İslam

Umuma açık yerde 2022 kurban kesmenin cezası 1.362 TL

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2022 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. DİB, umuma açık yerlerde kurban kesenlerin bu yıl bin 362 TL ile cezalandırılacağını açıkladı.

Umuma açık yerlerde sokakta, park ve bahçelerde kurban kesmenin cezası ne kadar? Sokakta kurban kesilir mi? Kurban her yerde kesilir mi? Bina önünde kurban kesmek yasak mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2022 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. DİB, umuma açık yerlerde kurban kesenlerin bu yıl bin 362 TL ile cezalandırılacağını açıkladı.

Sokakta kurban kesene para cezası verilecek

Bilindiği üzere her yıl Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine sebep olabilecek faaliyetlere karşı toplum ve çevre sağlığının olumsuz etkilenmemesi için tedbirler alınıyor. Bu kapsamda 2022 Kurban bayramında sokak, park, cadde, meydan gibi yerlerde kurban kesilemeyecek. Kesim yerleri resmi görevliler tarafından denetlenecek.

Yaklaşan 2022 Kurban bayramı nedeniyle bir çok vatandaş nerede kurban kesilebilir diye araştırma yapıyor. Geçtiğimiz yıllardaki uygulamalarla birlikte bu yıl da Belediyelerin gösterdiği yerlerin dışında kurban satışı yapmak ve kurban kesmek ise yasak olacak. Uygun olmayan kesimlere ve yasak olan yerlerde kesim yapanlara da cezai işlem uygulanacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2022 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, illerde vali veya görevlendireceği bir vali yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında, müftülük, il veya ilçe sağlık müdürlüğü, il veya ilçe tarım ve orman müdürlüğü, çevre ve şehircilik il müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcisinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak.

Şehir, ilçe ve beldelerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede, kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edilecek. Kesim yerleri, genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, yeteri derecede aydınlatma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilecek. Ayrıca insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak.

Halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik ‘kurban kesim elemanı’ kursu düzenlenecek. ​​​​​​​ Kesim yerlerinde, kasaplık belgesi veya kurban kesim elemanı kurslarından alınmış kurs bitirme belgesi ve hijyen eğitimi belgesi olanlar görevlendirilecek.

2022 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği’ne göre umuma açık yerlerde kurban kesmenin cezası bu yıl bin 362 TL olarak belirlendi. İşte güncellenen 2022 Kurban kesimi tebliğine göre uygulanacak kurallar ve cezalar

Umuma açık yerde kurban kesmenin cezası

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2022 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği’ne göre; park, bahçe, cadde ve meydan gibi uygun olmayan yerlerde kurban kesimine, kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 1.362 TL ceza uygulanacak.

Herhangi bir önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere toplu kesimler için 131 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 3 bin 267 TL, hayvanların barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olmaması durumunda 681 TL idari para cezası verilecek.

2872 sayılı Kanunun 8. maddesinde yer alan hususlara aykırı hareket eden kişilere; park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 2872 sayılı Kanunun 20. maddesinin (s) bendi gereğince bin 362 TL idari para cezası uygulanacak.

Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, toplu kesimler için 131 lira 516 kuruş, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 3 bin 267 TL idari para cezası verilecek.

Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacak.

2022 Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ

24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 10. maddesinin birinci fıkrasına göre, satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunlu olup bu hükme aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28 inci maddesinin (f) bendi gereğince 681 TL idari para cezası uygulanacak.

5199 sayılı Kanunun 12. maddesinin birinci fıkrasına göre; hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak yapılacak. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanacak.. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28 inci maddesinin (h) bendi gereğince hayvan başına 2 bin 869 TL idari para cezası uygulanacak.

5199 sayılı Kanunun 12. maddesinin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28 inci maddesinin (h) bendi gereğince hayvan başına 7 bin 150 TL idari para cezası uygulanacak.

5199 sayılı Kanunun 14. maddesinin (a) bendine göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup bu hükme aykırı davrananlara aynı Kanunun 28 inci maddesinin (j) bendi gereğince hayvan başına 2 bin 43 TL idari para cezası uygulanacak.

5199 sayılı Kanunun 14. maddesinin (e) bendine göre; kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına tedavi maksatlı olmayan müdahalelerde bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara aynı Kanunun 28 inci maddesinin (j) bendi gereğince hayvan başına 2 bin 42 TL idari para cezası uygulanacak.

5199 sayılı Kanunun 14. maddesinin (m) bendine göre; hayvanlara işkence yapmak veya acımasız ve zalimce muamelede bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davranan kişi aynı Kanunun 28/A maddesine göre 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Cezai işlemler İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının ilgili birimleri ile belediyelerce uygulanacak.

Kaynak: 2022 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ 

Bu yazılarda ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün