Dualar

Yağmur Duası nedir, nasıl yapılır? Okunuşu ve Anlamı

Yağmur Duası nedir, nasıl yapılır? Yağmur için hangi dua yapılır? Arapça ve Türkçe Okunuşu, Anlamı. Neden yağmur bir rahmet ve lütuftur?

Yağmur Duası nedir, nasıl yapılır? Yağmur için hangi dua yapılır? Arapça ve Türkçe Okunuşu, Anlamı. Neden yağmur bir rahmet ve lütuftur? Yağmur duası, yağmur yağması için mi okunur? Yağmur duasında eller ters çevrilir mi? Yağmura neden rahmet denir? Hangi durumlarda dua ederiz? İşte Diyanet bilgileri ile Yağmur duası Arapça Türkçe sözleri ve okunuşu…

Alanya’da Minarelerden Yağmur Duası

2021 Ağustos ayı itibariyle Türkiye’nin dört bir yanında orman yangınları devam ediyor. Antalya’nın Manavgat ilçesinde meydana gelen orman yangınları tüm köylerin yok olmasına sebep oldu. Ormanlık alanlarda ve yerleşim yerlerinde büyük hasara ve yıkıma neden olan yangınları söndürme faaliyetleri devam ederken, pek çok vatandaş yangın bölgelerinde yağış olması için dua ediyor.

Alanya’da camilerden yağmur duası okunacak. Alanya Müftülüğü tüm vatandaşları duaya eşlik etmeye davet etti. Özellikle yağmursuz geçen kurak dönemlerde okunan yağmur duası orman yangınları için de okunuyor.

Alanya Müftülüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

“Kıymetli Vatandaşlarımız; 02 Ağustos 2021 Pazartesi Günü (bugün) Öğle Namazına müteakip merkezi sistem aracılığıyla minarelerden yapılacak olan “Yağmur Duası”na eşlik etmeye ve “amin” demeye tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz.

Rabbimiz memleketimizi ve milletimizi her türlü afetlerden ve musibetlerden muhafaza eylesin.

Ülkemizin farklı yerlerinde çıkan yangınların, daha fazla can ve mal kaybı yaşanmadan en kısa sürede söndürülmesi için çalışan tüm görevlilere Yüce Mevlâmızdan güç ve kuvvet temenni ediyoruz.

Yangınlarda hayatını kaybeden kardeşlerimize Rabbimizden rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Bu tür üzücü olaylarla karşılaşmamak için ateş yakmamaya özen gösterilmesi, yangına sebep olabilecek malzemelerin ormanlık alanlara atılmaması, görünen yangın veya dumanın hemen Alo177’ye veya 112 Acil çağrı merkezine bildirilmesi önemle rica olur.

Peki, Yağmur duası nedir, nasıl yapılır ve okunur? İşte yağmur duasının Türkçe- Arapça okunuşu ve detaylar…

Yağmur Duası Nedir?

Yağmur duası; yağmursuzluk ve kuraklık dönemlerinde yağmurun yağması için yapılan bir duadır ve Fıkıh dilinde ve Arapçada yağmur duasına “istiskâ” denilir. Arapça istiskâ kelimesi, yağmur talebinde bulunmak anlamına gelir.

Yağmur duası yapılacağı zaman, üç gün peş peşe cemaatle birlikte yerleşim yeri dışına çıkıp dua etmek müstehaptır.

Yağmur duası yapmak sünnettir. Hem Peygamberimiz hem de O’ndan sonraki dört halife yağmur duasında bulunmuşlardır.

Yağmur Duası Nasıl Yapılır?

Yağmur duasından önce fakirlere sadaka verilmesi, herkesin günahlarından tövbe ve istiğfar etmesi, küs olanların barışması uygun görülmüştür. Kafir olanlar yağmur duasına götürülmez. Yağmur duasına giderken mütevazı ve boynu bükük bir durumda olmak, ihtiyarları ve çocukları, hayvanları yavrularıyla birlikte  götürmek de müstehaptır. (Zeylaî, Tebyîn, I, 231).

Yağmur duasında kıbleye dönülür, imam ayakta ellerini yukarıya kaldırarak dua eder; cemaat de oturduğu yerde ellerini kaldırarak “âmin” der (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 169).

Mezheplere göre yağmur duası

Ebû Hanîfe’ye göre yağmur duasında kılınacak sünnet bir namaz yoktur. Ancak, cemaatin ayrı ayrı namaz kılması caizdir.

İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’e göre ise, bayram namazı gibi iki rekât cemaatle namaz kılmak menduptur. Yağmur duasında, ezan okunmaz, kâmet getirilmez, zevâid tekbirleri alınmaz. Namazdan sonra hutbe okunur. Hutbe bitince imam insanlara arkasını döner, hep beraber kıbleye yönelerek dua ve istiğfar ederek yağmur duası edilerek yağmur yağması Allah’tan talep edilir. (Kâsânî, Bedâi‘, I, 282-284).

Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ise, yağmur duasında bayram namazı gibi zevâid tekbirleri getirilerek cemaatle kılınan iki rekâtlık bir namaz ve hutbe vardır (Nevevî, el-Mecmû’, V, 74; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 338-339; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, I, 325).

Yağmur Duası Okunuşu

Diyanet’in paylaştığı Yağmur isteme duası, Tekbir ve istiğfardan sonra hamd (şükür) ile başlanır. 

Ya İlâhelâlemin! Ya Erhamerrâhimin!

Ey bizleri yoktan yaratan, iman üzere yaşatan, sayısız nimetlerle donatan, hastalandığımızda şifalar ihsan eden Rabbimiz! Bütün övgüler, hamd ü senalar Sana’dır. Sensin Rahmân ve Rahîm olan. Sensin hesap gününün mâliki ve yegâne hâkimi olan.

Ya İlahî!

Sensin bir ve tek olan, hiçbir ortağı olmayan. Sensin her şeye sahip olan, mülkünde dilediğini yapmaya kâdir olan. Sensin zengin olan, ikram edenlerin en hayırlısı olan.

Ya İlahî!

Bizler, Senin aciz kullarınız! Aff u mağfiretine, engin rahmetine, sonsuz lütuf ve ihsanına muhtacız! Sana sığındık. Kapına geldik. Ellerimizi semaya, dillerimizi duaya, gönüllerimizi şefkat ve merhametine açtık. Zâtını hamd ile tesbih ederek, Sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.s)’e salat u selam getirerek Senden istiyoruz Ya Rabbi!

İlâhî Ya Rabbi!

Her şey Zatına malumdur. Zor günlerden geçiyoruz. Salgın ve afetlerle, susuzluk ve kuraklıkla imtihandayız. Gönüllerimizi ve ellerimizi açtık sana yalvarıyoruz Ya Rabbi!

Duaların kabul olduğu icabet vaktinde huzurunda niyazdayız. Hamdimizi, şükrümüzü, duamızı sana arz ediyoruz. Kabul eyle Allah’ım! Rahmetini, bereketini, lütfunu, keremini, inayetini istiyoruz. Nasip eyle Allah’ım! Hata ve günahlarımızı itiraf ediyoruz. Affeyle Allah’ım! Bizleri korktuklarımızdan emin, umduklarımıza nail eyle Allah’ım!

Ya İlâhelâlemîn !

Bizlere, Şanına yaraşır bir kulluk nasip eyle. Hidayet ve istikametimizi daim eyle. Gönüllerimizi sevginle mamur eyle.

Ya Erhamerrahimîn!

Topraklarımızı rahmetine gark eyle. Bol ve bereketli yağmurlar nasip eyle. Esirgeme bizden nimetini, gönder gökten rahmetini, lütfet bize inayetini.

Ya Rabbi!

Bize gökten öyle bir sofra indir ki, ilk gelenimizden son gelenimize kadar bizler için bir bayram ziyafeti ve senden bir işaret olsun. Ya Rabbi! Bizi lütfunla rızıklandır! Zira Sen rızık verenlerin en hayırlısısın. Ya Rabbi! Bize lütfettiğin her bir rahmet damlasını imanımızın ve kulluğumuzun artmasına vesile eyle! Bedenimize ve ruhumuza ferahlık sebebi eyle!

Çorak ve kurak topraklara bolluk ve bereket kaynağı eyle Ya Rabbi! Bize nimetini en güzel şekilde ikram eyle Ya Rabbi! Gönlümüzde sevincimizi, ticaretimizde bolluk ve bereketimizi artır Ya Rabbi! Her türlü âfetten ve zarardan bizleri ve ekinlerimizi koru Ya Rabbi!

Allah’ım! Bize yağmur ver.

Allah’ım! Bize yağmur ver.

Allah’ım! Bize yağmur ver.

Vadilere, tepelere, susuz kalmış arazilere ve tüm beldelere rahmetinle hayat ver Ya Rabbi! Bizleri ümidini kesenlerden eyleme Ya Rabbi!

Arapça Okunuşu

اَلْحَمْدُ للهِ ربِّ الْعالَميِنَ الرَّحْمأنِ الرَّحيِمِ ماَلِكِ يَوْ الدِّينِ لا اِلَاهَ اِلاّ الله يَفْعَلُ ماَيُرِيدُ

لَّهُمَّ أنْتَ اللهُ لاِلَأهَ اِلاّاَنْت لْغَنِيُّ وَ نَحْنُ الْفُقَراءُ اَنْزِلْ عَلَيْناَ الْغيْثَ وَجْعَلْ ماَ اَنْزَلْتَ لَناَ قُوَّةً وَ بَلآغاً الَي حيِنَ

اَللهُمَّ اَسْقِناَ غَيْثًَا مَرِيئاًمَرِيعًا طَبَقاً عاَجِلاً غَيْرَ راَءِثٍ ناَفِعاً غَيْرَ ضآرٍّ

اللهُمّ اَسْقِناَ غَيْثًَا مُغَيثاًمَريِأ ًطَبَقاًمَرِيعاًغَدَقاًعاَجِلاًغَيْرَراَءِثٍ

اللهُمّ اَسْقِناَ غَيْثًَا مُغَيثاًمَُريِأناَفِعاًغَيْرَضآرٍّعاَجِلاًغَيْرَ اَجِلٍ

اللهُمّ اَسْقِناَ اَللهمَّ أَسْقِناَاللهُمّ اَسْقِناَ

اللهُمّ اَغِثْناَ اَللَهُمَّ اَغِثْناَ اللَهُمّ اَغِثْناَ

اللّهُمَّ عَليَ ا لاِْكْراَمِ وَالظِّراَبِ وَبُطُونِ اْلاَوْدِيَةِوَمَناَبِتِ الشّجَرِ

اَللَّهُمَّ اسْقِ عِباَدَكَ وَ بَهاَءِمَكَ وَ انْشُرْرَحْمَتَكَ وَ أَخيِ بَلََدَكَ الْمَيِّتَ

Türkçe Okunuşu

“Elhamdü lillahi Rabbil alemin. Errahmanirrahim. Maliki yevmid-din. Le ilahe illallahu yef’alü me yurid. Allahümme entellahu la ilahe ille entel ganiyyün ve nahnül fugarau enzil aleynel ğayse vec’al me enzelte lene guvveten ve beleğan ilehin.”

“Allahümmel Eskina ğaysen muğisen henien merien ğadekan mücellilen şeyhan ammen tabekan. Allahümme! Eskine’l ğayse ve tec’alna mine’l kanitin. Allahümme! İnne bil biladi vel ibadi vel hakkı minel levai vaddanki mala neşku illa ileyk. Allahümme! Enbit lena ezzer’a ve edirre lenaddar’a ve eskina min berekatis sema ve enbit lena min berekatil arz. Allahümme! İnna nestağfirüke inneke künte ğaffaren fe erseles semae Aleyna midraran.”

Anlamı:

Hamd, rahman, rahim, din (hesap) gününün maliki olan alemlerin Rabbine aittir. Allah’tan başka ilah yoktur. O, dilediğini yapar.

Allah’ım! Sen Allah’sın, Senden başka ilah yoktur. Sen zenginsin, biz fakiriz. Bize bol yağmur indirdiğin yağmuru bize kuvvet ve güç eyle ve yağmuru (muhtaç olduğumuz) zamana kadar indir.

Allah’ım! Bize yardım eden, içimize sinen, bol, faydalı her tarafı kaplayan, her tarafa akıp giden her tarafı sulayan bir yağmur ihsan buyur.

Allah’ım! bize imdadımıza koşan, afiyet veren, hızlı, zararlı olmayan, yararlı, gecikmeyen acil yağmur gönder. Allah’ım! Bize yağmur ver, Allah’ım bize yağmur ver, Allah’ım bize yağmur ver.

Allah’ım Bize yağmur ihsan et, Allah’ım bize yağmur ver. Allah’ım Yüksek Tepelere küçük tepelere, vadilere, ağaçlık tepelere yağdır.

Allah’ım! Kullarını, hayvanlarını yağmur suyuyla sula, rahmetini saç ve dağıt, ölmüş olan topraklarımıza hayat ver.

Ebu Dâvud (1/303), Buhâri, (1/224); Müslim, (2/613)

Yağmur Duası Neden Yapılır?

Yağmur duası ve namazı sonrası yağmur yağmazsa, yağmur gelmezse bunun nedeni nedir?

Yağmursuzluk, yağmur duasının ve ve namazın vaktidir, esas sebebi ve gayesi değildir. Nasıl ki güneş ve ayın tutulması zamanında küsuf ve husuf namazı kılınır ve güneşin batışıyla akşam namazı kılınır; öyle de, yağmursuzluk ve kuraklık, yağmur namazının ve duasının vaktidir.

İbadet ve duanın sebebi ve neticesi emir ve rıza-i İlâhîdir, faydaları uhrevîdir. Eğer namazdan, ibadetten dünyevî maksatlar niyet edilse, yalnız onlar için yapılsa, o namaz battal olur. Meselâ, akşam namazı güneşin batmaması için ve husuf namazı ayın açılması için kılınmaz.

Öyle de, bu nevi ibadet, yağmuru getirmek için kılınsa yanlış olur. Yağmuru vermek Cenâb-ı Hakkın vazifesidir. Biz vazifemizi yaptık; Onun vazifesine karışmayız. (Risale-i Nur  / Emirdağ Lahikası – I)

Yağmur Rahmettir

Yeryüzünde canlı varlıkların, özellikle de insan hayatının olmazsa olmazıdır. Allah, yağmuru mu’cizevî bir yaratışla yaratır. Yağmur İlahi bir emirle yeryüzüne iner ve önce havayı temizler. Havada savrulan tozları, biriken gazları yere indirir. Sonra yere düşen damlalar, yerdeki bütün kiri söküp çıkartır, akan sular önüne gelen süprüntüleri alıp götürür. Bu sular ırmaklara ordan da göl veya denizlere taşınır.

Yağmurla birlikte kurumuş toprak suya kavuşur. Yağmur cisimleşmşi bir rahmettir, hayattır. Yağmurun taneleri sayısınca menfaatler ve katreleri adedince Rahmânî cilveler ve reşhaları miktarınca hikmetler içinde bulunuyor.

Hidrojen-oksijen gibi iki basit maddeden oluşan bu su, yüz binlerle hikmetli ve şuurlu ve muhtelif hizmetlerde ve san’atlarda istihdam ediliyor.

Demek bu tecessüm etmiş ayn-ı rahmet olan yağmur, ancak bir Rahmân-ı Rahîmin hazine-i gaybiye-i rahmetinde yapılıyor ve nüzulüyle

 وَهُوَ الَّذِى يُنَزِّلُ الْغَيْثَ مِنْ بَعْدِ مَاقَنَطُوا وَيَنْشُرُ رَحْمَتَهُ  

“İnsanlar ümitsizliğe düştüklerinde yağmuru indiren ve rahmetini her tarafa yayan da O’dur. O, kullarını gözetip koruyan ve her türlü övgüye lâyık olandır.” (Şûrâ Sûresi, 42:28)

âyetini maddeten tefsir ediyor.

İlgili Diğer Konular 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün