Vitir Namazı Nasıl Kılınır? Ne Zaman Kılınır, Kaç Rekattır?
Yatsı namazından sonra kılınan 3 rekatlık vitir namazı diğer namazlardan farklı olarak 3. rekâtda ara tekbir alınarak Kunut duaları okunur.
Yatsı namazından sonra kılınan 3 rekatlık vitir namazı diğer namazlardan farklı olarak 3. rekâtda ara tekbir alınarak Kunut duaları okunur.
Vitir Namazı, Yatsı namazı kıldıktan sonra 3 rekat şeklinde kılınır. Vacip bir namazdır. Vitir vacip namazı da denir. Tek başına kılınır, namazın 3. rekatında ayakta iken bir ara tekbir alınarak kunut duaları okunur. Sadece Ramazan ayında teravih namazından sonra imam ile birlikte cemaat olarak kılınabilir.
Vitir Namazı nedir?
Vitir namazı, üç rekatlı bir namazdır. Yatsı namazının son sünnetinden sonra kılınır. Namazının vakti, yatsı namazının vakti ile aynıdır, yatsı namazının vaktinin bitimi ve sabah namazının vaktinin başlangıcı ile son bulur.
Vitir namazına, “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü vitir namazını kılmaya” diye niyet edilir.
Vitir Namazı Ne Zaman Kılınır?
Vitir Namazının vakti, yatsı namazının vakti ile aynıdır, yatsı namazının vaktinin bitimi ve sabah namazının vaktinin başlangıcı ile son bulur.
Vitir Namazı Kaç Rekattır?
Vitir Vacip Namazının Kılınışı
Vitir Vacip Namazının 1. Rekatı
- Niyet edilir:”Niyet ettim Allah rızası için bu günkü üç rekatlık Vitir Vacip namazı kılmaya”
- Tekbir getirilir: İki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve “Allah’u Ekber” denir.
- Sübhaneke okunur.
- Euzü Besmele çekilir: “Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim”Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet) okunur.
- “Allah’u Ekber” denir ve Rükü’a eğilinir: “Subhane Rabbiyel Azim” üç kere denir.
- Rükü’dan doğrulur: “Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd” denir.
- “Allah’u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir. “Allah’u Ekber” denir ve Doğrularak oturulur, sonra tekrar. “Allah’u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir.
- “Allah’u Ekber” denir ve İkinci rekat için ayağa kalkılır.
Vitir Vacip Namazının 2. Rekatı
- Besmele çekilir: “Bismillahir rahmanir rahim” Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet) okunur.
- “Allah’u Ekber” denir ve Rükü’a eğilinir: “Subhane Rabbiyel Azim” üç kere denir.
- Rükü’dan doğrulur: “Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd” denir.
- “Allah’u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir. “Allah’u Ekber” denir ve doğrularak oturulur, sonra tekrar. “Allah’u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir.
- “Allah’u Ekber” denir ve Oturulur.
– Ettehıyyatü okunur. “Allah’u Ekber” denir ve Üçüncü rekat için ayağa kalkılır.
Vitir Vacip Namazının 3. Rekatı
- Besmele çekilir: “Bismillahir rahmanir rahim”
- Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet) okunur.
- Sonra tekrar tekbir alınır. Bu tekbir niyet etmeden sadece “Allahu Ekber” demek sureti ile yapılır ve tekrar eller bağlanır.
- Kunut Duaları okunur.
- “Allah’u Ekber” denir ve Rükü’a eğilinir: “Subhane Rabbiyel Azim” üç kere denir.
- Rükü’dan doğrulur: “Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd” denir.
- “Allah’u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir. “Allah’u Ekber” denir ve Doğrularak oturulur, sonra tekrar. “Allah’u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir.
- “Allah’u Ekber” denir ve Oturulur.
– Ettehıyyatü okunur.
– Salli ve Barik duaları okunur.
– Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunur.
Sonra Yatsı Namazı içinde olan Namaz tesbihatı yapılır.
Vitir Namazı Hakkında Hadisler
Vitir namazı Kur’an’da geçmemektedir. Fakat hakkında çeşitli hadisler mevcuttur.
“Ey Kur’ân ehli, vitir namazını kılın! Çünkü Allah tektir, tek’i sever” (Buhârî, Deavât, 69; Müslim, Zikir, 5-6; Nesâî, Kıyâmü’l-Leyl, 27; Tirmizî, Vitir, 2; EbuDâvud, Vitir, 1).
“Üç Şey vardır ki, bana farzdır. Fakat size farz değildir. Kuşluk namazı, kurban namazı ve vitir namazı” (ez-Zeylaî, Nasbu’r-Raye, II, 105).
Allah size bir namazı daha fazladan ilâve etmiştir. Bu namaz da vitir namazıdır. Vitir namazını, yatsı ile sabah vakti doğuncaya kadar geçen zaman içinde krlın” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned,180, 206, 208; V, 242; VI, 7).
“Vitir haktır. Beş rek’at ile vitir namazını kılmak isteyen, kılsın. Üç rek’at ile kılmak isteyen, kılsın ve tek rek’at ile kılmak isteyen, yine kılsın” (Nesâî, Kıyamü’l-Leyl, 40; Ebû Dâvud, Vitir, 3; İbn Mâce, İkâme, 123).
Hz. Aişe validemiz (r.an); “Hz. Peygamber üç rek’at ile vitir kılar ve üç rekatın sonunda selam verirdi” demiştir (ez-Zeylaî, Nasbu’r-Raye, II, 118). İbn Ömer ve İbn Abbas da; “Vitir namazı, gecenin sonunda kılınan bir rekattır” demişlerdir (Müslim, Müsâfirûn,153; Ebû Davud, Vitir, 3; Nesaî, Kıyâmu’l-Leyl, 34).
Ebû Hanife yukarıdaki hadislere dayanarak, vitir namazını bayram namazları gibi vacip olarak kabul etmiştir. Ebu Yusuf, İmam Muhammed ve diğer üç mezhep imâmlarına göre ise, vitir namazı müekked sünnettir.
Hanefilere Göre Vitir Namazı
Hanefilere göre vitir namazı üç rekattır ve sonunda selam verilir. Delil olarak da, Hz. Aişe’nin rivayet ettiği hadisi gösterirler. Mâlikîlere göre vitir namazı bir rekattır. Ondan önce yatsının farzından sonra kılınan iki rek’at sünnet bulunur. Bunların arası selam ile ayrılır. Hanbelîlere göre de, vitir namazı bir rekattır. Fakat üç veya daha çok rek’at olarak da kılınabilir. Şâfiîlere göre vitir namazının en azı bir rek’at, en çoğu on bir rekattır. Bir rek’attan fazla kılınacaksa, önce iki rekata niyet edilir ve sonunda selâm verilir. Sonra vitir namazının bir rekatına niyet edilir ve sonunda selâm verilir (el-Kasanî, Bedaiu’s Sanai’ Beyrut, 1974, I, 270 vd.; ez-Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslâmî ve Edilletuhu, Dımaşk, 1984, I, 820).
Vitir namazı, yalnız Ramazanda cemaatla kılınır. İmam bu namazı açıktan kıldırır. Kunut duasını tercih edilen görüşe göre, imam da cemaat da gizli okurlar. Ramazan ayının dışında vitir namazını cemaatla kılmak mekruhtur.
Mesbûk namazını kılan kişi, ikinci rek’atta mı, yoksa üçüncü rek’atta mı olduğundan şüphe ederse, bulunduğu rek’atta Kunut duasını okur, rükû ve secdelerden sonra bir rek’at daha kılar ve yeniden Kunut duasını okur. Rükû ve secdelerden sonra oturur, et-Tehiyyatü, salli barik ve Rabbenâ dualarını okur, selâm ile namazını tamamlar.
Vitir namazının dışındaki namazlarda, Kunut duası okunmaz. Ancak İmam Şâfiî ve İmam Malik’e göre, her zâman, sabah namazlarının ikinci rekatında, rükûdan sonra ayakta Kunut duası okunur. Bu durumda kunut duasını okumak, Mâlikîlere göre müstehap ve Şâfiîlere göre sünnettir. Bir de Şâfiîlere göre, Ramazan ayının ikinci yarısında vitir namazının son rekatında, rükûdan sonra Kunut duasını okumak menduptur (ez-Zeylâî, Nasbu’r-Râye, II,123; ez-Zühaylî, el-Fıkhu’l-İslâmî, I, 826 vd).
Sabah namazında Kunut duasını okuyan Şâfiî ve Malikî imama uyan bir Hanefî, Kunut duasını okumaz, susar ve imâm Kunut duasını bitirinceye kadar ayakta bekler.
Kunut duasını bilmeyen, okumaktan aciz olan bir kişi, onun yerine “Rabbenâ âtinâ…” âyetini okuyabilir. Yahutta üç kere: “Allahümmeğfirlî (Allahım beni mağrifet et)” diyebilir. Bunların yerine üç kere: “Ya Rabbi (ey Rabbim)” demesi de caizdir (et-Tahtâvî, Hayiye, Mısır, 1970, 312).
Kunut duasını okumak vacip olduğu için, unutulduğu takdirde, namazın sonunda sehiv secdesi yapılır.
Vitir namazı yine vacip olduğundan, zamanında kılınmadığı takdirde, kazası gerekir. Vitir namazı, zamanında normal olarak nasıl kılınıyorsa, kaza edilince de, aynı şekilde kılınır (İbn Hümâm, Fethu’l-Kadir, Mısır 1315, I, 300 vd).
Benzer Konular
- 5 Vakit Namaz
- Sabah Namazı Nasıl Kılınır?
- Öğle Namazı Nasıl Kılınır?
- İkindi Namazı Nasıl Kılınır?
- Akşam Namazı Nasıl Kılınır?
- Yatsı Namazı Nasıl Kılınır?
- Cuma Namazı Nasıl Kılınır?
- Nafile Namazlar
- Ayetel Kürsi
Nukteler.com Facebook’ta!