022’de 342 bin 332 ton,
- 2023’te 456 bin 507 ton atık gönderildi.
En fazla atık İngiltere’den geliyor
Türkiye’ye en fazla plastik atık gönderen İngiltere’yi, Avrupa Birliği ülkelerinden Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya takip ediyor. Eurostat (Avrupa İstatistik Ofisi) ve Birleşmiş Milletler (BM) Comtrade veritabanından derlenen verilere göre 2023’te;
- İngiltere 140 bin 907 ton,
- Almanya 87 bin 109 ton,
- Belçika 74 bin 141 ton,
- İtalya 41 bin 580 ton,
- Hollanda 27 bin 564 ton plastik atığı Türkiye’ye gönderdi.
Türkiye’ye en fazla plastik atık gönderen ülkeler arasında başı Birleşik Krallık, Almanya, Belçika ve Hollanda çekiyor. Özellikle Birleşik Krallık, yıllık olarak Türkiye’ye en büyük miktarda plastik atık gönderen ülke konumunda. Örneğin, 2020’de Birleşik Krallık, Türkiye’ye 209.642 ton plastik atık gönderdi, ardından Belçika ve Almanya da büyük miktarlarda plastik atık ihraç etti
Greenpeace’in 2019’da Adana’daki yasadışı plastik atıklar üzerine yaptığı araştırmada plastik atıkların bu uzun yolculuğunun vardıkları ülkede insan sağlığı ve çevre üzerinde yarattığı etkiler ortaya konmuştu. Araştırma kapsamında toplanan kül, su ve nehir çamuru örneklerinde Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en yüksek seviyede, kanserojen olduğu bilinen dioksin ve furanlar tespit edilmişti.
Bu ülkelerden gelen plastik atıkların büyük bir kısmının düzgün şekilde geri dönüştürülmemesi ve çevreye zarar veren yöntemlerle bertaraf edilmesi, çevre grupları tarafından endişeyle karşılanıyor.
(Kaynak: BBC Türkçe)
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
>